Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Kutatóhelyek és innovációs intézmények  --  SZTE spin-off vállalkozásai
SZTE spin-off vállalkozásai

A Szegedi Tudományegyetem spin-off vállalkozásainak listája és rövid bemutatása:

- CE Optics Természettudományi és Kutató Kft.

- Első Magyar Biogáz Kft.

- Hilase Kft.

- InnoGeo Nonprofit Közhasznú Kft.

- Nanocolltech Kft.

- Tonosoft Orvostechnikai és Kutatás Fejlesztési Kft.

- SMART Dental Fogtechnikai Kereskedelmi Szolgáltató Kft.CE Optics Természettudományi és Kutató Kft.


A CE Optics Kft-t 2007-ben alapították a Szegedi Tudományegyetem Optika Tanszékén működő TeWaTi Kutatócsoport kutatási eredményeinek és az azokból származó szabadalmak hasznosítására és továbbfejlesztésére.A jelenlegi termékkör ezért az optikában használatos anyagok, tükrök és eszközök diszperziójának nagy pontosságú mérésére szolgáló eszközöktől és szoftverektől kezdve a nagy intenzitású lézerimpulzusok polarizációforgatásán keresztül az ultrarövid lézerimpulzusok ún. hordozó-burkoló fázisának méréséig és szabályozásáig tart. Ez utóbbiak a következő generációs, ultranagy sávszélességű optikai telekommunikációs technológiával is kapcsolódnak. A fentieken kívül a vállalkozás portfóliójába tartozik még az általános optikai mérnöki tanácsadás és tervezés is. A vállalkozás telephelye Szegeden van, amely nem csak az optikai- és lézeres felsőoktatás, hanem azok alap- és alkalmazott kutatásainak, valamint változatos felhasználásának is hazai fellegvára.


Első Magyar Biogáz Kft.


A cég az első olyan vállalkozás Magyarországon, amely főtevékenységként kizárólag biogáz alapon működtetett üzemek tervezésével, létesítésével és az üzemeltetés támogatásával foglalkozik.


Üzleti szemléletének két alappillére:


 • szakszerű, adott technológiai szinthez mért leghatékonyabb eljárás bevezetése iránti elkötelezettség;
 • komplex, integrált megközelítés, a biogáz technológia valamennyi műszaki-gazdasági elemére kiterjedően.


Munkájuk során feladatuk igényes ellátásával hozzájárulnak a környezet védelméhez és a korszerű energiaforrások elterjedéséhez.


Hilase Kft.


A Hilase Kft. a Szegedi Tudományegyetem kutatói által 2004-ben alapított, jelenleg a VIDEOTON cégcsoporthoz tartozó spin-off vállalkozás.A cég fotoakusztikus elven alapuló lézeres gázösszetétel-mérő műszereket fejleszt ki és gyárt a földgázipar, a biogáz ipar számára, valamint környezetvédelmi mérésekhez. A Hilase Kft. polimer membránok, lapok, tömlők gázáteresztő-képességének mérését szolgáltatásként is végzi.


InnoGeo Nonprofit Közhasznú Kft.


A vállalkozás célja olyan geotermikus technológia-fejlesztő hálózat és központ, valamint effektív hálózatmenedzsment létrehozása, mely képes a termálenergetikával kapcsolatos régiós fejlesztések koordinálására, a gyakran ellentétes gazdasági, technológiai és környezeti szempontok közötti optimális egyensúly kialakítására.
Az InnoGeo a kutatóhelyek és a felhasználók közötti innovációs fejlesztésekkel, a különböző igények kétirányú közvetítésével, szaktanácsadással segít a geotermikus energiát hasznosító ágazatok, cégek, önkormányzatok számára.


Nanocolltech Kft.


A szegedi székhelyű NANOCOLLTECH Kft-t 2005-ben alapította két magánszemély – Dr. Dékány Imre akadémikus egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem kolloidkémia professzora és Dr. Buzás Norbert kémikus, innovációs menedzser.
A cég azzal a célkitűzéssel jött létre, hogy olyan nanoszerkezetű anyagokat - fémeket, fémoxidokat és komplex folyadékokat, valamint reaktiv nanorészecskéket és felületeket - fejlesszenek, amelyek az ipari folyamatokban közvetlenül alkalmazhatók, illetve könnyen termékké formálhatók. A társaság fejlesztései a környezetiparhoz, az egészségiparhoz és az elektronikai iparhoz kapcsolódnak.


Tonosoft Orvostechnikai és Kutatás Fejlesztési Kft.


A Tonosoft Kft. 2006 januárjában bejegyzett hódmezővásárhelyi székhelyű spin-off vállalkozás, amely egy szegedi orvosprofesszor és az SZTE egy közös szabadalmának (gastro tonometriás szonda) hasznosítására jött létre magyar magánemberek alapításában.


Az új rendszerű TONOSOFT szonda, amely teljes mértékben szilikon csőrendszerből áll és ballonmentes, a hagyományosnál sok tekintetben előnyösebben alkalmazható. A vékony és puha szonda a beteget nem terheli, a vizsgálat napokon át, 10 percenkénti mintavétellel folyamatosan végezhető.


A vállalkozás folyamatos innovációs tevékenységének köszönhetően létrejött egy komplex rendszer, azaz a szondából és saját fejlesztésű mérőeszközből álló vizsgálati módszer.


SMART Dental Fogtechnikai Kereskedelmi Szolgáltató Kft.


A vállalkozás a J-MED nevű műtéti tervező, biomechanikai elemző és navigációs rendszer kifejlesztésével és jövőbeni értékesítésével foglalkozik, amely problémás csonttörések esetében segíti a műtéti tervezést, oly módon, hogy a csonttörésről készített CT felvételek alapján biomechanikailag modellezi és elemzi az orvos által javasolt műtéti tervet. Ezt követően a tervező orvos részére az erre a célra kifejlesztett program segítségével, kiképzett szakorvosok on-line validálják a műtéti tervet. Egy jelenleg fejlesztés alatt álló további modul a jóváhagyott terv műtőben történő megvalósítását navigációs rendszer segítségével közvetlenül segíti.


A cég fejlesztés alatt álló további rendszere alkalmas lesz mechanikai fáradásos vizsgálatok matematikai modellezésére, megtakarítva a több hetes, igen költséges laborvizsgálatokat. Ez új implantátumok tervezésénél minden gyártó számára érdekes szolgáltatás lehet.

 

szgep_230x154.png
SZTE spin-off vállalkozásai

Rendezvénynaptár *

 • SZTE Lépjük meg! kihívás
  április 08. - június 08.
 • Oktatói munka hallgatói véleményezése
  május 06. - május 19.
 • GTK25 - Plakátkiállítás
  május 14. - június 10.
 • A tudás titkos kertje – válogatás muzeális értékű botanikai könyvekből – kiállítás
  május 16. - június 28.
 • Érmebörze
  május 19.

Címkefelhő

14. Őszi Kulturális Fesztivál  BTK  Diplomaosztó  Egyetemi Tavasz  Egyetemi Élet  Egyetemi élet  Esemény  Fókusz  Irodalom  JGYPK  Kulturális Iroda  Kultúra  Kutatók Éjszakája 2009  SZTE Kulturális Iroda  SZTE Kultúrális Iroda  Sport  Szabadegyetem  TIK  TTIK  ZMK