2024. április 23., kedd English version
Archívum  --  2009  --  9. szám - 2009. szeptember 28.  --  Sport
Stabil középcsapattá válnának
Meg­erő­sí­tett anya­gi hát­tér­rel és ke­ret­tel vág ne­ki az Uni­ver­si­tas Sze­ged női ví­zi­lab­da­csa­pa­ta ok­tó­ber 10-én az OB I/A küz­del­me­i­nek. A gár­da egy­más után két­szer nyert B cso­por­tos baj­nok­sá­got Han­nauer Pé­ter irá­nyí­tá­sá­val, ám az elit­ben már új edző, La­kó Gá­bor ve­ze­ti az egye­te­mis­tá­kat.
Címkék: Sport

A női OB I/B-ben ta­valy száz­szá­za­lé­kos tel­je­sít­mén­­nyel az élen vég­zett gár­da újonc­ként, új edző­vel vesz részt a tíz­csa­pa­tos leg­ma­ga­sabb osz­tály­ban. Han­nauer Pé­ter, a ko­ráb­bi si­ker­tré­ner mun­ka­he­lyi el­fog­lalt­sá­ga mi­att nem tud­ta vál­lal­ni a meg­növekedett fel­ada­to­kat, de ka­pus­edző­ként se­gí­ti majd La­kó Gá­bor mun­ká­ját. La­kó edzői pá­lya­fu­tá­sa so­rán ed­dig ki­zá­ró­lag kor­osz­tá­lyos fiú­csa­pa­tok­kal fog­lal­ko­zott Sze­ge­den, Hód­me­ző­vá­sár­he­lyen és a ma­gyar vá­lo­ga­tot­tak mel­lett, ám a ru­ti­nos szak­em­ber el­mond­ta: ha­tal­mas ki­hí­vást je­lent szá­má­ra, hogy női együt­tes kis­pad­já­ra ül­het.

universitas
Bordás Tímea góljaira idén is szükség lesz.
Fo­tó: Gémes Sándor


A ta­va­lyi B cso­por­tos baj­nok ala­ku­la­tot ter­mé­sze­te­sen né­mi­kép­pen meg kel­lett erő­sí­te­ni ah­hoz, hogy benn­ma­ra­dá­si esé­lyek­kel vág­has­son ne­ki a küz­de­lem­nek a ho­ni elit­ben. El­ső­sor­ban a me­gyei ri­vá­lis, a ma­gyar női ví­zi­lab­da egyik fel­leg­vá­rá­nak szá­mí­tó Szen­tes klub­já­nak se­gít­sé­gét vet­te igény­be és kap­ta meg az Uni­ver­si­tas. A Kurca part­já­ról ér­kez­tek „ha­za” a sze­ge­di il­le­tő­sé­gű Dalmády test­vé­rek, Pet­ra és Szand­ra, il­let­ve Mak­ra Me­lin­da és a ka­pu­vé­dő Gundl Di­á­na, va­la­mint gö­rög­or­szá­gi ki­té­rő­vel He­ge­dűs Re­ná­ta.
Az egyik leg­na­gyobb Ti­sza-par­ti re­mény­ség, Árkosy Lil­la vi­szont for­dí­tott utat járt be, ő Szen­te­sen pó­ló­zik to­vább az A cso­port­ban. Far­kas Kin­gá­val sem ta­lál­koz­hat­nak idén a szur­ko­lók, ő egy évig az Egye­sült Ál­la­mok­ban foly­tat­ja. „A já­té­ko­sok szin­te ki­vé­tel nél­kül ta­nul­nak, so­kan kö­zü­lük a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem hall­ga­tói, pro­fi pó­lós nincs kö­zöt­tük” – mond­ja La­kó Gá­bor. A nyá­ri ala­po­zást jú­li­us utol­só he­té­ben kezd­ték meg a lá­nyok. Az iz­zasz­tó tré­nin­gek­re dél­előtt az egye­tem Hattyas so­ri sport­köz­pont­já­ban ke­rült sor, ahol a kon­di­ci­o­ná­lá­son volt a hang­súly, dél­utá­non­ként pe­dig jö­het­tek a vi­zes edzé­sek. „Igye­kez­tünk min­den négy­zetcen­ti­mé­ter víz­fe­lü­le­tet ki­hasz­nál­ni, sze­ren­csé­re a Sze­ged Be­ton ve­ze­tő­edző­je, Ká­sás Zol­tán erőn felül se­gí­tett ben­nün­ket, s a kör­nyék­be­li klu­bok is tá­mo­gat­tak, így Szen­te­sen és Vá­sár­he­lyen is gya­ko­rol­hat­tunk” – tá­jé­koz­tat a ve­ze­tő­edző.
Több fel­ké­szü­lé­si tor­nán is meg­mé­ret­te ma­gát az Uni­ver­si­tas Sze­ged. A Taylor&Nash-kupán ren­de­ző­ként vet­tek részt az A cso­port ta­va­lyi har­ma­dik­ja és ne­gye­dik­je, a Szen­tes és az Eger, va­la­mint a szer­bi­ai Zenta tár­sa­sá­gá­ban. A Zen­tát si­ke­rült le­győz­ni, a má­sik két gár­dá­tól pe­dig so­kat tud­tak ta­nul­ni a sze­ge­di lá­nyok. A el­múlt hét­vé­gén pe­dig egy ta­lán még erő­sebb tor­nán vet­tek részt az egye­te­mis­ták: Eger­ben a há­zi­gaz­da, a baj­nok Du­na­új­vá­ros és a BVSC el­len száll­hat­tak víz­be. „Sze­ret­nék fej­lőd­ni, elő­re­lép­ni, ez pe­dig csak az iga­zán ki­vá­ló csa­pa­tok­kal szem­be­ni mér­kő­zé­se­ken le­het­sé­ges” – ma­gya­ráz­za La­kó Gá­bor.
El­árul­ta, már kör­vo­na­la­zó­dik előt­te a le­het­sé­ges kez­dő­csa­pat. A ka­pu­ban Gundl ver­se­nyez­het Bük Zsa­net­tal, aki vé­gül nem iga­zolt Né­met­or­szág­ba, ám egy­elő­re ujj­tö­rés­ből gyógy­ul­gat. A me­zőny­ben He­ge­dűs, Haj­dú Eni­kő, Dalmády P., Dalmády Sz., Len­gyel Do­rot­­tya és az if­jú cen­ter­ígé­ret, Mik­lós Dó­ra kap­hat he­lyet. Ter­mé­sze­te­sen szá­mít Mak­rá­ra, a „ru­ti­no­sabb har­co­sok­ra”, Fabó Li­li­re, Bor­dás Tí­me­á­ra, Kuc­zo­ra Imo­lá­ra és az if­jon­cok­ra, Len­gyel Anet­tra és Do­mi­ni­ká­ra, va­la­mint Veszelovsz­ki Pet­ra ka­pus­ra is.
Ha­ma­ro­san már a tét­mec­­csek kö­vet­kez­nek: ok­tó­ber 3-án és 4-én a Du­na­új­vá­ros, a BVSC és a Hon­véd-EL­TE Polo el­len kel­le­ne ki­har­col­ni a to­vább­ju­tást a ma­gyar ku­pá­ban, a baj­no­ki pont­va­dá­szat el­ső for­du­ló­já­ban pe­dig ok­tó­ber 10-én a Du­na­új­vá­ros lá­to­gat Sze­ged­re.
„Cé­lunk a benn­ma­ra­dás, a sta­bil kö­zép­csa­pat­tá vá­lás. Ha az 5-7. hely­nél elő­rébb vé­gez­nénk, az igen ko­moly bra­vúr­nak szá­mí­ta­na” – fo­gal­maz­za meg a szán­dé­ko­kat a ve­ze­tő­edző.

Pin­tér M. La­jos

Bezár