2024. március 29., péntek English version
E-Universitas  --  Szabadegyetem - Szeged  --  Korábbi szemeszterek  --  V. szemeszter  --  2007. december 12. szerda 18.00
Neurodegenerációs betegségek megelőzésére és kezelésére alkalmas új gyógyszerek tervezése és vizsgálata
Az öregedés a sejtjeink makromolekuláiban (nukleinsavak, fehérjék, lipidek) felhalmozódó kémiai módosulások, változások eredménye. Az öregedés nem ok, hanem következmény s eredménye a betegségek egész sorának jelentkezése. Az ember átlagéletkora folyamatosan nő, így erre nagyobb a neurodegenerációs betegségek száma is. Ezek közül az Alzheimer-kór a leggyakoribb, jelenleg 15-20 millió beteg van a világon, de ez a szám 2050-ig 100 millióra nőhet. A betegség pontos okát még nem ismerjük, legvalószínűbb kiváltója egy toxikus fehérje, a ß-amiloid. Ez a fehérje önmagával összekapcsolódva nagy aggregátumokat alkot, ezek az idegvégződéseken (szinapszisok) hatnak és megzavarják az idegsejt biokémiai- élettani folyamatait. Ennek eredménye az idegsejtek kóros működése majd pusztulása. Ez a folyamat az emlékezés és a viselkedés zavaraival jár együtt, a beteg folyamatosan elveszti képességét az önálló életre. Ma már néhány módszerrel viszonylag korai szakaszban elég nagy biztonsággal diagnosztizálható az Alzheimer-kór. A kutatások egy része az életmód és a táplálkozás szerepét vizsgálja az Alzheimer-kór megelőzésében. A jelenlegi gyógyszeres kezelések (kolinészteráz gátlók, Memantine) enyhítik a tüneteket, de a betegséget nem állítják meg. A jövő egyik lehetséges gyógyszeres kezelési módja az aktív immunizálás. A másik sokat ígérő  kezelés a fémionok megkötése, illetve a toxikus amiloid fehérje lekötése, neutralizálása. A következő 5-10 évben új gyógyszerek jönnek ki, de ezek is inkább csak megállítják a betegség folyamatát, az elpusztult idegsejtek jelenleg nem pótolhatók. 
 
 
Az előadás megtekintése:
 
Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)
 
Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)
 
Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)
 
LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)
 
Megjegyzések:
 
Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!
Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg  automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön  telepítése szükséges.
 
Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.
 
Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.
 
Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre!
Bezár