2024. április 26., péntek English version
Archívum  --  2005  --  21. szám - 2005. november 28.  --  Egyetemi élet
Az összefogás fái
Az egyetem és a város vezetői, cégek és magánemberek járultak hozzá az egyetemi füvészkert örökzöld-gyűjteményének megújításához. A félhektáros terület újratelepítése a kert rekonstrukciójának első lépése.
A nyolcvanéves szegedi arborétum történetében egyedülálló az az összefogás, amely lehetővé tette az elmúlt évek rendkívüli időjárása miatt elpusztult örökzöld-gyűjtemény pótlását – mondta Mihalik Erzsébet, az SZTE Növénytani Tanszékének vezetője, a füvészkert igazgatója.
Az egyetem és a város vezetői, magánemberek és cégek vásároltak növényeket, s ez az első alkalom, hogy a növényvilág egy szegmensét bemutató teljes gyűjtemény támogatók adakozásából újul meg. A növényeket bemutató táblákon feltüntetik a felajánlók nevét, de arra is volt példa, hogy valaki gyermeke vagy unokája nevében adományozott facsemetét. A kertrészben található hat padot a kari hallgatói önkormányzatok, a terület közepén álló hidat pedig az EHÖK ajánlotta fel – közölte a TTK docense.
 
A tuják, borókák, hamisciprusok mellett a fenyőfélék tucatját is megszemlélhetik a kert vendégei. Fotó: Segesvári Csaba
 
Azért, hogy a belvíz a jövőben ne okozzon az elmúlt évekhez hasonló hatalmas károkat, az arborétum munkatársai csapadékelvezető árkot alakítottak a gyűjtemény közepén.
A tuják, borókák, hamisciprusok mellett a fenyőfélék tucatját is megszemlélhetik a kert vendégei. Az új gyűjtemény nemcsak az oktatást szolgálja, hanem minden látogató számára betekintést enged a Föld különböző tájain élő örökzöldek formagazdag világába. A növényfajok bemutatásán túl a szakemberek igyekeztek az örökzöldek széles fajtaválasztékát is szemléltetni, jelezve ezzel, hogy e növények nagyon nagy alak-, szín- és formaváltozatosságra képesek.
A kertrészben látható Atlasz-cédrus, az Alföldön jellemző feketefenyő, a jegenyefenyők számos változata, s néhány fiatal példány a világ legnagyobbra megnövő szárazföldi élőlényéből, a hegyi mamutfenyőből. Ez utóbbi facsemeték magassága most még csak egy méter körüli, törzsük csupán néhány centi széles, de akár tizenkét méter átmérőjűre is megnőhetnek, bár ehhez vagy ezer évet kell várni.
F. J.

alagsor1_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár