2024. március 29., péntek English version
Archívum  --  2006  --  4. szám - 2006. február 27.  --  Kultúra  --  Életrend
Az egészséges életmód, a lélek és a test harmóniájának problematikája egyre hangsúlyosabbá válik rohanó világunkban. A most induló cikksorozatunkkal arra vállalkozunk, hogy megismertessük olvasóinkkal a helyes életrend kialakításához vezető utakat.
A Föld 4,5 milliárd éves, és mivel először le kellett hűlnie ahhoz, hogy megjelenhessenek az élet jelei, nem állt rendelkezésre sok idő az első sejt kialakulásához (hozzávetőlegesen félmilliárd év). A sejtbiológusok szerint a genetikai kód az első sejtekben, már mintegy 4 milliárd évvel ezelőtt is létezett. Tehát az első sejt megjelenéséhez egy milliárd év sem kellett, viszont ahhoz, hogy az egysejtű élőlénytől eljussunk az emberi szervezethez, további 3 milliárd évre volt szükség. Így könnyebben belátható, hogy e precíziós szerkezet – mint az emberi szervezet –, milyen bonyolult mechanizmusok útján működik. És az organizmus megfelelő állapotának - az egészség – fenntartása 3 milliárd év alatt kialakult, komplex folyamatok összességének eredménye.
Az optimális egészség a mozgás mennyiségi és minőségi mutatóinak, és a vele egyensúlyban tartott táplálkozásnak köszönhető. Az elmúlt évtizedekben és napjainkban is egyaránt tapasztalhatjuk a munkaformák jelentős átalakulását, melynek az egyik sarkalatos pontja a fizikai aktivitás csökkenése.  Természetesen a munkavégzések gépiesítése nagyban tehermentesíti a dolgozót, de az emberi szervezet továbbra is igényli – ezt genetikai kódjai határozzák meg – a kellő mennyiségű mozgást. Sajnos ez az igény még nem tudatosult sem az egyén, sem a társadalom viszonylatában. Ennek következtében jelentős deficit állt be társadalmi szinten is a mozgásműveltség, a mozgásintelligencia, és ennek köszönhetően az egészségmagatartás területén is.  Az egészséges életmód igényét az öröklött tényezőkön, a hagyományokon túl a tanulással alapozhatjuk meg. Itt van jelentős szerepe a rekreációnak, a rekreációs szemléletű életvitelnek, melyet a családban, az iskolában, a sport és művészeti klubokban, stb. sajátíthatja el az ember.
D. Cs.

tanter_230x154.png

Életrend

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár