2024. április 16., kedd English version
Archívum  --  2009  --  12. szám - 2009. november 23.  --  Sport
Ruhamodellező fallabdás
Az a „baj” a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem szí­nes és vál­to­za­tos sport­éle­té­vel, hogy csak egy ol­da­lon tu­dunk be­szá­mol­ni a tör­té­né­se­i­ről. Egyéb­ként jó do­log len­ne a SZEGY sport­ro­va­tá­ba ír­ni, csak ál­lan­dó­an ker­get­nek a ha­tár­idők, a még nem kö­zölt ese­mé­nyek.
Címkék: Sport

Ilyen ren­dez­vény az ok­tó­ber 10-én a sze­ge­di Squash Club Sza­bad­idő­köz­pont­ban meg­ren­de­zett Ma­gyar Egyetemi-Főiskolai Fal­labd­aba­jnok­ság, me­lyen ös­­sze­sen ha­tan in­dul­tak. Sza­lai Nó­ra, SZTE JGYPK el­ső­éves test­ne­ve­lés-edzői sza­kos hall­ga­tó min­dent meg­tett, meg­nyer­te a mec­­csét, így el­ső he­lyen vég­zett. Alább rö­vi­deb­ben a ki­ala­kult hely­zet­ről, míg hos­­szab­ban Nó­ri sport­pá­lya­fu­tá­sá­ról.

szalai
Szalai Nóra aranyérmet nyert a MEFOB-on. Fo­tó: Se­ges­vá­ri Csa­ba
A négy fér­fi, il­let­ve a két le­ány ver­seny­ző in­du­lá­sa ma­gya­rá­zat­ra szo­rul: a ta­vasz vé­gén le­egyez­te­tett és a fal­lab­daszövet­ség ver­seny­nap­tá­rá­ban is sze­rep­lő idő­pont­ra a szö­vet­ség dön­tés­ho­zói si­ke­re­sen csa­pat­baj­no­ki for­du­lót ír­tak ki. Te­hát a szak­szö­vet­sé­gi rá­szer­ve­zés­nek kö­szön­he­tő­en a klu­bok nem tud­ták el­en­ged­ni ver­seny­ző­i­ket, ezért volt cse­kély lét­szá­mú a vi­a­dal. Azért, hogy a vi­dék­ről ér­ke­ző ver­seny­ző­ket ne ér­je hát­rány, a ver­senyt le­bo­nyo­lí­tot­ták. A fér­fi­ak­nál kör­mér­kő­zé­ses for­má­ban dőlt el az el­ső hely sor­sa, míg a nők­nél a két ver­seny­ző le­ját­szot­ta az egy­más el­le­ni mér­kő­zést.
Nó­ri a mér­kő­zé­se előtt még szo­mor­kás han­gu­lat­ban volt a lét­szám mi­att, ám a si­ke­re­sen meg­ví­vott duel­lum ki­en­gesz­tel­te. Az eu­ró­pai szá­mo­lás­sal, ami any­­nyit tesz, hogy csak az a já­té­kos sze­rez­het pon­tot, aki ado­ga­tott, há­rom nyert szet­tig tar­tó mér­kő­zé­sen (min­den játsz­mát ki­lenc pon­tig ját­sza­nak) egy gyö­nyö­rű 3-0-ás vég­ered­ményt ke­re­kí­tett ki az EL­TE-s Kovách Ka­mil­la el­len.
„Tud­ni kell ró­lam, hogy csak 15 éve­sen kezd­tem el a fal­lab­dáz­ni, ezt meg­elő­ző­en 6 ­éves ko­rom­tól úsz­tam és at­le­ti­zál­tam. A száz mé­ter sprint és a tá­vol­ug­rás vol­tak a fő szá­ma­im. Az ál­ta­lá­nos is­ko­la vé­gez­té­vel szem­besültem ma­gam az­zal a prob­lé­má­val, hogy a fej­lő­dé­sem, a to­vább­lé­pés szem­pont­já­ból Sze­ged­re vagy Kecs­ke­mét­re kel­le­ne köl­töz­nöm, de szü­le­im ezt nem tá­mo­gat­ták. Így ma­rad­tam ott­hon Kis­kun­ha­la­son, fel­hagy­tam az at­lé­ti­ká­val, és édes­apám biz­ta­tá­sá­ra el­kezd­tem fal­lab­dáz­ni. Jel­lem­ző­en már 8 éve­sen el­kez­de­nek squashol­ni, szó­val van­nak hi­á­nyos­sá­ga­im, le­ma­ra­dá­som, de eb­ben a sport­ág­ban ezt le­het pó­tol­ni” – te­kint a múlt­ba, majd a jö­vő­be a jobb­ke­zes, húsz­éves sport­em­ber.
Nó­ri 17 éve­sen vált iga­zolt spor­to­ló­vá, ne­ve­lő egye­sü­le­te a Pro Squash Aka­dé­mia, je­len­leg azon­ban a kis­kun­ha­la­si Cent­rum Squash Club szí­ne­i­ben ver­se­nyez, ahol egye­dü­li női já­té­kos. Hét­főn két órát edz Sze­ge­den, majd su­li után csü­tör­tök­től va­sár­na­pig négy-ötórás tré­nin­gek vár­ják már ott­hon. Ál­ta­lá­ban fi­úk az edző­part­ne­rei, edzés­mun­ká­já­ban sok­szor vis­­sza­té­rő elem az ug­rál kö­te­le­zés, ami a ru­ga­nyos­ság- mel­lett ál­ló­ké­pes­ség-fej­lesz­tő, va­la­mint a vo­nal­fu­tás és a ki­tö­rés a 9,75 mé­ter hos­­szú és 6,4 mé­ter szé­les pá­lyán.
„Úgy ter­ve­zem; még két évig nyílt ama­tőr ver­se­nye­ken in­du­lok, hogy meg­erő­söd­jek, a rang­lis­tás ver­se­nyek még vár­hat­nak. So­kat kell edze­nem, és ver­seny­ru­tint kell sze­rez­nem, ezt leg­kö­ze­lebb de­cem­ber 19-én Sze­ge­den egy női kör­ver­se­nyen is erő­sít­he­tem.”
Vé­gül es­sék szó a ta­nu­lás­ról is. Nó­ri ru­ha­mo­del­le­zést ta­nult Bu­da­pes­ten, ta­nul­má­nya­i­val sem­mi baj nem volt, nem úgy a fő­vá­ros­sal. Ezek után dön­tött Sze­ged vá­ro­sa, az SZTE, va­la­mint az úszó szak­edzői dip­lo­ma jö­vő­be­ni meg­szer­zé­se mel­lett.

Dlusz­tus T. Im­re

Bezár