2024. május 25., szombat English version
E-Universitas  --  Szabadegyetem - Szeged  --  Korábbi szemeszterek  --  X. szemeszter  --  Vitaminoktól a peptidekig - Szent-Györgyi intézeteinek kutatási témái
Vitaminoktól a peptidekig - Szent-Györgyi intézeteinek kutatási témái

A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulájú, különféle kémiai szerkezetű biológiailag aktív szerves vegyületek. Ezek kutatása a 20. század elejének nagy kihívása volt. Ebbe a kutatásba kapcsolódott be Szent-Györgyi Albert, aki elsőnek izolálta nagy mennyiségben és nagy tisztaságban a C-vitamint, valamint felderítette a biológiai oxidációban betöltött szerepét. A C-vitamin kémiai szerkezetét egyébként Sir Norman Haworth állapította meg. Szent-Györgyi a C-vitaminnal kapcsolatos munkássága mellett a P-vitaminnak is nevezett flavonoidokkal, izomfehérjék kutatásával is foglalkozott, de az ő intézetéből indult útjára Bruckner Győző közreműködésével a hazai peptid és fehérjekutatás is.

 

Az előadás megtekintése:

Szélessávú I. változat (méret: 256x144 sávszélesség: 89 kb/s)

Szélessávú II. változat (méret: 424x240 sávszélesség: 329 kb/s)

Szélessávú III. változat (méret: 640x360 sávszélesség: 757 kb/s)

LAN változat (méret: 852x480 sávszélesség: 1385 kb/s)

Megjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre.

Bezár