2024. március 28., csütörtök English version
Archívum  --  2006  --  4. szám - 2006. február 27.  --  Hangsúly  --  A téma
Ha az embernek van egy jachtja, az sok mindent elárul a mindennapi gondjairól. Hogy nem ismeri névről a sarki zöldségest, arra fogadnék. Szóval a jacht az már valami, ott már alaptartozék pár bikinis, napozó lány a fedélzeten, kubai szivar a szájban. A tulaj már biztos unja a kaviár ízét, tegezi a nagy színészeket, és baromira nem érdekli, hogy drágul a benzin.
Ma Magyarországon minden egyetemistának van egy jachtja.
Zsebből.
Persze, hogy a diákigazolványra gondolok, és még csak nem is a most olyannyira megszokott, majd a nagybetűs pályakezdő munkanélküliségben úgy hiányozó utazási kedvezményeire. A chipre. Egész jól néz ki, hogy ott, igen, kedves, valahol a zöldszemes ostorosnál rekedt középiskolás kiscsikók, igen, ott az a sárga lap. Az új század cyberpunk víziói válhatnak valóra a tenyeremben.
Potom ezerhatszázért, finom anyag, kedveském, meglátja, megéri.
Hogy milyen is ez a jahct? Arról nem magamat szólaltatom meg, mert egyrészt Szeged eléggé precízen mutatta be a kötelező gyakorlatot e téren, megelőzve a legtöbb felsőoktatási intézményt az országban, másrészt meg a kutya sem az óljában megy ki... De körülnézhetünk, máshol mire is használják a chipkártyát. Persze ismerőseim nevét elhallgatom, szégyenlős vagyok.
Győr, ATFK: Általában összegyűjtök belőle fél mázsát és eladom egy fémkereskedőnek. Egyébként semmire. A tankönyvtámogatást sem ezen kapjuk, hanem laminált, vonalkódos lapokon.
Szombathely, BDTF: Kihúzni egy csík gyorsot. De ha nem viccelek, akkor is egy hónappal ezelőtt hallottam, hogy állítólag az egyik automatában lehet vele csokit venni, vagy cukorkát.
Győr, SZE: Semmire.
Budapest, BME: Sajnos, már vagy másfél éve befejeztem az egyetemet, és azóta egy csipetnyit sem tudom használni a diákon lévő chipet. Mellesleg korábban sem tudtam. Külön mágneskártyánk volt a Hallgatói Számítógép Központhoz, később ezt a kártyát használtuk a koliba való belépéshez is.
Bp. ELTE: Ott a Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ, ahol netezni szoktam. Sok új gép, gyors nettel, éves tagdíjjal. Namármost. A diákomon lévő chippel tudok belépni az amúgy jó kis rendszerbe. Gondolom, tudja a chip, hogy meddig fizettem ki a tagdíjat, és ha lejár, nem enged be. Viszont raktak a diákomra pluszba egy külön beléptető chipet is, amivel a kapun tudok bemenni. Hogy ezt miért nem lehetett megoldani a gyárilag rajta lévő chippel?
Szóval e panoráma után én belátom, a jacht nem rossz dolog, de akkor szívás, ha a Góbi sivatag kellős közepén ülsz rajta. Ahogy pedig az új tendert nézem, egy luxus óceánjárót ígérnek nekünk. Csak utazzunk le már végre a tengerig.
Hauptmann Tamás

szgep_230x154.png

A téma

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár