2023. december 5., kedd English version
E-Universitas  --  Szabadegyetem - Szeged  --  Korábbi szemeszterek  --  I. szemeszter  --  2008. március 19. szerda 18.00
A kémia új eredményei a nanotechnológiában
Az előadás az anyagtudomány és a nanotechnológia kapcsolatát mutatja be arra alapozva, hogy a korábbi kolloidkémiai kutatások milyen segítséget nyújtanak a nanoszerkezetű anyagok szintéziséhez. A nanométeres skálán készített anyagok ugyanis teljesen új szerkezeti, optikai, elektromos és mágneses tulajdonságokat mutatnak a korábban ismert, de ugyanolyan kémiai összetételű anyagokhoz képest. Ez az oka annak, hogy az érdeklődés az utóbbi másfél-két évtizedben erőteljesen a nanotechnológia irányába fordult, mivel nemcsak a nanoelektronikában, hanem az orvostudományban és az egészségiparban is egyre nagyobb igény mutatkozik az új eredmények alkalmazására. Az előadás bemutatja a nanorészecskék előállítására vonatkozó alapelveket, különböző önszerveződő tulajdonságokkal rendelkező anyagok előállításának lehetőségeit, szóba kerülnek az ultravékony filmek és az öntisztuló felületek, valamint a nanotechnológia új gyakorlati alkalmazási lehetőségei.
 
 
Az előadás megtekintése:
 
Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)
 
Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)
 
Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)
 
LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)
 
Megjegyzések:
 
Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!
Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg  automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön  telepítése szükséges.
 
Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.
 
Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.
 
Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre!
Bezár