2024. március 29., péntek English version
E-Universitas  --  Szabadegyetem - Szeged  --  Korábbi szemeszterek  --  I. szemeszter  --  2008. április 9. szerda 18.00
A kalcium az idegi folyamatok valutája. … És ha megbomlik a fizetési egyensúly?
A kalcium ionok élő szervezetünk csaknem minden lényeges folyamatának szabályozásában részt vesznek. Így, meghatározó szerepet játszanak nemcsak születésünkben (a megtermékenyítés folyamatában), de akaratlagos mozgásunkat, szívverésünket (az izom-összehúzódást), sőt, gondolkodásunk elemi folyamatait is irányítják, és végső soron elkísérnek halálunkig a sejtpusztulás egyes lépéseinek vezérlése által. Ez az univerzális kalcium jelátviteli funkció csak úgy valósulhat meg, ha a sejtekben a kalcium ionok tér- és időbeli koncentráció változása szigorúan szabályozott.
 
Az elmúlt évek-évtizedek kísérletes munkáinak eredményeképpen lényegbevágó ismeretekre tettünk szert arról, hogy milyen elemi, kalcium-függő lépések játszanak szerepet olyan alapvető agyi folyamatokban, mint például a neuronhálózatok szerveződése, illetve a rövid- vagy a hosszú távú memória kialakulása. Ezek jórészt új képalkotó technikák kifejlesztésének köszönhetők, melyek akár a milliszekundumos skálán, mikrométeres pontossággal képesek a kalcium-szint változásait élő szövetben követni. Ezek az élettani változások (vagy impulzusok) gyakoriságuk, illetve erősségük függvényében kibillenthetik az idegsejteket „megszokott” egyensúlyi állapotukból, és egy „megváltozott üzemmódban” való működést, egy új egyensúlyi állapot (homeosztázis) kialakulását kényszeríthetik ki.
Az idegsejtek egy tartósan megváltozott egyensúlyi állapota – megfelelő, más típusú technikákkal – a lassú lefolyású, éves időskálán zajló degeneratív idegrendszeri elváltozások során tanulmányozható. Ezen betegségek (pl. Alzheimer kór, Parkinson kór, stb.) bizonyos szempontok szerinti, többé-kevésbé hasonló lefolyása hasonló destruktív mechanizmusok jelenlétére utal. Így az előadás során – példaként – a megváltozott kalcium háztartásnak a sejtpusztulási folyamatokban betöltött szerepét a mozgató idegrendszer egy gyógyíthatatlan betegsége, és kutatási lépcsőfokainak bemutatásával követjük végig.
Az előadásban egy a betegség folyamatainak megértését célzó olyan multidiszciplináris megközelítést mutatunk be, mely – a gyógyítás reményében – a betegágy mellől, a ténylegesen működő folyamatok/elváltozások dokumentálásával indul, hogy különböző (betegség)modellek kifejlesztéséhez megfelelő ismeretanyagot gyűjtsünk. A modellek tanulmányozásával az emberben nem vizsgálható folyamatok megértését reméljük, hogy ezek „gyenge pontjainak” felismerésével terápiás támadási pontokat azonosíthassunk. Ezek ismeretében, megfelelően megalapozott eljárásokkal, a gyógyítás szándékával térünk vissza a betegágyhoz, ahol, végső soron, elméleti és gyakorlati megközelítésünk eredménye megítélésre kerül. Az esetek többségében bekövetkező kudarc, vagy mérsékelt sikeresség esetén – magasabb ismereti szinten – a „betegágy mellől a betegágy mellé” vezető utat újra kezdjük, és azt lehetőségeink, tehetségünk szerint folytatjuk tovább.
 
Az előadás megtekintése:
 
Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)
 
Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)
 
Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)
 
LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)
 
Megjegyzések:
 
Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!
Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg  automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön  telepítése szükséges.
 
Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.
 
Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.
 
Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre!
Bezár