2024. április 19., péntek English version
E-Universitas  --  Szabadegyetem - Szeged  --  Korábbi szemeszterek  --  I. szemeszter  --  2008. február 27. szerda 18.00
Megoldhatók-e az egyenletek?
Az előadás a matematika, pontosabban a klasszikus algebra egyik látszólag egyszerűen kezelhető problémájával, az úgynevezett algebrai egyenletek megoldásával és megoldhatóságával foglalkozik. Egyenletekre, egyenletrendszerekre vezető kérdések már az ókori, folyam menti kultúrákban fölvetődtek, és számos esetben olyan megoldási technikákat alkalmaztak, amelyek még ma is jónak bizonyulnak. Közel 4000 éven keresztül föl sem merült, hogy vannak olyan algebrai egyenletek, amelyeknek a gyökei nem kaphatók meg az együtthatókból kiindulva legföljebb gyökvonásokat alkalmazva. Sőt sokáig hitték, hogy léteznek csak a fokszámtól függő eljárások, azaz leegyszerűsítve gyökképletek, mint például a másodfokú egyenleteké. E problémakör kérdéseire a XIX. század közepe óta ismert a teljes válasz.

Az előadásban tulajdonképpen 4000 éves időutazást folytatunk Hammurapi korától a XIX. század közepéig.
 
 
Az előadás megtekintése:
 
Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)
 
Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)
 
Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)
 
LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)
 
Megjegyzések:
 
Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!
Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg  automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön  telepítése szükséges.
 
Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.
 
Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.
 
Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre!
Bezár