2023. január 29., vasárnap English version

Szóljunk hozzá!
Szóljunk hozzá! Az SZTE TIK nyerte a 2009 Legtöbbet Zöldült Irodája díjat

 

A Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Informácós Központja (SZTE TIK) elnyerte a "2009 legtöbbet zöldült irodája" címet. A Zöldiroda versenyt minden évben a KÖVET egyesület hírdeti meg többféle kategóriában, melyre cégek vállalatok és a közintézmények is pályázhatnak.

2009. április 23-án a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központja a magyar egyetemek között elsőként nyerte el a 2009 Legtöbbet Zöldült Irodája díjat. A bevezetett zöldprogramnak köszönhetően havi szinten 1-1,5 millió forintos megtakarítást vár az intézmény vezetősége, mely éves szinten 3-5%-os energia felhasználási javulást jelent a 25 ezer négyzetméteres Központban.

A KÖVET Egyesület által a fenntartható gazdálkodás jegyében meghirdetett 2009-es Zöld Iroda Versenyben a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ Igazgatósága – elsőként a magyar egyetemek között – elnyerte a 2009 Legtöbbet Zöldült Irodája díjat nonprofit kategóriában. A 2009. február 2. és április 3. között négy kategóriában megrendezett versenyben az egyes irodák feladata az volt, hogy a Zöld Iroda Kézikönyv szempontjait figyelembe véve környezet és emberbarát irodákat alakítsanak ki.
 
Az SZTE TIK Igazgatósának célja – a verseny szellemével összhangban – az energiafelhasználás hatékonyságának növelése és zöld rendezvények kialakítása, de fontosnak tartják a dolgozók és a látogatók környezet- és energiatudatos magatartásának erősítését is. A zöld kampánnyal párhuzamosan a központban műszaki fejlesztéseken keresztül is növelték az energiahatékonyságot, így például energiatakarékos, úgynevezett ledes világítótestekkel világítják a helyiségeket, és az épület melegvíz ellátását is 90%-ban napkollektorok segítségével biztosítják.
 
A dolgozókat, látogatókat – az eddigi gyakorlathoz hasonlóan – a jövőben is ösztönözik a papírhasználat csökkentésére, valamint nagy hangsúlyt fektetnek az irodaszerek és személyhigiéniás kellékek zöld beszerzése. A TIK vezetősége továbbá a számítógépek, nyomtatók és irodai berendezések használatára zöld protokollt alakított ki, amely szigorúan szabályozza az elektronikus berendezések használatát.

 

Kommentek

Vélemények

Új komment

Írja be a képen látható karaktereket:

Vendég
2011.11.09. 23:32
Kudos to you! I hadn't tgohuht of that!
Vendég
2009.04.30. 09:33
Kedves Érdeklődő!

A Központ Igazgatóságán lévő összeg számítógépnél életbe lépett a 2 óra inakativitás után történő automatikus kikapcsolás és 30 perc után a monitor is kikapcsol. Továbbá minden egyes számítógépet nap végén kikapcsolunk, erre külön kis matrica is figyelmezteti a kollegákat. A nyomtatókat, fénymásolókat ha nem használjuk, kikapcsoljuk, továbbá meghatározott időpontban pl. a faxgépet 17:00 órakor kikapcsoljuk.
Vendég
2009.04.29. 09:58
Mit takar a számítógépek, nyomtatók és irodai berendezések használatára kialakított "zöld protokoll"?
Vendég
2009.04.27. 08:22
Gratulálok a TIK sikeres zöldüléséhez! Jó példával jár elöl ezzel az SZTE a felsőoktatásban!
Bezár