2024. március 29., péntek English version
E-Universitas  --  Szabadegyetem - Szeged  --  Korábbi szemeszterek  --  I. szemeszter  --  2008. május 14. szerda 18.00
Férfiből nőt – nőből férfit
A nemi viselkedés eltéréseiről már az ókorból és középkorból is vannak írásos adatok. Herodotos, a történetírás atyja jegyezte le a Fekete-tengermelléki szkítákról, hogy egyes férfiak nőként öltöztek és viselkedtek. A szkítákat pedig történetírásunk a magyarok ősének tekinti, így ebben is világelsők lehetünk, bár nem biztos, hogy ez minden magyart büszkeséggel tölt el. A modern értelemben a nemi identitás zavaraival először az 50-es években az USA-ban egy psychiater Harry Benjamin kezdett el foglalkozni. A nevével fémjelzett szervezet 1978-ban írásban fektette le az alapelveket – ezeket folyamatosan frissítik – melyek ma is irányadók a nemi identitászavarban szenvedő betegek kezelésében.
 
Élesen megkülönböztetjük a homoszexuális, transzvesztita és transzszexuális viselkedési formákat. Bár mindegyik szexuálisan a saját neméhez vonzódik, a homoszexuális megtartja született nemi jellegét, testi tulajdonságait és így illeszkedik a társadalomba, a transzvesztita pedig csak öltözködésében, külsőségekben cserél nemi jelleget. A transzszexuális viszont úgy érzi, a természet durva tréfát űzött vele, nő lelkét férfi testbe, illetve férfi lelkét női testbe ültette és legfőbb vágya, hogy testét a lelki igényhez igazíttassa.
 
A nemi átalakító műtétre az igény tehát a transzszexuális egyéntől indul, de kérése önmagában nem elég, hogy az orvos hormonális kezelést vagy műtéti beavatkozást indikáljon. Biztosnak kell lenni, hogy az átalakítás után a beteg új nemével boldog lesz és beilleszkedik a társadalomba. Ez nagyon fontos, hiszen a nemi szerveken végzett átalakító műtétsorozat végleges helyzetet teremt, ezt visszafordítani többé nem lehet. A transzszexuális kivizsgálása során több szakma együttműködése szükséges, hogy minden más betegséget kizárjunk, különös tekintettel a psychés betegségekre. A betegnek a műtét előtt legalább két évig az új nemének megfelelően kell élni, hogy bizonyítsuk, be tud így illeszkedni a társadalomba.
 
A nemi átalakítás alapja az ellentétes előjelű hormonkezelés, melyet a betegnek élete végéig szednie kell. A férfiból nővé átalakítás során, a női nemi hormon segít a másodlagos nemi jelleg kialakításában. Az emlők növekednek, a szőrzet átalakul, a hang színe is változik, a testen a zsírszövet eloszlása nőibb jellegűvé válik. Ha az eredménnyel a beteg nem elégedett, szőrtelenítés, az Ádámcsutka megkisebbítése, orrplasztika, emlőprotézis beültetése, hangszalag plasztika, tovább javítanak a nőiesség kialakulásában.
 
Fordított irányú változtatásnál, ha nőből férfivá formálás a cél, a hormonkezelés az izomzatot férfias jellegűvé formálja, az arcszőrzet – bajusz, szakáll – megjelenik, az emlő kisebbedik, de ez sohasem elég, a nőies mirigyállományt műtéttel kell eltávolítani.
 
Az átalakítás legnehezebb, de legfontosabb része a nemi szervek műtétes megváltoztatása. Ha férfiból nővé operálunk, akkor a húgycső rövidítése, a hímvessző barlangos testeinek és a heréknek az eltávolítása, a makk kisebbítése és érzékeny klitorisszá formálása, valamint az új hüvely kialakítása a végbél és a prostata között. A női nemi szervek férfivá alakítása még nehezebb és legalább három összetett műtétet igényel. Először a méh, ovariumok és a hüvely kiírtását végezzük, majd bőrcsövet ültetünk a kismedence elülső csontjához, ebből lesz az új penis. Később zárjuk a kisajkakat és a penis-bőrcsőbe szilikon merevítő rudat, illetve az új herezacskóba szilikon here-protéziseket ültetünk. A műtétek szövődmény aránya igen magas, eléri az 50 %-ot, erről a beteget megfelelően tájékoztatjuk.
 
A nemi átalakítás sikere a jó betegkiválasztáson múlik, csak valódi transzszexuálist szabad megoperálni. Elvárható, hogy az új nemi szervek lehetővé teszik a szexuális életet, alkalmasak a partnerkapcsolat fenntartására és kozmetikailag is elfogadhatók.
 
Az előadás megtekintése:
 
Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)
 
Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)
 
Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)
 
LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)
 
Megjegyzések:
 
Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!
Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg  automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön  telepítése szükséges.
 
Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.
 
Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.
 
Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre!
Bezár