2024. április 23., kedd English version
Archívum  --  2005  --  1. szám - 2005. január. 24.  --  MFK
A piacképes tudás iskolája
A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Főiskolai Kara családias intézmény, és néhány olyan előnnyel is dicsekedhet, melyet a Szegeden székelő karok sem mondhatnak el magukról: például minden hallgatónak kollégiumi helyet biztosít.
A képzés nem követi a piaci igényeket – ez a leggyakoribb vád, amivel az egyetemeket illetni szokás manapság. A hódmezővásárhelyi kar viszont azon ritka intézmények közé tartozik, melyek naprakész tudással és piacképes diplomával engedik útjukra a náluk végzett hallgatókat. A munkanélküliség szinte ismeretlen fogalom a friss diplomások között. Ennek fő oka, hogy a XXI. századi agrárképzés már nemcsak a szakmai tárgyak ismeretét, de a közgazdaságtant, a pályázatírást, az EU-jogot is számon kéri a diákoktól. Egy frissen végzett agrármérnök esélyesként pályázhat pénzügyi, kereskedelmi, pályázatírói karrierre is, de mint Mucsi Imre, a kar dékánja elmondta, a rendőrség kötelékében is számos agráros helyezkedett el. A kar a 2005/2006-os tanévben indítja be a legmodernebb európai oktatási rendszerhez, a Bolognai Folyamathoz kapcsolódó képzését, ezáltal az itt szerzett diploma még inkább felértékelődik, hiszen valamennyi EU tagállamban elfogadják a Hódmezővásárhelyen szerzett papírokat, és az egységes tanrend miatt akár intézményt is válthatnak a hallgatók. A három éves képzést követően a diákok jelentős része Gödöllőn, Debrecenben vagy Sopronban folytatja a tanulmányait, ők egyetemi diplomát szereznek. Azoknak, akik a diploma megszerzése után nem akarnak továbbtanulni a főiskola féléves gyakorlati kurzust indít, az itt végzett hallgatók munkatapasztalattal rendelkező diplomásként még könynyebben el tudnak helyezkedni.
 
A főiskola nagy hangsúlyt fektet a gyakorlati oktatásra. Fotó: Segesvári Csaba
 
 Mivel a mezőgazdasági ismereteket íróasztal mellett nem lehet elsajátítani, a főiskola nagy hangsúlyt fektet a gyakorlati oktatásra. A hallgatóknak első és másod évben 3-3 hét gyakorlatot teljesítenek, a harmadik évben pedig a különböző ökonómiai területen szerzett tapasztalataikat alkalmazhatják élesben. Ezen túlmenően második és harmadik évfolyamon 9 hét összefüggő csoportos üzemi gyakorlatot is teljesítenek. A gyakorlatok a főiskola tanüzemére és a környék elismert mezőgazdasági vállalkozásaira épülnek, sőt az Európa agrárintézményeivel kialakított kapcsolatokon keresztül a külföldi gyakorlati helyeknek is széles skáláját vonultatja fel. Az Egyesült Államoktól Hollandián át egészen Új-Zélandig, szinte a világ minden táján megmérhetik magukat a hallgatók. A külföldi farmgyakorlatoknak azonban fontos feltétele a nyelvtudás. A főiskolán angol, német, francia, orosz és olasz nyelv között választhatnak a diákok, ezeket mind alap és közép, mind felsőfokon tanulhatják. A diploma feltétele egy alapfokú C típusú nyelvvizsga. A lektorátus egyébként minden évben szervez nyelvvizsga-előkészítő tanfolyamokat is.
A gyakorlati munka és a tanulás mellett a hallgatóknak a rendszeres sportolásra is lehetőségük nyílik. A főiskolának saját tornaterme, szabadtéri sportpályája van, és a kollégiumtól nem messze található fedett uszodát is igénybe vehetik. A diákok többféle sport közül választhatnak, akár lovagolhatnak is. Kollégiumi elhelyezés minden hallgatónak jár, a diákszállás szomszédságában pedig a la carte étkezde található.
Az emberek jó része úgy érkezik, hogy már működő családi vállalkozás áll mögötte- mondta el Barna Kármen harmadéves állattenyésztő hallgató. Ez nem véletlen, hiszen itt nemcsak a konkrét szakmai tudást tudja elsajátítani a diák, hanem magánvállalkozás indításához, vezetéséhez szükséges információkat és a gyakorlatot is megszerezheti. A gyakorlati képzés nagyon erős, a tangazdaság országos viszonylatban is a legjobbak között foglal helyet. A tanüzem 378 hektár szántóval rendelkezik, emellett mintegy hetven hektáron holland típusú szarvasmarhatelep, sertéstelep, és magyar technológiára épülő kecsketenyésztési mintafarm, valamint kendermagos fajfenntartó telep tartozik hozzá. 2002-től pedig futómadártelep is működik a főiskola keretein belül. A Tanüzem területén rendezik meg a már hagyománynak számító Szent György-napi juhászversenyt.
A főiskolán nagyon családias a légkör – állítják a hallgatók.  Hetente kétszer rendeznek bulit a koli alatti klubban, de emellett filmvetítések, és más programok is alibit adnak a könyvek sarokba dobására. Aki azt mondja, hogy unatkozik, vagy nem tudja eltölteni a szabadidejét, az hazudik – állítja Szurovecz Roland harmadéves növénytermesztő hallgató.
Cs. L.
 
 
Adattár
A Hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Karnak jelenleg 800 hallgatója van. A jelentkezők a következő képzések közül választhatnak:
– mezőgazdasági vállalkozó és környezetgazdálkodási
– agrárgazdasági és logisztikai
– vadgazdálkodási szakirány.
A karon nappali, levelező és távoktatásra épülő képzés indul.
A főiskolához kapcsolódik a Dél-alföldi Regionális Szaktanácsadási Központ, melynek célja a mezőgazdaság versenyképességének javítása a szakmai ismeretek és információk közvetítése révén.

tanter_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár