2024. április 19., péntek English version
Archívum  --  2005  --  17. szám - 2005 október 17.  --  Mindentudás Egyeteme
Gazdaság politika nélkül
A Mindentudás Egyetemének múlt heti szegedi programja közgazdaságtannal volt kapcsolatos, és ahogy az ME-re mindig is jellemző volt, most sem csak az adott témában jártas hallgatók vettek részt az előadáson – bőven akadtak érdeklődők más karokról is. Ennek oka talán az is, hogy a téma mindnyájunkat érint; egyébiránt jó is, ha tisztában vagyunk az egyetem, Szeged vagy az egész régiónk gazdasági helyzetével.
Lengyel Imre, az SZTE GTK Közgazdasági és Gazdaságfejlesztési Intézet vezetője tartott előadást „Az egyetem szerepe régiónk gazdaságfejlesztésében” címmel. A legtöbb itt élő ember számára ismeretes, hogy régiónk gazdaságilag elmaradottabb a többihez képest. Joggal tehető fel a kérdés, hogy megállítható-e a további leszakadás. Nem titok, a kérdés az előadás alcíme volt. Mivel a teljes előadás e kérdés vizsgálta, hamar kiderült, a válasz nem egyszerű. Íme a puszta tények: az Európai Unió 254 régiójából a gazdasági fejlettséget tekintve csak a 242. helyet foglaljuk el (2002-es adat). Lassú fejlődés megfigyelhető ugyan a dél-alföldi régióban, Csongrád megyével az élen, ám a fejlettebb magyar térségektől való fokozatos leszakadás egyelőre még nem állt meg. Más magyarországi régiókhoz képest itt kisebb a gazdasági teljesítmény és a foglalkoztatás aránya, illetve a bérek is alacsonyabbak. Magyarország egészét tekintve 56,8%-os a foglalkoztatási ráta – Csongrád megyében ez a mutató csak 53,9% – miközben az Európai Unióban 62,8%. Az adatokból kitűnik, hogy kevés új, jövedelmező munkahely van a versenyszférában, a tehetséges fiatalok elköltöznek, és jóformán a közszféra tartja el a régiót. Természetesen van esély a leszakadás megállítására. Az Európai Unió 2007-13 között 8 ezer milliárd forinttal támogatja a magyar régiókat, ezen belül 70-100 milliárd forinttal támogatná évente a dél-alföldi régiót. Szükséges a térség versenyképességét erősítő gazdaság- és vállalkozásfejlesztés, az infrastruktúra és természetesen az itt élők helyzetének javítása.
 
Az egyetemnek adottságai alapján tudatosan ösztönözni kell a tudásalapú gazdaság megerősödését.
 
A 20. században kezdődő új társadalmi folyamatok nagyban megváltoztatták, kibővítették a gazdaságot. A globalizációs folyamatok teljesen új helyzetet hoztak létre. A gazdasági verseny határtalanná vált, a pénztőke állandóan vándorol és szelektál. Új nemzetközi munkamegosztás formálódik, miszerint a fejlett országok számítanak inkább szellemi központnak, ahol modern üzleti szolgáltatásokat végeznek, a fejlődő országok számára pedig megmarad a fizikai munka. Erre a legjellemzőbb példa, hogy a német autók alkatrészeinek nagy részét már nem is Németországban állítják elő, viszont ott folyik a tervezés, fejlesztés, marketing, finanszírozás stb. Ez a tudásalapú gazdaság új munkamegosztást hoz létre a fejlett és a fejlődő országok és térségeik között. A tudásalapú gazdaság legfőbb jellemzői közé tartozik, hogy a fejlett országokra jellemző magas munkabért hagyományos módon, a költséget csökkentve nem lehet kigazdálkodni. Ebből következően új termék, új szolgáltatás kell, keresni kell az új piaci igényt, és folyamatos kutatás-fejlesztésen keresztül termelékenyebb technológiákra van szükség. Tulajdonképpen a globálisan versenyző vállalatok kényszerítik ki a tudásalapú gazdaságot.  Modern üzleti szolgáltatás és egyedi termék révén a tudásalapú gazdaság munkamegosztásába beilleszkedve lehet csak egy régiónak tartósan fejlődnie Európában. Erre kell figyelnie a Dél-Alföldnek is! Természetesen az egyetemeknek (a mi esetünkben az SZTE-nek) nagyon fontos szerepe van a helyi tudásalapú gazdaság létrehozásában. Az oktatás és kutatás, az üzleti szféra szerinti képzések és átképzések mellett a helyi gazdasági és társadalmi fejlődés élénkítése is az egyetem feladata. Egyértelmű tehát, hogy az egyetemnek nagy a szerepe és a felelőssége a régió gazdaságfejlesztésében.
Ahhoz, hogy a dél-alföldi régióban létrejöjjön a tudásalapú gazdaság, sok tényező „együttes jól működésére” van szükség, mint például a közlekedési és informatikai infrastruktúra kiépültségére, a lakosság magas fokú iskolázottságára, az egyetemek és kutatóintézetek hatékony működésére és nem utolsósorban globálisan versenyző cégekre. Mivel Csongrád megyében alapvetően agrár-vidékfejlesztési és ipari térségek találhatók, csupán Szeged az egyetlen szolgáltató központ, ezért a tudásalapú gazdaság kiépítésére egyelőre csak Szegeden és vonzáskörzetében mutatkozik esély. Az egyetemnek adottságai alapján tudatosan ösztönözni kell a tudásalapú gazdaság megerősödését, összefogva Szeged városával, a kutatóintézetekkel és tudásintenzív helyi cégekkel. Sajnos elmaradott régióban és Szeged nagyságú városban nehezebb az egyetem helyzete, hiszen csak egy-két húzóágazatot képes fejleszteni. Szegeden a tudományos kapacitás mintegy kétharmada kapcsolódik a biotechnológiához, így az ehhez kapcsolódó üzleti-ipari szférát célszerű támogatni. Az egyetem ezt inkubátorházzal, tudományos parkkal tudná elősegíteni. Ha Szeged gyorsan fejlődik, az hamar kihat az egész régióra. A Dél-Alföld azért fejlődik lassan, mert a nagyobb városok gazdasága nem tudott bekapcsolódni az új, tudásalapú munkamegosztásba. De mindegyik kistérségnek biztosítani kell a lehetőségei szerinti fejlődést, kapcsolódva a városokhoz. A régión belüli munkamegosztás a következőképpen nézne ki sablonosan: Szegedé a tudásipar és a modern üzleti szolgáltatások; a többi városé pedig a gép- és élelmiszeripar, valamint a szállítás. Az agrártérségek pedig vidékfejlesztési tevékenységeket folytatnának.
Lengyel Imre úgy véli, ha bekapcsolódunk a tudásalapú gazdaságba, akkor a régió egészében határozott fejlődés várható, viszont ha nem, akkor a régió leszakadása nem állítható meg.
Németh Attila Gergő

optika003_230x154.png

Mindentudás Egyeteme

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár