2024. április 26., péntek English version
Archívum  --  2006  --  2. szám - 2006. februás 13.  --  Felsőfok
Gazdasági Tanács az egyetemeken
Kertesi Gábor közgazdászt, Monok István irodalomtörténészt és Széles Gábor vállalkozót jelölte Magyar Bálint oktatási miniszter a Szegedi Tudományegyetem március 1-jéig megalakuló Gazdasági Tanácsába.
Az idei esztendő a felsőoktatási reform megvalósulásának, a magyar felsőoktatás eddigi legnagyobb átalakulásának éve lesz – mondta Magyar Bálint szegedi sajtótájékoztatóján. A március 1-jén életbe lépő törvénnyel többek között bővül a felsőoktatási intézmények gazdasági autonómiája; kikerülnek az állami gyámkodás alól és felelős, komoly döntéseket tudnak hozni.
Ehhez át kellett alakítani az intézmények irányítási rendszerét, létrehozva a Gazdasági Tanácsokat (GT), amelyek az egyetemek döntés- előkészítő, ellenőrző szervei lesznek. A tanácsok héttagúak, illetve 15 ezres hallgatói létszám felett kilenc tagból állnak. A testületnek hivatalból tagja a rektor és a gazdasági főigazgató. A kormány két, illetve három delegáltat küld a tanácsokba, a fennmaradó tagokat az egyetem szenátusa választja, közülük egy a hallgatók jelöltje lesz.
A tanácsok közreműködnek a szenátus döntéseinek előkészítésében, többek között a költségvetés, az intézményfejlesztési terv, ingatlanvagyon hasznosítása, gazdálkodó szerv alapítása, együttműködés, hitelfelvétel vagy a felsőoktatási intézmény szervezeti egységeinek létesítése területén. A testületek évente legalább kétszer értékelik az intézmény gazdálkodását.
 
Magyar Bálint szerint az új törvénynek köszönhetően az egyetemek kikerülnek az állami gyámkodás alól. Fotó: S. Cs.
 
A testület tagjai nem visszahívhatók és nem utasíthatók, megbízatásuk öt évre szól. Nem lehet tag: köztisztviselő, polgármester, kormánytag, államtitkár, aki politikai pártban tisztséget tölt vagy töltött be, fizetett pártalkalmazottként foglalkoztatták, foglalkoztatják, aki önkormányzati, országgyűlési vagy európai parlamenti képviselő, vagy tagja a szenátusnak, más intézmény gazdasági tanácsának. A tanácsok tagjainak javadalmazásáról az új felsőoktatási a törvény külön nem rendelkezik, a kormány havi 150 ezer forintot ajánl fel e célra, ezenfelül az egyetemek szabadon dönthetnek arról, hogy milyen összeggel díjazzák a tagok munkáját.
A minisztérium az új felsőoktatási törvény értelmében létrehozandó grémiumokba összesen 69 személyt, köztük öt korábbi pénzügyi és gazdasági minisztert delegált, a tagok között van még a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége elnöke, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezetői, hat bank- és huszonhét vállalatvezető. A jelöltek delegálásakor nem a politikai hovatartozás, hanem a személyekhez kapcsolódó gazdasági teljesítmény volt a meghatározó. Olyan jelölteket kerestek, akik jelenleg is a gazdaságban tevékenykednek és fontos tisztséget töltenek be. Azt várják, hogy a delegáltak a felsőoktatási intézmények jövőjének meghatározásakor azokat a racionális gazdasági szempontokat érvényesítik, amelyeket banki vagy tőzsdei vezetőként. Az oktatási tárca szerint a tanácsoknak profiltisztább a feladatuk mint az eredetileg tervezett irányító testületeknek.
Magyar Bálint elmondta, a Szegedi Tudományegyetem széles képzési és kutatási profillal rendelkezik,  a minisztérium ezt figyelembe véve jelölte ki a GT tagjait. Az oktatási tárca Kertesi Gábort, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetének főmunkatársát, Monok Istvánt, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatóját és Széles Gábort, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnökét delegálta a SZTE Gazdasági Tanácsába.
F. J.

DSC_0124_31_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár