2023. december 5., kedd English version
E-Universitas  --  Szabadegyetem - Szeged  --  Korábbi szemeszterek  --  I. szemeszter  --  2008. március 5. szerda 18.00
Az idősödés gazdasági következményei - hosszútávú tendenciák
Az előadás során azt vizsgáljuk, hogy miként változtak meg a demográfiai adatok az elmúlt évtizedekben, s milyen változások várhatóak 2050-ig a világban. Külön hangsúllyal elemezzük az európai, ezen belül a közép-és kelet-európai folyamatokat. Megállapítjuk, hogy szűkebb régiónk, a volt szocialista Közép-Európa adatai a legaggasztóbbak. Különösen kedvezőtlenek a magyar mutatók. A globalizáció következtében felerősödött nemzetközi egyensúlyhiányokban szerepe van a lakosság elöregedésének, a kialakuló államháztartási hiányoknak és megváltozott megtakarítási szokásoknak. A belső folyamatok a globális pénzügyek világában fizetési mérleghiányokká és többletekké, nemzetközi adósságokká és kihelyezésekké transzformálódnak.

Ezek között helyezzük el az idősödés sajátos, ugyanakkor hosszú távon kulcsfontosságú hatását.

Az idősödés hat a növekedésre, a megtakarítási szokásokra, a pénzközvetítő szektor termékstruktúrájára s magára a monetáris politikára. A magas szintű gondoskodás költségei a tb-járulékteher formájában rontják a nemzetközi versenyképességet, a tőkevonzó képességet, és így közvetett hatással vannak a nemzetközi pénzügyi egyensúlyhiányokra (kereskedelmi mérleg, tőkemérleg).

A tb-rendszerek visszahatnak a társadalom demográfiai mutatóira. Az intézményi megoldások mintegy fölöslegessé teszik a gyermekvállalást, ha csak annak az öregkori gondoskodási funkcióját nézzük. A gyermekvállalást magánüggyé degradáló gazdaság- és szociálpolitika népességfogyáshoz és elöregedéshez vezet. Ez pedig pénzügyi ellehetetlenüléshez, ami feltétlen közügy.

A csökkenő népesség mellett csak akkor lesz fenntartható a közpénzügyi egyensúly az egyes országokban, ha a felértékelődő humán tőke bérei megfelelően növekednek, így járulékfizető képessége, megtakarítási képessége nő. Vizsgáljuk azt is, hogy a demográfiai folyamatokkal összefüggésben milyen migrációs politika várható az Európai Unióban.
 
 
Az előadás megtekintése:
 
Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)
 
Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)
 
Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)
 
LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)
 
Megjegyzések:
 
Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!
Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg  automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön  telepítése szükséges.
 
Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.
 
Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.
 
Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre!
Bezár