2024. április 26., péntek English version
Archívum  --  2005  --  3. szám - 2005 február 28.  --  Ajánló
Világméretű seregszemle
Nagyszabású nemzetközi kisgrafikai kiállítás nyílt Szegeden, melynek a Juhász Gyula Főiskola Rajz - Művészeti Tanszéke ad otthont március 20-ig.
A sokszínű tárlaton valamennyi kontinens képviselteti magát: Kanadától Japánig összesen 36 ország 233 neves művésze küldte el néhány alkotását. A képek a legkülönfélébb eljárások felhasználásával készültek (rézkarc, fametszet, litográfia stb.), egyvalami azonban közös bennük: digitális technikával sokszorosított munkák nem szerepelnek az anyagban, mivel a szervezők fő célkitűzése a klasszikusnak számító grafikai módszerek átfogó felmérése és bemutatása volt. A kiállítást végigjárva tehát képet kaphatunk a világ kortárs grafikai áramlatairól, műfaji és esztétikai eredményeiről.
Amint a megnyitón Szekernyés János művészeti író elmondta, a grafikai seregszemle útja 2004-ben, Romániában kezdődött. Az ötlet ugyanis a temesvári Graphium Műhely nevéhez fűződik, s a megvalósításhoz szükséges nagy menynyiségű munkát is e fiatal művészeket támogató szervezet vállalta magára. Megtudtuk, hogy hónapokba telt, amíg a rendezvény kurátora, Chimpian Chirileanu összeírta a meghívandó művészek névsorát, s a borítékokat megcímezte és postára adta a szélrózsa minden irányába. Hasonlóan fáradtságos munkát jelentett ezen kívül a beérkező alkotások rendszerezése, a katalógus megszerkesztése, s a metszetek előnyös elrendezése és zsűrizése is.
Minden bizonnyal e szerteágazó feladatok sikeres megoldásának is köszönhető, hogy a tárlat páratlan szakmai sikert aratott Temesváron, s – a szervezők eredeti szándékának megfelelően – útjára indulhatott az Eurórégió nagyvárosaiba is. A tervek szerint a nemzetközi kiállítás évenként kerül megrendezésre a Duna-Körös-Maros-Tisza menti művészeti centrumokban, amelyek egymást vetésforgószerűen váltva, évenként vállalják majd a házigazda szerepét.
Szekernyés János szerint „a bemutatott munkák tanúsítják, hogy a kisgrafika szókapcsolat előtagja pusztán méretbeli kötöttségre utal; a nyomatok tartalmi, eszmei töltése, művészi kvalitása ugyanis rendkívül nagy”. Éppen ezért „a Graphium Nemzetközi Kisgrafikai Szalon anyaga egyebek között arról győz meg, hogy a grafikai művészet világát nem fenyegeti az összeomlás veszélye.”
N. Á. L.

DSC_2781_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár