2024. április 19., péntek English version
Archívum  --  2005  --  4. szám - 2005 március 7.  --  Felsőfok
A közelmúltban nagy sikert aratott „Egyetemek mérlegen – hallgatói vélemények" című könyv szakmai tapasztalatairól és a hallgatói véleménykutatás folytatásáról rendezett műhelytanácskozást az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda (OFI) csütörtökön a Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központban. A rendezvényen részt vettek a meghatározó magyar felsőoktatás-kutató műhelyek vezető kutatói, a Magyar Akkreditációs Bizottság, a Felsőoktatási és Tudományos Tanács, az Oktatási Minisztérium, és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának vezető képviselői (a Magyar Rektori és Főiskolai Konferenciák már korábban tárgyalták a koncepciót).
Kerekes Gábor, az OFI igazgatója bevezetőjében kiemelte: a rugalmas, többszintű képzési rendszerben a továbbtanulók mellett immár a felsőoktatásban lévő hallgatók információs igényeit is ki kell elégíteniük, ezért az OFI személyre szabott, egyre inkább az internet nyújtotta lehetőségeket kihasználó szolgáltatásokkal igyekszik a felsőoktatás információs bázisává válni. A szervezet ezzel segíti a pályaorientációt, a hallgatói mobilitás követését, de az intézmények és a felsőoktatás-politika számára is nélkülözhetetlen szakmai-információs hátteret nyújt.
Fábri György, a kutatás vezetője bevezetőjében amellett érvelt, hogy a hallgatók véleménye releváns visszajelzés a képzésről és az intézményi szolgáltatásokról. Mivel korrekt és ellenőrizhető szociológiai felmérési módszerekkel dolgoztak, az egyetemi karokról kialakuló kép használható információs forrás. Szólt arról a dilemmáról, hogy tudományosan alapos és hiteles kutatást végeztek, azonban a hatékony információközvetítés miatt a laikus érdeklődőknek is megfogható formában kell megjelentetni az eredményeket.
A beszélgetésen ehhez kapcsolódva megfogalmazódott, hogy az egyöntetűen hasznosnak értékelt kezdeményezés folytatását milyen feltételekkel lehetne a meglévő intézményértékelésekhez (akkreditáció, oktatói munka hallgatói véleményezése) kapcsolni. A főiskolai hallgatók véleményének feltárása mellett célvizsgálatokat javasoltak a jelenlévők a tagolt hallgatói közösség markáns csoportjaiban. A szakmai korrektség és médiaérdeklődés kielégítésének egyensúlyára többféle megoldás is körvonalazódott, de konszenzus nem alakult ki.
A résztvevők támogatták Kerekes Gábornak és Roberts Évának, az OFI vezetőinek azt a kezdeményezését, hogy az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda rendszeressé tenné az ilyen tanácskozásokat.

DSC_3288_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár