Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Kutatóhelyek és innovációs intézmények  --  SZTE részvételével működő klaszterek
SZTE részvételével működő klaszterek


A Szegedi Tudományegyetem 23 klaszter működésében vállal szerepet, ebből 21 a Dél –alföldi régióban-, 1 Budapesten-, és 1 Balatonfüreden található, mely jól tükrözi az egyetem térbeli kisugárzását. A klaszterekben való tagság lefedi az SZTE kulcskompetenciáit, és szinte minden kara számára reális „iparági” alternatívát tud biztosítani:

- 3P Műanyagipari, Csomagolástechnikai, Nyomdaipari Klaszter
- Alliance Klaszter
- ArchEnerg Regionális Megújuló Energetikai és Építőipari Klaszter
- Biotechnológiai és Pharmakológiai Innovációs Klaszter (BioPharma)
- Dél-Alföldi Biomassza Hasznosítási Klaszter
- Dél-alföldi Biotechnológiai Innovációs Klaszter (DABIK)
- Dél-Alföldi Fenntartható Fejlődés Szolgáltató Klaszter (DAFESZK)
- Dél-alföldi Innovációs Tanácsadó Klaszter (DITAK)
- Dél-Alföldi Közlekedésfejlesztési Klaszter (DAKK)
- Dél-alföldi Termálenergetikai Klaszter (DATEK)
- Dél-alföldi Termálklaszter
- Dél-Alföldi Zöld Gépipari Technológia-fejlesztési Klaszter
- Ecostep Dél-alföldi Építőipari Klaszter a Fenntartható jövőért
- Első Magyar Polgári Biztonságvédelmi Klaszter
- Építőipari Kutatási, Innovációs és Technológiai - Transzfer Klaszter
- Goodwill Biotechnológiai Klaszter
- Havaria Környezet- és Egészségtechnikai Klaszter
- Hungaromed Dél-alföldi Regionális Egészségipari-turisztikai Klaszter
- Könnyűszerkezetes Építőipari Klaszter
- Magyar Klinikai Vizsgálati Klaszter
- PharmacoFood Dél-alföldi Élettudományi és Funkcionális Élelmiszeripari Klaszter
- PharmAgora Életminőség Klaszter
- Szoftveripari Innovációs Pólus Klaszter


3P Műanyagipari, Csomagolástechnikai, Nyomdaipari Klaszter

A 3P Klaszter az Alföld gazdasági fejlődésének motorjaként erősíti a műanyagipari, csomagolástechnikai és nyomdaipari ágazat hálózatalapú fejlődését, szinergikus együttműködését. Hozzájárul tagjai nemzetközi versenyképességének és eredményességének fenntartható növeléséhez. Az ágazati értékláncok mentén támogatja a vállalkozói, a tudományos és a non-profit szféra összekapcsolódását, az innovációtranszfert.

 


ArchEnerg Nemzetközi Megújuló Energetikai és Építőipari Innovációs Klaszter

Az ArchEnerg Nemzetközi Megújuló Energetikai és Építőipari Innovációs Klaszter 2007-ben alakult azzal a céllal, hogy egy olyan megújuló energiaforrásokon és energiatudatosságon alapuló gazdasági-társadalmi modell kialakítását segítse elő, amely mind a zöld ágazatokban tevékenykedő vállalatokat, mind pedig a társadalom egészét előrébb vinné egy fenntarthatóbb jövő felé. Klaszterünk mind a négy alkalommal elnyerte az Akkreditált Innovációs Klaszter tanúsítványt.

A klaszternek jelenleg 85 tagja van: 77 KKV- mindegyikük szakértő a maga területén, öt nagyvállalat, és három tudományos intézmény- egyikük a Szegedi Tudományegyetem.

Az ArchEnerg Klaszter fennállása során kiterjedt tevékenységi hálózatot alakított ki. Elsődleges feladatának a klasztertagok megjelenésének és működésének segítését tekinti a stratégiai iparágakban. Ebbe beletartozik az infrastruktúrafejlesztés, a lobbi tevékenység, valamint a piacteremtés és keresletgenerálás is. Ehhez kapcsolódóan a lakossági szemléletformálást is célul tűzte ki, különösképpen a megújuló energiára és az energiahatékonyságra nézve.


Dél-Alföldi Biomassza Hasznosítási Klaszter

A klaszter célja a Dél-alföldi régió vállalati exportjának növelése a biomassza innovatív technológiákon alapuló hasznosítása és a régió természeti erőforrásainak bevonása révén. Ezt a célt a klaszter biotechnológiai innovációk alkalmazása révén egyrészt a hagyományos gazdasági ágazatai exportképességének növelésével, (a gumitermékek és lucernapellet gyártásának bővítése), másrészt importkiváltó új ágazatok – úgy mint zöldáram és biotrágya granulátum – fejlesztésének előmozdítása révén kívánja elérni.

 

Goodwill Biotechnológiai Klaszter

A Goodwill Biotechnológia Klaszter (GBK) 2007-ben alakult közös marketing tevékenység ellátására, innovatív megoldások közös hasznosítása érdekében. Klaszterünk mára több mint 20 tagból áll, melyek többsége kis- és középvállalkozás. Legfőbb jellemzője olyan partnerek aktív együttműködése, melyek a biotechnológia, egészségipar területén tevékenykednek, vagy e területeket szolgálják ki (pl. bio-informatika, kutatás-fejlesztés). A GBK 2008-tól jogosult az Új Magyarország Fejlesztési Terv Pólus Programjának Akkreditált Innovációs Klasztere cím használatára.

Klaszterünk menedzsment szervezete a Goodwill Klaszter Menedzsment Nonprofit Kft.

A klasztertagok által közösen megvalósuló főbb K+F projektek:

· Generikus gyógyszerek, speciális – gyógyászati célra szánt – tápszerek, egyedi összetételű étrend-kiegészítő készítmények fejlesztése, gyártása és forgalmazása.

· Daganatterápia kombinált mesterséges kromoszóma-őssejt kezeléssel.

· Szövetépítés: fogászati és ortopédiai implantátumok fejlesztése, tesztelése, gyártása és forgalmazása.

 

Havaria Környezet- és Egészségtechnikai Klaszter

A HAVARIA Környezet- és Egészségtechnikai Klaszter (HAVARIA) elsősorban a Dél-alföldi régió innovatív vállalkozásainak érdekvédelmi, stratégiai szövetsége. A klaszter tagjait non-profit módon segíti hozzá a piacra jutáshoz, források megszerzéséhez, profit-maximalizáláshoz, költségcsökkentéshez, tudás-áramoltatáshoz.

A szervezet fő célja a hazai környezet- és egészségiparban érdekelt, vagy potenciálisan érdekelt cégek tömörítése, közös érdekeik összehangolása, érvényesítése, együttes fellépésükkel piacképességük növelése, a cégek vezetőinek és alkalmazottainak szakmai megerősödése, nemzetközileg is látható méretű gazdasági és szakmai szövetség működtetése. Együttműködés a szakmai célokat segítő tudományos, kutató-fejlesztő és gazdaság-fejlesztő szervezetekkel.

 

PharmacoFood Dél-alföldi Élettudományi és Funkcionális Élelmiszeripari Klaszter

A klaszter a 2007-es megalakulása óta a klinikailag igazolt, egészségmegőrző funkcionális élelmiszerek piacra vitelén munkálkodik. A Klaszter (az évi közel 1 milliárd eurós bevételével) a dél-magyarországi régió legsikeresebb élelmiszer- ás agráripari, valamint biotechnológiai vállalatait fogja össze, amelyek azért szerveződtek, hogy a tudományos igénnyel kifejlesztett funkcionális élelmiszerek gyártásával világszerte kielégíthessék az egészségtudatos fogyasztók igényeit. A klaszter küldetése olyan növényi eredetű egészségvédő hatóanyagok kifejlesztése, amelyek szinte bármilyen élelmiszerhez hozzáadhatóak. A klaszter kutatócsoportja a csúcstechnológiájú kemo és bioinformatikai, valamint molekuláris biológiai eszközök segítségével olyan nemtoxikus, bioaktív növényi kivonatokat tartalmazó szinergikus keverékeket fejlesztett ki, amelyek képesek megelőzni vagy kezelni a jelenleg gyógyíthatatlan, degeneratív betegségeket.

 

Szoftveripari Innovációs Pólus Klaszter

A Szoftveripari Innovációs Pólus Klaszter vezető szoftveripari kutatóközpontok, vállalatok és technológiai transzfer szervezetek összefogásának eredményeként alakult 2007-ben. A klaszter jelenleg 41 tagból áll, ezek közül 31 tag kis-és középvállalkozásnak minősül, 5 nagyvállalatnak, valamint a többi tag a közszférából kerül ki. A klaszter 2008. november 28-án szerezte meg az akkreditált innovációs klaszter címet. A klaszter célkitűzése, hogy a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) nemzetközi színvonalú tudásbázisára és a klaszter tagvállalatainak gyakorlati eredményeire támaszkodva üzleti együttműködések, innovatív fejlesztések és nemzetközi együttműködések révén előmozdítsa a tagvállalatok piaci és gazdasági eredményességét.

 

Alliance Klaszter

A klaszter az infokommunikáció iparágon belül szándékozik egyedi, korszerű, piaci sikerre alkalmas termékeket kifejleszteni. Korábban a szoftver elsősorban mint önálló eszköz lehetett termék, a felhasználó pedig a saját szakterületének a folyamatait igyekezett a szoftverhasználattal hatékonyabbá tenni. A klaszter törekvése ezzel szemben az, hogy az infokommunikációs technikai vívmányokat az egyes ágazatok folyamatainak a fejlesztésére, illetve új felhasználó igények létrehozására és kielégítésére alkalmazza, ezáltal új funkciókkal rendelkező új rendszerek jönnek létre. A korszerű technikai eszközök és módszerek behatolása a hagyományos iparágakba világszerte folyamatos, piaci sikerre csak ugyanilyen megközelítéssel lehet számítani.

 

PharmAgora Életminőség Klaszter

Az egészség- és gyógyszeripar területén aktív PharmAgora Életminőség Klasztert (akkor még Pharmapolis néven) 11 kis- és középvállalkozás hozta létre 2007-ben, azzal a céllal, hogy összefogja az alapító vállalatok piaci és fejlesztési tevékenységét és erősítse a piacon elfoglalt pozíciójukat. A Klaszter sikerének – számos fejlesztés megvalósítása, termékek piacra vitele, több hazai, és EU-s pályázat megnyerése - titka a tagok közti közel egy évtizedes együttműködésben, a közös piaci szegmens nyújtotta egységes piaci fellépésben és az innovatív ötletek precíz megvalósításában rejlik.

 

Dél-Alföldi Közlekedésfejlesztési Klaszter (DAKK)

A régió közösségi közlekedési társaságait, a sikerükben érdekelt kis és középvállalkozásokat, valamint a kapcsolódó tudományterületek képviselőit tömörítő Dél-Alföldi Közlekedésfejlesztési Klaszter (DAKK) 2009-ben alakult. A Dél-alföldi régió négy Volán vállalata, a Szegedi Közlekedési Társaság, 3i Kft, New Line Kft., Tisza Volán Taxi Kft. és a DEAK Zrt. kilenc alapító tag mellé időközben további hat társaság csatlakozott, így a jelenlegi taglétszám 15. Az együttműködés során a tagok többek között a közösségi közlekedés energiafelhasználásának racionalizálását, a közlekedésszervezés optimalizálását, az európai közforgalmi közösségi közlekedés referencia adatmodell alkalmazhatóságát, valós idejű információs rendszerek illesztési lehetőségeit valamint alternatív járműhajtási módok lehetőségeit vizsgálták.

 

Dél-alföldi Termálenergetikai Klaszter (DATEK)

A Dél-alföldi Termálenergetikai Klaszter a geotermikus energia területén működő, potenciálisan érdekelt vagy azzá tehető cégek, kutató-fejlesztő és gazdaság-fejlesztő szervezetek szövetsége. A Dél-alföldi Termálenergetikai Klaszter tevékenységi területe a geotermikus energia-felhasználáshoz kapcsolódó, azt megalapozó beruházás-támogató, projektfejlesztő, innovációs K+F tevékenység. A klaszter e feladatok gerincét a geotermikus energiatermelő rendszerek kialakítását illetve az így előállított energia komplex felhasználását célzó beruházások műszaki és gazdasági tervezésében mint szolgáltatáscsomagban határozza meg.

 

Dél-alföldi Termálklaszter

A Dél-alföldi Termálklaszter a Békés-, Csongrád-, Bács-Kiskun megye turisztikai szakembereit összefogó klaszter, akik főleg fürdők, szállodák, vendéglátó- , és szórakoztató egységek üzemeltetői.

 

Biotechnológiai és Pharmakológiai Innovációs Klaszter (BioPharma)

A Biotechnológiai és Pharmakológiai Innovációs Klaszter (röviden: BioPharm Klaszter) olyan egészségipari horizontális szakmai szerveződés, melynek tagjai együttműködési pontokat keresnek a közös és kölcsönös gazdasági előnyök megszerzése érdekében. A klaszter első sorban a résztvevő hazai innovatív KKV-k hálózati elvű együttműködésére épít, mindazonáltal nyitott az akadámiai partnerek, valamint a szakmai non-profit szervezetek részvételére az innovációs és gazdasági célok elérése érdekében.

 

Építőipari Kutatási, Innovációs és Technológiai - Transzfer Klaszter

Csongrád megye meghatározó, családi tulajdonban lévő építőipari vállalkozásai 2011. áprilisában az Építőipari Kutatási, Innovációs és Technológia - Transzfer (Építő KITT) Klaszter megalapítása mellett döntöttek. A klaszterben résztvevő vállalkozások nettó árbevétele meghaladja a 10 milliárd forintot, a foglalkoztatottak száma pedig közel 600 főt. A klaszter tagvállalkozások az eddig elkülönült tevékenységüket a jövőben komplexebb szolgáltatás keretében kívánják nyújtani. Reményeik szerint a hálózatos összefogás versenyelőnyt és új piaci területek elérését is eredményezi a tagvállalatok számára.

 

Hungaromed Dél-alföldi Regionális Egészségipari-turisztikai Klaszter

A HUNGAROMED KLASZTER keretében 28 csongrád megyei - főként az egészségügy és a turisztika területén tevékenykedő - cég/intézmény működik együtt azért, hogy kiváló minőségű egészségturisztikai szolgáltatást nyújtsanak. A Klaszter menedzser cége a Hungaromed Kft., amely adminisztratív, szervezési, PR és marketing feladatokat lát el. Vezető egészségügyi intézményünk a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja, az utazásszervezés területén a szakértelmet a Proko Travel utazási iroda biztosítja.

 

Könnyűszerkezetes Építőipari Klaszter

A klaszter célja, hogy a könnyűszerkezetes házépítéssel foglalkozó vállalkozók és vállalatok tevékenységét összefogja, és számukra széleskörű tájékoztatást biztosítson a tevékenységgel összefüggő valamennyi felmerülő kérdésben. A klaszter kapcsolatot teremt más hasonló céllal működő szervezetekkel, ezzel segítve a tagok szakmai kapcsolatrendszerének bővítését.

 

Magyar Klinikai Vizsgálati Klaszter

A Magyar Klinikai Vizsgálati Klaszter hét cég és a Szegedi Tudományegyetem együttműködésével 2010. január 31-én alakult a tagok kapacitásának összehangolása, közös marketing tevékenység ellátása céljából, illetve az innovatív megoldások közös hasznosítása érdekében. A tagoknak egy olyan nem önálló jogi személyiségű stratégiai szövetsége, ami közös szakmai érdekeken alapul, az együttműködésből adódó szinergikus hatások kihasználását célozza. Az operatív és adminisztratív tevékenységének hatékony ellátása érdekében a klasztertagok létrehozták a MKVK Klaszter Menedzsment Kft-t. A Klaszter legfőbb döntéshozó szerve a Taggyűlés, melynek tagjai a Klaszter Alapító tagok és Tagok által delegált 1-1 természetes személy valamint az MKVK Klaszter Management Kft. mindenkori ügyvezetője.

 

Dél-alföldi Innovációs Tanácsadó Klaszter (DITAK)

A Dél-alföldi Innovációs Üzleti Hálózat olyan dinamikus, tudásorientált hálózat, amely a tagok közötti bizalmon és együttműködési szinergián alapul. Célunk, hogy folyamatosan növekedve országos, majd kelet-európai jelentőségű hálózattá váljunk, miközben intenzív szakmai kooperációkon és a partneri kapcsolatokon keresztül biztosítjuk tagjaink akadálytalan hozzáférését a legújabb menedzsment módszerekhez, innovációs eredményekhez. A hálózat szándéka szerint az egyetemi képzés fejlesztésével, valamint a tagok erőforrásainak, kompetenciáinak hatékony és tudatos felhasználásával hozzájárul a Dél-alföldi Régió versenyképességének javulásához azáltal, hogy bekapcsolódik a regionális programozásba.

 

Első Magyar Polgári Biztonságvédelmi Klaszter

A Klaszter 2010. utolsó napjaiban alakult meg Szegeden a polgári biztonságvédelmi terület jelenlegi nehézségeinek enyhítése, megoldása érdekében.

Az alapító vállalkozások azon felismerése vezetett a Klaszter létrehozásához, hogy ma Magyarországon a biztonságvédelemmel foglalkozó vállalkozások többsége - méreténél, szellemi és anyagi tőkéjénél fogva is - nem meghatározói, hanem követői a világban zajló gazdasági és innovációs folyamatoknak. A “követő-státusz” következménye, többek közt, hogy itthon a világ élvonalához képest később, drágán kaphatóak a legújabb biztonságvédelmi eszközök és szolgáltatások, mivel a kifejlesztésének költségeit az innovátor piaci szereplők részben a magyar biztonságtechnikai szolgáltatókkal – és így végül az azokat felhasználókkal - fizettetik meg.

 

Dél-Alföldi Fenntartható Fejlődés Szolgáltató Klaszter (DAFESZK)

Az alakulás éve után további tizenkilenc csatlakozott taggal bővült a DAFESZK. A Dunántúl és Kelet Magyarország meghatározó hulladékgazdálkodásban érdekelt vállalatai csatlakoztak, így a Klaszter kilépett a Dél-magyarországi Régióból és jelentős országos szervezetté vált. A DAFESZK KLASZTER célja a Zöld energiában meghatározó és átfogó iparági úgynevezett superklaszter lenni, országos kompetenciával.

GYTK1_230x154.png
SZTE részvételével működő klaszterek

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Címkefelhő

14. Őszi Kulturális Fesztivál  BTK  Diplomaosztó  Egyetemi Tavasz  Egyetemi Élet  Egyetemi élet  Esemény  Fókusz  Irodalom  JGYPK  Kulturális Iroda  Kultúra  Kutatók Éjszakája 2009  SZTE Kulturális Iroda  SZTE Kultúrális Iroda  Sport  Szabadegyetem  TIK  TTIK  ZMK