2024. május 3., péntek English version
Archívum  --  2009  --  9. szám - 2009. szeptember 28.  --  Kultúra  --  Mű-terem

muteremHos­­szú év­ti­ze­de­kig lap­pan­gó fo­tó­kat ál­lí­tot­tak ki a sze­ge­di Mó­ra Fe­renc Mú­ze­um­ban. A ké­pe­ket 1950 és 1956 kö­zött a Ma­gyar Fo­tó Ál­la­mi Vál­la­lat IV. te­le­pén dol­go­zó fo­tog­rá­fu­sok ké­szí­tet­ték, dön­tő­en ál­la­mi vál­la­la­tok, in­téz­mé­nyek és hi­va­ta­lok meg­ren­de­lé­sé­re. A hely­re­ál­lí­tás­ról, a nagy épít­ke­zé­sek­ről, a té­e­szek­ben, bá­nyák­ban fo­lyó mun­ká­ról, az em­be­rek hét­köz­nap­ja­i­ról a kor pro­pa­gan­disz­ti­kus el­vá­rá­sa­i­nak meg­fe­le­lő­en szá­mos ne­ves fo­tós ké­szí­tett ké­pe­ket, ame­lyek ed­dig a Ma­gyar Táv­ira­ti Iro­da Zrt. ha­tal­mas kép­ar­chí­vu­má­ban rész­ben rejt­ve vol­tak (az MTI ugyan­is a Ma­gyar Fo­tó jog­utód­ja, hi­szen az ál­la­mi vál­la­lat 1956-ban az MTI fo­tó­fő­osz­tá­lya let­t).
A nem klas­­szi­ku­san a saj­tó­fo­tó mű­fa­já­ban ké­szült ké­pek nem a kort mu­tat­ják be tör­té­nel­mi hű­ség­gel, ha­nem azt, hogy mi­ként kel­lett és le­he­tett ak­kor fo­tóz­ni. A re­zsim ál­tal köz­ve­tí­te­ni kí­vánt po­zi­tív üze­ne­tek szin­te or­dí­ta­nak a ki­ál­lí­tott pro­pa­gan­da­fo­tók­ról és a vi­dám han­gu­lat­ké­pek­ről, ame­lyek eb­ből a szem­pont­ból ezen idő­szak pon­tos le­nyo­ma­tai. A bu­da­pes­ti és vi­dé­ki élet­ké­pek, a még min­dig tar­tó új­já­épí­tést vagy épp Sztálin­város fel­hú­zá­sát elénk tá­ró fo­tók, va­la­mint a hí­res­sé­gek (pél­dá­ul Mó­ricz Zsig­mond) és mun­ká­sok port­réi mind-­mind ide­á­lis ké­pet mu­tat­nak er­ről a kor­ról.
A Ma­gyar Táv­ira­ti Iro­da Zrt. fo­tó­ar­chí­vu­ma 1993-tól vé­dett mu­ze­á­lis gyűj­te­mény, s mint ilyen, Eu­ró­pa leg­na­gyobb­jai kö­zé tar­to­zik. A di­gi­ta­li­zá­lá­si pro­jekt­nek kö­szön­he­tő­en tá­rul­tak fel az ad­dig zárt fi­ó­kok, és így ke­rült elő az el­múlt év­ben az ar­chí­vum­nak az a több mint 100 fo­tog­rá­fi­á­ja, ame­lyet most már a nagy­kö­zön­ség is meg­szem­lél­het. A Ki­nyílt fi­ó­kok cí­met vi­se­lő ki­ál­lí­tás 2008-ban mu­tat­ko­zott be a VAM De­sign Cen­ter­ben, és má­sod­íz­ben a Mó­ra Fe­renc Mú­ze­um­ban lát­ha­tó. Az MTI ar­chí­vu­má­ból elő­ke­rült pá­rat­lan kol­lek­ci­ót be­mu­ta­tó tár­la­tot no­vem­ber 1-jéig le­het Sze­ge­den meg­te­kin­te­ni.

D. T.

DSC_2991_230x154.png

Mű-terem

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023/2024-2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár