2024. április 24., szerda English version
Archívum  --  2007  --  6. szám - 2007. március 12.  --  Kultúra
Egy zongoralelkületű ingatlanhiéna
Jacques Audiard Halálos szívdobbanás című filmje igencsak megosztotta a filmkritikusokat és -nézőket, ennek ellenére (vagy éppen emiatt?) számos szakmai díjat és elismerést is elnyert.
Thomas Seyr és két barátja, Fabrice és Sami az ingatlanüzletben dolgoznak, ők azok, akik az új tulajdonosok megbízásából az illegális lakásbitorlókat jobb belátásra, de legalábbis azonnali és teljes körű helyszínelhagyásra késztetik, többnyire baseballütő és zsáknyi patkány segítségével, természetesen öltönyben és nyakkendőben. Az ifjú Seyr emellett szükség esetén apja segítségére is siet, hogy elsimítsa viszonyát fizetni nem hajlandó bérlőivel (és megmentse menyasszonyjelöltjétől) – tehát szinte folyamatosan, és egészen addig, mígnem az orosz maffiavezérrel kellene szembeszállni, mert ez esetben charme-os hősünk csak annak barátnőjéig (és vele a vécéig) jut csak el...
Ez ugyanis Thomas életének másik oldala, imádja a nőket, legjobb barátja megcsalt feleségét, Aline-t éppoly odaadással vigasztalgatja, mint a csak kínaiul tudó zongoratanárnőt (szeretné). Miao Lin segítségével próbálja ugyanis kemény munkájától megkérgesedett kezét újra a zongora billentyűihez lágyítani-finomítani, hogy anyja emlékének adózva, az annak régi menedzsere által felajánlott meghallgatáson ne valljon kudarcot. Ennek érdekében éjszakákon át gyakorol meztelenül régi felvételeket nézve-hallgatva.
Létezik-e kiugrás a bűnözőként kishalnak mondható széplelkű ifjú számára ebből a kegyetlen világból – melyet már maga is elborzadva néz a meghallgattatása előtti éjszakán –, és ha igen, mi hozza el azt? Elég-e egy véres tragédia és a vártnak látszódó szerelem ahhoz, hogy jó útra térjen a zongorából kiáramló hangjegyek és csodálatos dallamok útján?
 
Jacques Audiard: Halálos szívdobbanás. Színes, feliratos francia film, 107 perc.
 
Szekeres Nikoletta
Bezár