2024. március 2., szombat English version

Szóljunk hozzá!
Szóljunk hozzá! Hatékonyabb napkollektorok készítésének lehetőségét vizsgálja a Szegedi Tudományegyetem
A jövőben akár több hőenergiát termelő napkollektorok is készíthetők a Szegedi Tudományegyetemen 2009. júniusától üzembe helyezett mérőlabornak köszönhetően. Az új berendezés segítségével ugyanis lehetőség nyílik a hatékonyságot befolyásoló műszaki paraméterek vizsgálatára. A kutatási célokon túl a labor oktatási feladatokat is ellát, hiszen a gépészmérnök hallgatók a kollektorok gazdaságos üzemeltetését is elsajátíthatják.

2009. júniusától a napenergia-hasznosítást célzó kutatások elősegítése érdekében egy új napkollektor mérőlabor kezdi meg működését a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán. A labor a kutatási feladatok mellett a gépészmérnök hallgatók számára gyakorlati oktatóhelyet is biztosít, ahol a diákok a kollektorok hatásfok-mérésén kívül azok gazdaságos üzemeltetését is elsajátíthatják. A közel hét millió forintból kialakított rendszernek köszönhetően továbbá a nyári időszakban a Kar egyik oktatási épületének melegvíz igényét is fedezni tudják.ű


A kollektorok hatékonyságát nagymértékben befolyásolják az üzemeltetés körülményei, így például a napsugárzás intenzitása és a külső hőmérséklet. Azonos körülményeket feltételezve azonban a különböző kollektorok is eltérő hatásfokkal működnek, magyarázza Péter Szabó István, a Mérnöki Kar adjunktusa. A laborban végzett vizsgálatok során a szegedi kutatók a kollektorok szerkezeti felépítésének, illetve a különböző üzemeltetési algoritmusoknak a melegvíz-termelésre gyakorolt hatását kívánják felmérni, így az eredmények függvényében hatékonyabb kollektorok készítésére nyílhat lehetőség.


A berendezés iránt már most nagy az érdeklődés a napkollektor fejlesztéssel és forgalmazással foglalkozó cégek körében.

 

Kommentek

Vélemények

Új komment

Írja be a képen látható karaktereket:

Vendég
2013.07.08. 12:53
Wow! That's a rellay neat answer!
Vendég
2012.09.07. 06:10
sharkfur szerint:Dude! most me1r tehlzgeteek? ez azt jelenti, hogy ve9gre kf6ze9nk tartozol? Egyfctt megyfcnk majd le1ngolf3 kutyakakis zacskf3t dobni a tane1raink le1btf6rlője9re? Azta (komolyra fordedtva a szf3t: az ETR-es azonosedtf3t kf6nnyen ki lehet tale1lni, hie1ba van kitakarva :) )
Vendég
2012.09.04. 15:22
Gratule1olk az eredme9nyedhez .Gondolom azt sem tudod,hogy ki vagyok.De ezt majd apapa meogdmnja Neked.c9va vagyok Se1rboge1rdrf3l.Mindig felkapom a fejem,ha kajakkenurf3l van szf3.He1t a mai napon is igy tf6rte9nt, hogy a TV bemondja Hogy ezfcst e9rmetszerzett Ke1re1sz Anna. He1t e9n olyan bfcszeke lettem egyből, hogy az e9n unka tesomunoke1ja ilyen eredme9nye9rt el hogy ez nem is igaz.Me9gegyszer gratule1lok e9s sok puszitkfcldf6k. Kare1csonyne9 Df6mf6k c9va Se1rboge1rdrf3l.
Bezár