2024. április 20., szombat English version
Archívum  --  2005  --  21. szám - 2005. november 28.  --  Egyetemi élet
Magyar nyelvű képzés az Ungvári Nemzeti Egyetemen
Magyar nyelvű, államilag finanszírozott, BSc szintű mezőgazdasági mérnökképzés indul levelező tagozaton jövő évtől az Ungvári Nemzeti Egyetemen a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Főiskolai Kara oktatóinak a közreműködésével.
Mucsi Imre főigazgató lapunk kérdésére elmondta, mivel nagy az igény, a későbbiekben a szintén BSc típusú vadgazdálkodási mérnökképzést is szeretnék indítani Kárpátalján. Az SZTE MFK évek óta jó kapcsolatot ápol több külföldi felsőoktatási intézménnyel, céljuk közös programokkal segíteni a környező országokban a színvonalas oktatást.
Ukrajnában az oktatás nyelve a magyar lesz, az alapozó tárgyakat ungvári tanárok adják majd le a diákoknak, a szakmai tantárgyakat pedig az SZTE MFK tanárai fogják tanítani. Amennyiben jövőre beindul az agrármérnökök képzése – és esetleg a vadgazda mérnökképzés is –, akkor 2007-től egyre többször kell majd a vásárhelyi főiskola tanárainak Ungvárra utazniuk, hiszen előadásokat fognak tartani, és ők intézik a vizsgáztatást is. Az ukrajnai egyetemisták ugyanazt fogják tanulni, mint a vásárhelyi karra járók, hiszen kötött a tanrend és a követelmények is. Minden hónapban egy teljes hetet kell majd iskolába járniuk, akárcsak az itteni levelezősöknek.
Igaz a szakmai gyakorlati képzés miatt majd el kell jönniük Hódmezővásárhelyre, de erre csak ritkán lesz szükség, így jóval olcsóbb lesz számukra a diploma megszerzése, mint ha három éven keresztül Magyarországon élnének. A gyakorlatok miatti utazások is kizárólag azért van szükség, mert az Ungvári Nemzeti Egyetem nem rendelkezik mindenben megfelelő színvonalú technikai és technológiai feltételekkel – tette hozzá Mucsi Imre.
Kárpátalján sokan beszélnek magyarul, még ha nem is ez az anyanyelvük, így nem kell attól tartani, hogy nehéz lesz megtölteni diákokkal az iskolapadokat. Abból azonban adódhatnak kisebb fennakadások, hogy középiskolában a diákok más szakkifejezéseket tanultak meg. Az ilyen különbségek kiküszöbölése, illetve az esetleges felzárkóztatás az ottani egyetem oktatóinak feladata lesz.
A képzésre jelentkezők jól járnak majd – hangsúlyozta Mucsi Imre –, hiszen a BSc szintű végzettségüket a Szegedi Tudományegyetem által kiadott diplomával tudják majd igazolni, amit az EU egész területén elfogadnak, ezenkívül pedig az ungvári egyetem által kiadott diplomát is megszerezhetik, ha hasonló jellegű ukrán képzésre is járnak. A kettős diploma pedig nagy előny lehet a munkaerőpiacon. Fontos továbbá, hogy nem lesz gond az oklevél honosításával sem, ami sajnos előfordult már külföldi diákokkal.
Varga Anna
Bezár