2024. április 19., péntek English version
Archívum  --  2005  --  1. szám - 2005. január. 24.  --  Fókusz
Az SZTE a lehetőségek egyeteme
Az SZTE innovatív egyetem, a hagyományos ismeretek mellett a hallgatók itt elsajátíthatják a csapatmunkához, a kommunikációhoz és a kapcsolatteremtéshez szükséges készségeket is. Nem egy adott szakban, vagy karban kell gondolkoznia a hallgatónak, hanem élnie kell a szabad tantárgyfelvétel nyújtotta lehetőségekkel. Így az egyetemünkön tanuló diák a munkaerőpiacon való érvényesüléshez szükséges kiegészítő ismereteket is megtudja szerezni – mondta a Szegedi Egyetemnek Szabó Gábor rektor.
Az SZTE a vidék egyik legnagyobb tudásközpontja. Fotók: Nagy László
 
Hogyan jött létre és milyen hagyományokkal rendelkezik a Szegedi Tudományegyetem?
– 1921 óta működik felsőoktatási intézmény Szegeden. Jogelődünk a Kolozsvári Egyetem, amely Klebersberg Kunó kultuszminiszter álhatatos tevékenysége nyomán költözött át Szegedre. Hosszú ideig önállóan működött a József Attila Tudományegyetem, négy – jogi, természet-, bölcsész- és gazdaságtudományi – karával. Az évtizedek során, hol az egyetemhez kapcsolódva, hol önállóan folyt a városban az orvos-, fogorvos- és a gyógyszerészképzés. Az egységes Universitas létrejötte előtt önálló intézményként működött a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola és a Szegedi Élelmiszeripari Főiskola. Az integráció nyomán 2000-ben megszületett a több mint 30 ezres hallgatói létszámú SZTE, a vidék egyik legnagyobb tudásközpontja, amely hétezer közalkalmazottnak ad munkát.
Milyen helyet foglal el az SZTE a magyar felsőoktatási intézmények között?
– Sokféle rangsor létezik hazánkban és a világon. A magyarországi rangsorok viszonylagosak, mert nem létezik még kiforrott állandósult mérési metodika. Úgy gondoljuk azonban, hogy az első három magyarországi egyetem egyike vagyunk. Ez köszönhető elsősorban a tudományos kapacitásunknak, az iskolateremtő egyéniségeinknek, a városnak és annak, hogy a régiónkban nagyon sok kiváló teljesítményt nyújtó középiskola van.
A nemzetközi rangsorok közül természetesen a Sanghaji Jiao Tong Egyetemnek a világ felsőoktatási intézményeiről készített felmérését említem legszívesebben. Ezen az SZTE szerepelt a magyar egyetemek közül a legjobban, tavaly és az azt megelőző évben is a 200. hely közelében, míg a százas európai listán egyedüliként képviselte a hazai felsőoktatást.
Milyen képzéseket kínál az egyetem?
– Az SZTE tizenegy kara lefedi szinte az összes tudományterületet, sok szak és szakirány közül választhatnak a leendő hallgatók.
Egyetemünk élen jár a Bologna-folyamat megvalósításában, vagyis a lineáris képzési rendszer bevezetésében. Már az idei évben is indulnak az európai rendszernek megfelelő bachelor szakok, és egészen biztos vagyok benne, hogy minden általunk gondozott szakon 2006-tól felmenő rendszerben beindul a lineáris képzés. A jelentkezők biztosak lehetnek abban, hogy Szegeden az európai normáknak megfelelő oktatást kapnak. Az egyetemen működő tanácsadó-szolgáltatásnak és az informatikai segítségnek köszönhetően még ebben a viszonylag bonyolult kreditrendszerben minden hallgató ki tudja választani azokat a képzéseket, melyek számára a legmegfelelőbbek. Úgy nem fog menni, mint régen, hogy a diák beiratkozáskor megkapja évekre előre az órarendjét. Ez egy kreatív alkotó munka, melyben a hallgatóknak is részt kell venni. A tanulás mellett menedzselnie is kell önmagát, hogy a számtalan lehetőség közül ki tudja választani a számára legjobbat.
Az SZTE-n a teljes lineáris képzést megtalálják a jelentkezők, a felsőfokú szakképzéstől kezdve, az alap- és mester szintű képzésen át, a tizenhét doktori iskolákig. Ehhez a humánerőforrások mellett rendelkezésre áll a megfelelő infrastruktúra is. Akik most beiratkoznak vagy felújított kollégiumokba kerülnek, vagy olyan szállókba, melyeket folyamatosan korszerűsítünk. Két éven belül közel hétszáz diáklakás férőhellyel bővül az egyetemi kapacitás.
A szakmai ismeretek oktatásán túl milyen szolgáltatásokat nyújt még az egyetem?
– A felmérések azt mutatják, hogy a szigorúan vett szakmai ismeretek mellett a munkaerő piacon egyre nagyobb jelentősége lesz a megfelelő nyelvtudásnak és az informatikai ismeretek elsajátításának. Arra biztatom a jelentkezőket, hogy már eleve biztos nyelvtudással jöjjenek Szegedre, ha ezzel rendelkeznek ezt itt tovább tudják fejleszteni. Ha ez nincs meg, a központi nyelvi lektorátuson el tudják sajátítani az idegen nyelvű kommunikációhoz szükséges ismereteket.
Az SZTE innovatív egyetem, a hagyományos ismeretek mellett a hallgatók elsajátítják itt a csapatmunkához, a kommunikációhoz és a kapcsolatteremtéshez szükséges készségeket is. Nem egy adott szakban és karban kell gondolkoznia a hallgatónak, hanem élnie kell a szabad tantárgyfelvétel nyújtotta lehetőségekkel, így a diák a boldoguláshoz szükséges kiegészítő ismereteket is megtudja szerezni.
Az oktatás mellett az egyetem feladata a kutatás is.
– A Szegeden folyó tudományos munka világhírű. Az újságolvasó, tájékozott diákok maguktól is könnyen feltudnak sorolni egyetemünkről számos kiváló kutatót, akik mind-mind a saját szakterületük elismert művelői. Az egyetemen 17 akadémikus és közel 200 professzor oktat, nemcsak magyar, hanem idegen nyelven is. Az egyetem stratégiai tervei között szerepel a Műszaki-anyagtudományi Kar és a Fogorvos-tudományi Kar megalapítása.
A tudományos diákköri munka minden karon nagyon sikeres és eredményes. Az itt végzett munka jelenti az első lépcsőjét egy tudományos karriernek.
 
Az első három magyarországi egyetem egyike vagyunk.
 
Milyen gyakorlati képzéseket kínál az SZTE?
– Bármilyen szakot is választ a hallgató, az előbb vagy utóbb gyakorlat orientált képzés lesz. Ami a gyakorlati képzések infrastrukturális hátterét illeti, az egyetem az elmúlt év végén csaknem 1 milliárd forintot nyert műszerbeszerzésre, és számos más pályázati siker is segíti az oktatáshoz és a kutatáshoz szükséges infrastruktúra megteremtését.
A tanárszakok esetében a helyi általános és középiskolákban megvan a gyakorlati oktatási háttér. Ha valaki mérnökképzésre jelentkezik, az élelmiszeripari és a mezőgazdasági kar az oktatáshoz kapcsolódóan helyben és a régió cégeivel együttműködve kitűnő lehetőségeket kínál a gyakorlati ismeretek elsajátítására. A jogi képzés gyakorlati képzési háttere is adott, hiszen ítélőtábla, megyei és városi bíróság, valamint sok ügyvédi iroda működik Szegeden.
Az orvos- és egészségügyi főiskolai képzés biztos hátterét adja az ország egyik legjobb betegellátó intézménye. Nem kis büszkeség, hogy az ország legnagyobb gyermek-egészségügyi intézménye Szegeden jött létre az önkormányzati gyermekkórház és az egyetemi Gyermekklinika összeolvadásával. A gyógyszerészképzés laborháttere az egyik legkorszerűbb az országban.
A Gazdaságtudományi Kar külső előadóin keresztül biztosít nagyon lendületes oktatási háttért az ott tanuló hallgatóknak. Az informatikai képzés hazánkban az egyik legnagyobb létszámú. Az iparág vezető cégeivel – a Videoton Holdinggal, a Hewlett Packard Magyarország Kft.-vel és a KFKI Rt.-vel – megkötött együttműködési megállapodásoknak köszönhetően valóban naprakész ismeretekhez juthatnak az itt tanuló diákok.
A Zeneművészeti Főiskolai Kar tavaly szeptemberben szakközépiskolai képzést is indított, bizonyos szakokon pedig egyetemi diplomát is lehet szerezni. A művészeti képzésekről egyébként is elmondható, hogy ez az egyetem egyik dinamikusabban fejlődő területe.
Az élet fontos területe a sport, milyen lehetőségei vannak egy szegedi hallgatónak a testmozgásra?
– A néhány éve hoztuk létre a sportközpontot, amelyben szinte minden sportolási lehetőséget megtalálnak a diákok. A városban több kiváló sportegyesület is működik. Egyetemünk hallgatója például a kétszeres olimpiai bajnok Janics Natasa, de nálunk tanulnak többen a Pick Szeged kézilabdázói, vagy a Szeviép kosarasai közül. A városban több uszoda és egy fedett jégpálya is várja a sportolni vágyókat.
Nem kevésbé fontos a kultúra, Szeged a vidék talán legfontosabb kulturális központja, s a kulturális rendezvények szervezéséből az egyetem is kiveszi a részét. Több színházi- és más öntevékeny csoport működik az SZTE-n, míg az Egyetemi Tavasz és az Őszi Kulturális Fesztivál rendszeresen meghatározó eseményei a város életének.
Decemberben adtuk át az ország legkorszerűbb könyvtárát, amely egymillió kötete közül több mint 300 ezer szabadon levehető a polcokról. A Tanulmányi és Információs Központ nevet viselő épületben 300 számítógép, gyors internet – ami egyébként az egész egyetemre jellemző – és hatalmas tanulóterek várják a diákokat. Ugyanebben a házban megtalálhatók a legfontosabb hallgatói szolgáltatások is.
Milyenek a munkaerőpiac visszajelzései az SZTE-n végzett diákokkal kapcsolatban?
– Vannak olyan szakmák, amelyekben túlképzés folyik a magyar felsőoktatásban, erről bőséggel lehet információkat találni a sajtóban. Az oktatással kapcsolatban alapvető követelmény, hogy a diplomát szerző hallgató minél jobb esélyekkel tudjon elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Tudomásul kell venni, hogy hatalmas a verseny a piacon, de az is igaz, hogy a most felvételiző diplomája megszerzése után már nemcsak itthon, de az unióban bárhol állást találhat. Ezért nem lehet eleget hangsúlyozni a nyelvtudás jelentőségét. Ha ezt valaki komolyan veszi, nem lehet problémája még azon szakmák esetében sem, ahol most túlképzés van. Okosan kell gazdálkodni az egyetem nyújtotta lehetőségekkel, és nem szabad félni a változtatástól, akár menetközben sem.
Milyenek az egyetem nemzetközi kapcsolatai?
– A Szegedi Tudományegyetem szoros kapcsolatokat ápol nemcsak az európai oktatási térség, hanem Észak- és Dél-Amerika felsőoktatási intézményeivel is. Hallgatóink a jó nyelvtudás birtokában nagyon sok ösztöndíj közül választhatnak, amelyek megpályázásához a Külügyi Igazgatóság nyújt segítséget. Az Erasmus és a Socrates programokban igen nagy létszámban vehetnek részt szegedi diákok. A külföldön eltöltött rövidebb, hosszabb idő alatt nemcsak nyelvtudásukat fejleszthetik, hanem szakmai ismereteik is bővülnek és megismerhetnek egy másik kultúrát. Ráadásul ez a lehetőség rugalmas, nem okoz fennakadást az itthoni tanulmányokban. Persze ez se automatikus, nem működik magától, a hallgatónak tennie kell azért, hogy külföldön is tanulhasson, de a lehetőségeket az egyetem biztosítja.
F. J.

tik_045_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár