2024. április 29., hétfő English version
Archívum  --  2008  --  11. szám - 2008. szeptember 29.  --  Kultúra  --  Forgatás
A film három nővér története, ezért hát nem is csoda, hogy mindenki egyből meghúzza a „Csehov-párhuzamot”.
Közülük Sapho a legfiatalabb, aki egyfolytában azon ügyködik, hogyan is szerezhetne magának vízumot, hogy végre kiszabaduljon otthonról. A legidősebb nővér, Slavica drogfüggő, és a helyi gyárban dolgozik. Afrodita, a középső testvér pedig egyrészt apja halála, másrészt pedig anyjuk lelépése óta nem beszél. Vagy ahogy ő mondja (illetve inkább gondolja): „Nem vagyok hülye, csak van egy pszichikai problémám.” Így élnek ők Titov Velesben, amit Tito távozása óta már csak Velesnek hívnak, de a nővérek egymás közt még mindig csak Titov Velesnek.
Egész film alatt próbáltam valamilyen kapaszkodót keresni, hogy miről is fogok majd írni, végül arra jutottam, hogy mindenképp leírom, hogy ez a film milyen szép. Itt persze megakadtam, mert igazából nem tudom megmagyarázni, hogy miért is olyan szép. Szép, mert az. Csak úgy.  Persze ha nem lenne hibája, nem lehetne az. Ez a hiba azért elég speciális, vagyis annyi, hogy a filmhez tartozó felirat sokszor nem volt szinkronban a vásznon történő eseményekkel. Erre egy példa: az egyik szereplő a felirat szerint azt mondja: „Gyere, és öltözz fel!”, erre Afrodita kimegy a fürdőszobába, majd meztelenül jön vissza. Emellett volt egy-két olyan rész is, ami megkívánta volna a kicsit lírai, költőiesebb fordítást, de sajnos ez sem történt meg. De legalább a gyönyörű képek kompenzálták a fordítói szegényességet.
Plusz egy érdekesség: a film alkotói közül hárman szintén testvérek. Teona Strugar Mitevska írta és rendezte, nővére a főszerepet játszó Labina Mitevska, a fiútestvérük pedig Vuk Mitevski, aki díszlettervezőként jegyzi a filmet.
Afrodita álma – színes feliratos macedón-szlovén-belga-francia filmdráma, 102 perc, 2007. Rendezte: Teona Strugar Mitevska.
Petró Julianna

DSC_01581_230x154.png

Forgatás

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár