2024. március 28., csütörtök English version
Archívum  --  2005  --  1. szám - 2005. január. 24.  --  ÁJTK  --  Jegyzet
Tavaly év végén látott napvilágot a Sanghaji Jiao Tong Egyetem Felsőoktatási Intézetének a világ kétezer egyetemének tudományos és kutatási teljesítményét rangsoroló tanulmánya. A rangsorban az SZTE az előkelő 201-250. helyet érte el. Ez a helyezés önmagában is kiváló, de ha figyelembe veszszük, hogy a volt szocialista országok felsőoktatási intézményei közül csupán a Moszkvai Egyetem előzi meg a szegedi universitast, különösen fényes a kép. Az akadémiai rangsor kialakításánál a Nian Cai Liu professzor vezette kutatók egyéb szempontok mellett egyötödös súllyal vették számításba az intézményben egykor vagy ma dolgozó Nobel-díjasok számát. Természetesen az idő múlását is értékelték, vagyis ha egy tudóst évtizedekkel korábban tüntettek ki a címmel, kisebb súllyal esett latba a végelszámolásnál, mintha tavaly nyerte el a díjat.
Magyarországon végzett tudományos tevékenységért mindezidáig csak Szent-Györgyi Albertet, a szegedi tudományegyetem orvosi vegyészeti intézetének egykori professzorát tüntették ki Nobel-díjjal. Sokakban felmerülhet a kérdés, vajon milyen hatással van az 1937-es élettani-orvosi Nobel-díj odaítélése az SZTE-n ma végzett akadémiai munkára.
Szent-Györgyi Albert az egyik legnagyobb szegedi tudós a világról, a kutatói munkáról alkotott képe nemcsak a könyveken keresztül befolyásolja napjaink tudományos tevékenységét. A mai napig sok olyan oktató, kutató dolgozik az egyetemen, aki közvetlen tanítványa volt Szent-Györgyi Albert munkatársainak. Az egyetem volt mikrobiológia professzorának Ivanovics Györgynek, vagy az SZBK-t alapító Straub F. Brúnó professzor egykori diákjai mai az SZTE vezető oktatói. Ők ha áttételesen is, de további vivői a szegedi Nobel-díjas szellemiségének.
Ezek után nem nehéz elképzelni milyen lehet a tudományos élet például a Massachusetts Institute of Technology-n, ahol ötvenhét Nobel-díjas dolgozott, vagy dolgozik.
K. Z. G.

BTK2_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár