2024. március 28., csütörtök English version
Archívum  --  2010  --  1. szám - 2010. január 18.  --  BTK
Képzési kínálat
Címkék: BTK

2010 szep­tem­be­ré­ben a kö­vet­ke­ző 6 fél­éves alap­kép­zé­sek in­dul­nak a BTK-n: ang­lisz­ti­ka, ger­ma­nisz­ti­ka, in­for­ma­ti­kus könyv­tá­ros, ke­le­ti nyel­vek és kul­tú­rák, kom­mu­ni­ká­ció és mé­dia­tu­do­mány, ma­gyar, nép­rajz, óko­ri nyel­vek és kul­tú­rák, pe­da­gó­gia, pszi­cho­ló­gia, roman­iszti­ka (fran­cia, olasz és spa­nyol szak­irán­­nyal), sza­bad böl­csé­szet, szla­visz­ti­ka (bol­gár, cseh, orosz, szerb és uk­rán szak­irány­­nyal), szo­ci­o­ló­gia, tör­té­ne­lem (ré­gé­szet szak­irán­­nyal is). A 4 fél­éves mes­ter­kép­zé­sek te­kin­te­té­ben a kö­vet­ke­ző a vá­lasz­ték. Böl­csész mes­ter­sza­kok: amerikanisztika, ang­lisz­ti­ka, alta­jisztika, el­mé­le­ti nyel­vé­szet, fi­lo­zó­fia, finnu­grisztika, fran­cia nyelv, iro­da­lom és kul­tú­ra, hun­ga­ro­ló­gia, in­for­ma­ti­kus könyv­tá­ros, klas­­szi­ka-fi­lo­ló­gia, kom­mu­ni­ká­ció és mé­dia­tu­do­mány, ma­gyar nyelv és iro­da­lom, né­met nyelv, iro­da­lom és kul­tú­ra, né­met nyelv és kul­tú­ra, né­met nyelv és kul­tú­ra (nem­zet­kö­zi), nép­rajz, ne­ve­lés­tu­do­mány, olasz nyelv, iro­da­lom és kul­tú­ra, orosz nyelv és iro­da­lom, pszi­cho­ló­gia, ré­gé­szet, spa­nyol nyelv, iro­da­lom és kul­tú­ra, szla­visz­ti­ka, szo­ci­o­ló­gia, tör­té­ne­lem, val­lás­tu­do­mány, vi­zu­á­lis kul­tú­ra­tu­do­mány. Ta­ná­ri mes­ter­sza­kok: angol-,etika-, fi­lo­zó­fia-, fran­cia-, la­tin-, né­met-, olasz-, orosz-, ma­gyar-, moz­gó­kép­kul­tú­ra- és mé­dia­is­me­ret-, pe­da­gó­gia-, pe­da­gó­gi­ai ér­té­ke­lés és mé­rés ta­nár, spa­nyol-, szer­b- és nemzetiségiszer­b-, il­let­ve tör­té­ne­lem­ta­nár.

Ang­lisz­ti­ka alap­szak

A kép­zés cél­ja olyan szak­em­be­rek kép­zé­se, akik az ang­lisz­ti­ka te­rü­le­tén al­kal­ma­sak meg­szer­zett tu­dá­suk al­ko­tó szel­le­mű al­kal­ma­zá­sá­ra, a kul­tu­rá­lis kap­cso­la­tok ápo­lá­sa te­rén nyel­vi köz­ve­tí­tői sze­rep be­töl­té­sé­re; az ön­kor­mány­za­ti és kul­tu­rá­lis élet­ben szer­ve­zői fel­ada­tok el­lá­tá­sá­ra, tö­meg­kom­mu­ni­ká­ci­ós szer­vek­nél nyel­vi szer­ve­zői fel­ada­tok el­lá­tá­sá­ra; az ide­gen­for­ga­lom­ban nyel­vi köz­ve­tí­tői sze­rep be­töl­té­sé­re.

Ger­ma­nisz­ti­ka alap­szak

A kép­zés ma­gas szin­tű nyelv­tu­dás­sal, nyel­vé­sze­ti, iro­dal­mi és kul­tu­rá­lis kom­pe­ten­ci­á­val ren­delkező szak­em­be­rek kép­zé­sét cé­loz­za, akik ké­pe­sek szak­má­juk sok­ol­da­lú, inter- és mul­ti­dis­z­ci­plináris gya­kor­la­ti és el­mé­le­ti mű­ve­lé­sé­re. Az alap­fo­ko­zat bir­to­ká­ban a ger­ma­nisz­ti­ka alap­sza­kon vég­zet­tek ké­pe­sek pél­dá­ul a né­met nyelv fel­ső­fokú nyelv­vizs­gá­nak meg­fe­le­lő szin­tű hasz­ná­la­tá­ra, ren­del­kez­nek for­dí­tá­si és tol­má­cso­lá­si ­is­me­re­tek­kel.

In­for­ma­ti­kus könyv­tá­ros alap­szak

A kép­zés alap­ve­tő cél­ja olyan szak­em­be­rek kép­zé­se, akik az el­mé­le­ti is­me­re­tek mel­lett ren­del­kez­nek azok­kal a gya­kor­la­ti tud­ni­va­lók­kal, ame­lyek se­gít­sé­gé­vel eb­ben a mo­dern könyv­tá­ri, in­for­ma­ti­kai kör­nye­zet­ben meg tud­nak él­ni, s en­nek ma­guk is si­ke­res ala­kí­tói le­het­nek.

Ma­gyar alap­szak

A kép­zés cél­ja böl­csész alap­sza­kon tá­jé­ko­zott, szé­les lá­tó­kö­rű szak­em­be­rek kép­zé­se, akik a ma­gyar szak jól kon­ver­tál­ha­tó dip­lo­má­ját bir­to­kol­va szá­mos te­rü­le­ten el­he­lyez­ked­het­nek (hu­mán­po­li­ti­kai me­ne­dzser, új­ság­író, könyv­tá­ros, PR- vagy rek­lám­szak­em­ber stb.). A szak má­sik cél­ja a későb­bi mes­ter­szak meg­ala­po­zá­sá­val ta­ná­rok kép­zé­se.

Tör­té­ne­lem alap­szak

A tör­té­ne­lem sza­kot el­vég­zők meg­is­me­rik a tör­té­nel­mi fo­lya­ma­to­kat, lé­nyeg­lá­tó és kre­a­tív elem­ző­kész­ség­gel ké­pe­sek össze­tett je­len­sé­gek elem­zé­sé­re, il­let­ve a későb­biek­ben a mes­ter­kép­zést kö­ve­tő­en a tör­té­ne­lem ta­ní­tá­sá­ra vál­lal­koz­hat­nak.

Bezár