2024. április 29., hétfő English version
Archívum  --  2008  --  10. szám - 2008. szeptember 15.  --  Kultúra  --  Mű-terem
És látta Isten, hogy jó...
A három nagy egyház, a katolikus, a református és az evangélikus 2008-ra hirdette meg a Biblia Évét. Ehhez kapcsolódik a szegedi Móra Ferenc Múzeum aktuális, „És látta Isten, hogy jó…” című kiállítása, hiszen a Szentírás nemcsak a hit és a teológia, hanem a művészetek forrása is. A tárlat a 14.-től a 18. századig terjedő, gótikus, reneszánsz és barokk anyagon keresztül mutatja be a Biblia képzőművészetre gyakorolt hatását.
A kiállítás rendkívül gazdag anyagot fog össze, egyebek mellett oltárokat, feszületeket, kelyheket, festményeket, táblaképeket, miseruhákat, fafaragványokat láthatunk, de megtekinthető egy Albrecht Dürer-nyomat-reprodukciósorozat is. A tárlat fő vezérfonala a művek Biblia-kapcsolódása, de más jellegű vallási kegytárgyakat is bemutat a múzeum. A februárig látogatható kiállításon megtekinthető munkák javarészt a kassai Kelet-Szlovákiai Múzeumból, a Sandomierzi Egyházi Múzeumból, a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Múzeum és Kincstárból, valamint a Pannonhalmi Bencés Főapátságból érkeztek. A tárlaton az egyes gyűjtemények elkülönítve kaptak helyet. A leggazdagabb a felvidéki műveket bemutató kassai anyag, amely az épület dísztermét és kupoláját foglalja el, de színvonalát tekintve a többi sem marad el mögötte.
A kiállított munkák bár sokszor alkalmazott művészeti jellegűek, mégis magas művészi értéket képviselnek. Kiemelkedő például az égetett zománccal kirakott Szilassy-kehely, a Mátyás-miseruha, a Mária Terézia-miseruha-együttes, a Szent Kereszt-ereklyetartó, amely a hagyomány szerint Jézus Krisztus keresztjének egy darabját tartalmazza, illetve a szegedi múzeum által újonnan restauráltatott, Giorgio Vasarinak tulajdonított reneszánsz festmény, Az angyali üdvözlet is. Folytathatnánk még a sort, ám felesleges, hiszen mindezt látni érdemes.
Dunai Tamás

GTK1_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár