2023. december 11., hétfő English version
E-Universitas  --  Szabadegyetem - Szeged  --  Korábbi szemeszterek  --  VI. Szemeszter  --  Matematikával a járványok ellen - November 17. szerda, 18:00
Matematikával a járványok ellen

Pestis, feketehimlő, AIDS, kolera, lepra, spanyolnátha, malária - a fertőző betegségek végigkísérik az emberiség történetét. Matematikai modellek segíthetnek a járványok terjedésének előrejelzésében, oltási és egyéb megelőzési stratégiák kidolgozásában.

Hányan fognak összesen megbetegedni egy járvány során és mennyi orvosságra lesz szükségünk? Hányan lesznek betegek egyszerre, amikor a járvány eléri a csúcspontját, lesz-e elegendő kórházi kapacitás? A szúnyogokat irtsuk vagy inkább orvosságot vegyünk, ha a maláriát szeretnénk megfékezni? Hogyan sikerült felszámolni a himlőt? Miért sikeresek a vakcinációs programok, mikor a gyakorlatban nem lehet mindenkit beoltani és az oltások sem 100%-os hatékonyságúak? Hány embert kell beoltani, hogy elkerüljük a járványt? Kiket érdemes beoltani, ha nincs elég oltóanyag? Miért ér véget hirtelen egy influenzajárvány az iskolában, amikor még olyan sok gyerek megbetegedhetne?

Az előadásban bemutatjuk, hogyan lehet ilyen kérdéseket megválaszolni a matematika segítségével, sőt, néhányat meg is válaszolunk. Megismerkedünk néhány alapfogalommal, mint a reprodukciós szám, közösségi immunitás és a járványtan dinamikus alapmodellje. Kevéssé közismert, de a matematikai módszerek használatának többszáz éves hagyománya van a járványtanban. Az előadás során röviden áttekintjük ennek a történetét, és szó esik néhány újdonságról is, például arról, hogyan segíthet a Google az epidemiológusoknak, illetve arról a paradoxonról, hogy véletlenszerűen kiválasztott emberek vakcinálásánál miért sokkal hatékonyabb, ha ugyanezen emberek barátait vakcináljuk.

Az előadás megtekintése:

Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)

Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)

Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)

LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)

Megjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre.

 

Bezár