2024. május 8., szerda English version
Archívum  --  2009  --  9. szám - 2009. szeptember 28.  --  Kultúra  --  Forgatás
Oly so­ká­ig sze­ret­te­lek

Ne­héz té­mát, il­let­ve té­má­kat fe­sze­get az Oly so­ká­ig sze­ret­te­lek cí­mű film. A köz­pont­ban két test­vér kap­cso­la­ta áll, akik­nek meg kell ol­da­ni­uk az ab­ból fa­ka­dó prob­lé­má­kat, hogy 15 éve nem lát­ták egy­mást. A film fo­ko­za­to­san bont­ja ki a mi­ér­te­ket. Elő­ször meg­tud­juk, hogy az idő­seb­bik test­vér, Juli­ette bör­tön­ben volt ez idő alat­t, per­sze rö­vi­de­sen ki­de­rül az is, hogy mi­ért. Eb­ből adó­dó­an fo­lya­ma­to­san be­le­üt­kö­zünk a tár­sa­da­lom­ba va­ló vis­­sza­il­lesz­ke­dés kér­dé­sé­be, va­gyis a tör­té­net egyik szá­la azt mu­tat­ja meg ne­kik, ho­gyan is le­het 15 év bör­tön után min­dent új­ra­kez­de­ni, ott­hon­ra lel­ni, mun­kát ta­lál­ni, új is­me­ret­sé­ge­ket köt­ni stb.

forgatas

Juli­ette fi­gu­rá­ját, ezt a vég­le­te­kig zár­kó­zott, üres te­kin­te­tű nőt több kü­lön­bö­ző ka­rak­ter ál­tal pró­bál­juk meg­is­mer­ni. El­ső­sor­ban ter­mé­sze­te­sen a hú­ga, Léa és an­nak fér­je, gyer­me­kei, ba­rá­tai szem­szö­gé­ből, de ter­mé­sze­te­sen ott van­nak még mind azok is, akik Juli­ette be­il­lesz­ke­dé­sét pró­bál­ják se­gí­te­ni.
Philippe Claudel ren­de­ző nem fek­te­tett kü­lö­nö­sebb hang­súlyt a ké­pi meg­ol­dá­sok­ra, a film elég erő­tel­je­sen szöveg­cen­trikus, bár ezt el­len­sú­lyo­zan­dó ren­ge­teg je­le­ne­tet ta­lá­lunk Juli­et­te-ről, ahogy pró­bál­ja meg­ta­lál­ni he­lyét a vi­lág­ban, il­let­ve szin­tén a túl sok pár­be­széd el­len­pon­to­zá­sa­ként funk­ci­o­nál a né­ma­sá­gá­ból fa­ka­dó­an ál­lan­dó­an ol­vas­ga­tó nagy­pa­pa fi­gu­rá­ja is.
A kü­lön­le­ge­sebb ké­pi meg­ol­dá­sok hi­á­nyát vi­szont nagy­ban eny­hí­ti a fil­met vé­gig­kí­sé­rő igen erős szí­né­szi je­len­lét. A fő­sze­rep­ben pél­dá­ul Kristin Scott Thomast lát­hat­juk, aki szür­ke ru­há­i­ban, a „már min­den­be be­le­fá­radt” ki­fe­je­zés­sel az ar­cán is gyö­nyö­rű, ám még­is hi­te­les, ami iga­zá­ból el­mond­ha­tó len­ne a film ös­­szes töb­bi sze­rep­lő­jé­re is, így leg­alább eb­ben nem lá­tok hi­bát.
Oly so­ká­ig sze­ret­te­lek: szí­nes fel­ira­tos fran­cia-né­met film­drá­ma, 117 perc, 2008, ren­de­ző: Philippe Claudel.

Petró Ju­li­an­na

tanter_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023/2024-2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár