2024. március 29., péntek English version
E-Universitas  --  Szabadegyetem - Szeged  --  Korábbi szemeszterek  --  II. szemeszter  --  2006. március 29. szerda 18.00
Nemzeti alkotmányok az Európai Unióban
Az európai integráció és annak intézményrendszere a tagállamok politikusai és diplomatái víziói szerint fejlődött a második világháborút követően egészen napjainkig. Az integráció elmélyülésében és kibővülésében komoly szerep jutott a brüsszeli adminisztrációnak, valamint a luxemburgi bíróságnak és a strasbourgi székhelyű Európai Parlamentnek. Mára az élet szinte valamennyi területére kihatással van az európai építkezés.

Ezzel szemben a nemzetállamok szintjén az 1990-es évek óta az európai integráció iránti érdeklődés csökkenő tendenciát mutat, a sokszor hangsúlyozott demokratikus deficit következtében az integrációval szembeni kritikák is megjelennek.

A tagállamok alkotmányai és jogszabályai, a nemzeti intézményrendszerek működése, a régiók és közösségek, valamint a civil társadalom és az állampolgárok viszonyulása az európai integrációhoz ma olyan kérdés, amely alapvetően meghatározza az európai építkezés jövőjét. Az európai ügyekkel való foglalkozás nem csak az európai integrációs szervek feladata, hanem nemzeti szinten, a tagállamok is befolyásolhatják az európai építkezés menetét.
 
 
Fotóalbum

Az előadás megtekintése:
 
Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)
 
Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)
 
Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)
 
LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)
 
Megjegyzések:
 
Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!
Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg  automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön  telepítése szükséges.
 
Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.
 
Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.
Bezár