2024. április 29., hétfő English version
Archívum  --  2008  --  11. szám - 2008. szeptember 29.  --  Kultúra  --  Mű-terem
Az Alföld holland szemmel
Lous, a hollandus címmel látható a Lous Stuijfzand alkotásait bemutató kiállítás a szegedi Kass Galériában. Az amszterdami művésznő a Mezőtúri Művészeti Alapítvány meghívására vett részt 1995-ben a nyári alkotótelep munkájában. Ekkortól kezdve foglalkozik a korábban döntően a festészet és grafika műfajában tevékenykedő alkotó kisméretű bronzszobrok, plasztikák készítésével. A szegedi tárlat az azóta eltelt évek munkájáról ad számot.
A művésznő kisplasztikáinak legfőbb ihletője a Mezőtúr környéki alföldi táj. Már első itt tartózkodásakor megragadták a különféle érdekes formák, amiket a természet vagy az emberi kéz alkotott: a gyökerek, a hajók, a csónakok, a menedékek és a száradó varsák lettek szobrainak fő témái. „Ezek néha oly szépek és gyönyörűek, néha oly szörnyűek és furcsák, hogy nem tudtam felejteni őket. Végül is alkotásra késztettek” – írja önmagáról a művésznő, aki a magyarországi élmények hatására született munkáit „a természet emlékképei” névre keresztelte.
A tárlaton a plasztikák mellett az alkotó számos litográfiája, rajza, festménye, illetve vegyes technikával készült műve tekinthető meg. A magyar Alföld hatására létrejött munkái egyedi szellemi-művészeti izgalmat kínálnak, hiszen nem csak képzőművészeti alkotásként figyelemre méltóak, hanem arról is kiváló képet nyújtanak, hogy mi ragadja meg a magyar tájban a távolról érkező művészt. A tárlaton nem csak alföldi ihletésű műalkotásai tekinthetők meg, hanem például az Arcok a régmúltból című képsorozata, valamint az Ungvár I és II nevet kapott ötletes olajfestményei, amelyek macskakövekre vetődő árnyékokat ábrázolnak.
Külön érdekesség, hogy a művésznőnek szinte egyenlő arányban voltak kiállításai Hollandiában és Magyarországon. A tárlat november 9-ig látogatható.
Dunai Tamás

DSC_3242_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár