2024. május 4., szombat English version
Archívum  --  2006  --  3. szám - 2006. februás 20.  --  Hangsúly  --  A téma
Az egészséges életmód olyan, mint a veszekedésmentes házasság – sokan szeretnék megvalósítani, de csak keveseknek sikerül tökéletesen. Mozogj sokat, táplálkozz egészségesen, vitamindúsan, kerüld a stresszt, a konfliktusokat, igyekezz néha kikapcsolni! Tiszta és egyszerűnek tűnő alapelvek.
Mozogni márpedig kell – kopogom a billentyűzeten kissé görnyedt háttal.
Közhelynek tűnő adatok, de mégis sokatmondóak: a fejlett észak- és nyugat-európai országokhoz képest hazánkban csupán ötödannyian sportolnak aktívan hetente egyszer-kétszer. Ez hozzájárul ahhoz, hogy nemcsak vízilabdában vagy kajak-kenuban, hanem a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos megbetegedések terén is ott vagyunk a világ közvetlen élvonalában. Na igen, mondhatjuk, de a tömegsport támogatása a magyar közéletben pontosan olyan lózung, mint az utánpótlás-nevelés fejlesztése a labdarúgásunkban. Évtizedek óta halljuk ugyanazoktól az emberektől, talán pontosan azoktól, akik ellehetetlenítették a helyzetet, tettek viszont sehol. Közben a grundokat benőtte a gaz, a hálók – ha voltak egyáltalán – már foszlányokban sem léteznek.
A grundok szocializáltak.
Ezek a terek nemcsak arra szolgáltak, hogy több évtizeden át a világ élvonalában tartsák a magyar focit, hanem hasznos szabadidő-eltöltési lehetőséget kínáltak a fiataloknak. Még a mi generációnk is ezeken a pályákon nőtt fel a nyolcvanas években. Sportoltunk, mozogtunk, megtanultunk győzni, megismertük a vereséget, a lakótelepek enyhén szólva is vegyes társadalmi összetételén keresztül tisztába kerültünk a szociális törésvonalakkal. És megtanultunk együtt élni ezekkel a feszültségekkel. A pályákat először bekerítették. Persze, az iskoláé, ne használja, aki nem oda jár. Ám egy kerítés nem lehetett akadály a leleményes ifjúságnak. Aztán egyre rosszabb állapotba került a tér. Később teniszpályákat húztak fel, salakosat, magas drótkerítéssel. A mozgás kulcsra zárva, bekerítve. Akinek van pénze, megveheti az egészségét.
A szakemberek persze állítják, minden csupán akarat kérdése. S hinnünk kell nekik. Futni és kerékpározni bárhol lehet, különösen, ha megszoktuk, hogy letüdőzzük a város bűzét, és nem törődünk a biciklisekkel dodzsemező autókkal és a kocogókra vadászó ebekkel. Tudjuk, Amerika is azóta fut, mióta Kennedy elnök nekilódult. Így hát epedve várjuk politikusaink példamutatását, bár hadd fejezzük ki kétkedésünket azzal kapcsolatban, hogy egy baloldali nyesett fonák vagy egy jobboldali kapáslövés nyomán nagyobb tömegek ragadnának ütőt vagy húznának csukát.
Mindennek az alapja a lelki egyensúly.
Mert ehetsz bármennyi zöldséget és gyümölcsöt, pontosan megtervezheted napi időbeosztásodat, próbálhatod elkerülni a stresszhelyzeteket; kevés. Aki őszintén, becsületesen, nyitottan, szeretetben él, egészségesen él. Persze mozogni sem árt egy keveset.
De mikor javítják már meg azt a fránya liftet?
Pintér M. Lajos

P1250119_230x172.png

A téma

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023/2024-2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár