2024. március 28., csütörtök English version
Archívum  --  2009  --  11. szám - 2009. november 9.  --  Sport
Uni­ver­si­tas Re­gat­ta 2009
A töb­bek kö­zött Pe­tő­fi Sán­dor és Ju­hász Gyu­la lel­két is meg­érin­tő sze­szé­lyes fo­lyón­kon, a Ti­szán ren­dez­ték meg a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem hall­ga­tói és ok­ta­tói szá­má­ra az Uni­ver­si­tas Re­gat­tát ok­tó­ber 12. és 18. kö­zött, im­má­ron má­so­dik al­ka­lom­mal. A hir­te­len jött hi­deg és a de­cem­be­ri szür­ke­ség­be bo­rult táj hát­rá­nyai meg­lát­szot­tak a lét­szám­ol­va­sás­nál.
Címkék: Sport

A Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­te­men és a vi­zes spor­tok köl­csö­nö­sen jó in­du­lat­tal vi­sel­tet­nek egy­más irán­t, ezt mu­tat­ják a fel­ve­he­tő vi­zes kur­zu­sok szí­nes­sé­ge, a MEFOB-eredmények és ta­lán az is, hogy van egy sa­ját sár­kány­ha­jó­ja a sze­ge­di egye­tem­nek. Er­re a po­zi­tív mi­li­ő­re ala­poz­va és a ha­gyo­má­nyok ápo­lá­sa (an­no dacumal ka­jak-ke­nu re­gat­ta) cél­já­ból hív­ta élet­re a ver­senyt Kip­per Györ­gy, aki­ről min­dent el­mond egy el­ej­tett gon­do­la­ta egyik sze­rel­mé­ről, a vi­tor­lá­zás­ról: „A vi­tor­lá­zás egy élet­for­ma, ahol kis szél­ben ki­fi­no­mult tu­dás­sal, vi­har­ban ma­xi­má­lis erő­be­do­bás­sal kell meg­fe­lel­ni a ter­mé­szet ki­hí­vá­sa­i­nak.”

regatta
A sárkányhajózás összekovácsolja a csapatot. Fo­tó: szegy

A nyílt ver­se­nyen bár­ki részt ve­he­tett a ne­ve­zé­si fel­té­te­lek be­tar­tá­sá­val. A csa­pa­tok a nők és fér­fi­ak, va­la­mint a hall­ga­tók és ok­ta­tók bár­mely kom­bi­ná­ci­ó­já­ban ne­vez­het­tek. A ver­seny a Ti­sza sze­ge­di, 173-as fo­lyam­ki­lo­mé­te­ré­től a 177-e­sig ter­je­dő sza­ka­szán zaj­lott, ami oda-vis­­sza nyolc ki­lo­mé­tert je­lent, a rajt és a be­fu­tó he­lye a Démász Sze­ge­di Vízis­port Egye­sü­let te­le­pe volt.

A meg­mé­ret­te­tés a rajt­hely­ről az Ár­ví­zi Em­lék­mű, majd a Ma­ros-tor­ko­lat vo­na­lá­nak érin­té­se után a rajt­hel­­lyel egye­ző cél­ba tör­té­nő be­fu­tás­sal zá­rult. Az in­du­lók fel­ada­ta: a tu­dá­suk­hoz mér­ten az út­vo­nal cél­sze­rű meg­vá­lasz­tá­sa és a le­he­tő leg­rö­vi­debb fu­tam­idő el­éré­se. A tel­je­sí­tés­hez csak em­be­ri és ter­mé­sze­ti ener­gia volt meg­en­ge­dett, kül­ső se­gít­ség és mo­to­ri­zá­ció nem. Az Uni­ver­si­tas Re­gat­tá­ra ka­jak­kal, ke­nu­val, pár­eve­zős­sel, ha­lász­la­dik­kal, vi­tor­lás­sal vagy más sport­esz­köz­zel is le­he­tett ne­vez­ni. Új­don­ság volt a csa­pat­épí­tés­re is al­kal­mas és lát­vá­nyos sár­kány­ha­jó, mely már több éve bi­zo­nyí­tot­ta, hogy biz­ton­sá­gos és gyor­san el­sa­já­tít­ha­tó ke­ze­lé­se tö­me­ge­ket ké­pes meg­moz­gat­ni. Azok­nak, akik nem ren­del­kez­nek sa­ját sport­esz­köz­zel, az is­mert K2 és C4 ha­jó­kon túl a je­lent­ke­zés sor­rend­jé­ben köl­csön­zé­si le­he­tő­sé­get biz­to­sí­tott a szer­ve­zők csa­pa­ta.

„Azt szok­tam mon­da­ni: a vi­tor­lá­zás azért kell, hogy tud­jam, nem min­den úgy van, ahogy azt én sze­ret­ném. Eb­ben a sport­ban a ter­mé­szet jó­val na­gyobb sze­re­pet kap, itt az égi­ek dik­tál­nak, mi csak azok után tu­dunk men­ni, és né­ha bi­zony meg kell hát­rál­ni, ami­hez el­en­ged­he­tet­len az ön­is­me­ret. Vé­le­mé­nyem sze­rint ez a táv nem egy el­ret­ten­tő fel­adat, ha­nem egy ki­hí­vás. Ta­lál­gat­hat­juk, hogy a mi­ni­má­lis erőn­lét, az ön­bi­za­lom hi­á­nya, az idő­já­rás, a szer­ve­zés vagy a hall­ga­tók idő­be­ni le­ter­helt­sé­ge mi­att ma­radt el a ne­ve­zők szá­ma a vá­ra­ko­zás­tól. Ugyan­ak­kor az bi­zo­nyos, hogy egész­sé­günk meg­őr­zé­se ér­de­ké­ben ak­tí­vabb spor­to­lás­ra van szük­ség. Én bi­zo­nyo­san nem adom fel, jö­vő­re is meg­ren­dez­zük az egye­te­mi re­gat­tát, ami­hez már most vá­rom a le­en­dő csa­pat­ka­pi­tány­ok je­lent­ke­zé­sét” – mond­ja Kip­per Györ­gy.

Én, a ví­zi spor­tok­ban nem jár­tas fi­losz – a sport­szak­mai részt fi­gyel­men kí­vül hagy­va – csak any­­nyit ten­nék hoz­zá, hogy Sze­ge­det lát­ni kell a Ti­szá­ról is. Tel­je­sen más vá­ros tá­rul (ma­jd) elénk.

Akik tel­je­sí­tet­ték a tá­vot, ered­mé­nyek: Gyö­kös La­jos (Démász Sze­ge­di Vízis­port Egye­sü­let, ka­jak) 39:57, Prof. Dr. Er­dé­lyi End­re csa­pa­ta (SZTE, sár­kány­ha­jó) 59:03, Kip­per Györ­gy (Ti­sza­vi­rág SE, szla­lom ka­jak) 1:03:06, Mol­nár Már­ton, Nyőgér Gá­bor, Kip­per Györ­gy (SZTE, ha­lász­la­dik) 01:32:16. Az ös­­szes fu­tam ada­tai meg­te­kint­he­tők az inter­neten a www.au­toin­fo.hu/reko­rd cí­men.

D. T. I.

Bezár