Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Kutatóhelyek és innovációs intézmények  --  "Lendület" kutatócsoportok
"Lendület" kutatócsoportok

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke 2009. január 14-én hirdette meg első alkalommal a kimagasló teljesítményű fiatal kutatók számára létrehozott Lendület programot. A program kivételes hazai és nemzetközi sikerét, dinamizmusát a teremtő tudós kiválóság, a körültekintően kialakított, kiszámítható támogatást biztosító modell és a jól követhető és mérhető eredményesség adja. A Lendület program célja az akadémiai intézmények és egyetemi keretek között működő kutatócsoportok dinamikus megújítása nemzetközileg kimagasló teljesítményű kutatók és kiemelkedő fiatal tehetségek külföldről történő hazahívásával, illetve itthon tartásával. A pályázati modell hazai és nemzetközi jelentősége és sikere nemzetközi mércével is meghatározó és példamutató. A Pálinkás József által indított program hozzájárul a sikeres fiatal kutatók elvándorlásának visszaszorításához, a tehetség-utánpótlás biztosításához, bővíti a kiválóságok előrelépési lehetőségeit, és növeli az akadémiai kutatóintézet-hálózat, illetve az egyetemek versenyképességét.


„Lendület” Pórusos Nanokompozitok Kutatócsoport

Kukovecz Ákos figyelme mintegy tizenöt éve, doktori munkájának elkészítése során fordult a nanotechnológia felé, 2003 óta kizárólag nanoszálak, nanocsövek és hálózataik kutatásával foglalkozik. Lendületes csoportjával a nanorészecskékből álló mikro- és mezoporózus hálózatokban tanulmányozza a gázok és folyadékok, valamint a szilárd anyagok kölcsönhatása során végbemenő folyamatokat. A gyakorlatban bizonyítottan működő koncepció hátterének feltárása a ma használatos műszereknél hatékonyabb szenzorok fejlesztését segíti elő.

 

„Lendület” Foldamer Kutatócsoport

Martinek Tamás és csoportja kutatásai az Alzheimer kór és egyes daganatok felismeréséhez illetve gyógyításához vihetnek közelebb. A kutató társaival közösen máris figyelemre méltó eredményeket ért el: olyan új, a biomolekulákat utánzó rendszereket hozott létre, amelyek elősegíthetik a modern hatóanyagok előállítását. A gyógyszerkutatással foglalkozó tudósok számára jelenleg a protein-protein és a protein-szénhidrát kölcsönhatások befolyásolása az egyik legnagyobb kihívás. A Martinek Tamás kutatásainak középpontjában álló foldamereket a gyakorlatban leginkább e területen használhatják a jövőben mert ezek szerkezete programozható és nagy felszínnel képesek kötődni például a fehérjékhez.

 

„Lendület” MTA-SZTE Lendület Oszcillatorikus Neuronhálózatok Kutatócsoport

Berényi Antal neurofiziológus kutatásai egy új, az epilepsziás rohamok gyakoriságát és időtartamát csökkentő kezelési eljárást alapozhatnak meg. A Szegedi Tudományegyetem tanársegéde a világon először fogja az idegaktivitást regisztráló legmodernebb eljárásokat és a térben fókuszált, az agyi ideghálózatokat a koponyán kívülről érkező elektromos impulzusokkal időzítetten ingerlő (TES) eljárást az epilepsziás rohamok evolúciójának vizsgálatában alkalmazni. A korábban az Agy díjas Buzsáki György New York-i laborjában is dolgozó Berényi Antal úgy fogalmazott: számára a hazaköltözés nem döntés, hanem kötelesség kérdése. Véleménye szerint a Lendület olyan feltételeket biztosít a munkájához, hogy Magyarországon sem kell kompromisszumokat kötnie: célja a világ egyik vezető idegtudományi kutatócsoportjának létrehozása.


„Lendület” MTA-SZTE Lendület Gasztroenterológiai Multidiszciplináris Kutatócsoport

Hegyi Péter gasztroenterológus, a Szegedi Tudományegyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának professzora a Lendület program keretében a hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásának kezdeti lépéseit vizsgálja. Célja olyan gyógyszertámadáspontok azonosítása, amelyek révén meggátolható a gyulladás kialakulása, illetve csökkenthető a kórfolyamat súlyossága. Kiemelkedő a kutatási terület jelentősége, hiszen a hasnyálmirigy-gyulladásnak ma sincs specifikus gyógyszeres terápiája, annak ellenére, hogy ez a leggyakoribb, akut kórházi felvételt indikáló gasztroenterológiai megbetegedés, súlyos formájánál még napjainkban is 30-50 százalékos a halálozás. Hegyi Péter meggyőződése szerint az MTA kiválósági pályázata biztosítja az eredményes kutatások feltételeit, így ambiciózus tudományos terveit itthon valósíthatja meg.


„Lendület” MTA-SZTE Lendület Fotoelektrokémiai Kutatócsoport

Janáky Csaba vegyész a Szegedi Tudományegyetemen folytathatja az Egyesült Államokban megkezdett, a napenergia kiaknázását elősegítő kutatásait. Olyan szervetlen félvezetőkön és szerves vezető polimereken alapuló, összetett anyagokat vizsgál, amelyekből a szén-dioxid napfény segítségével történő átalakításával közvetlenül állíthatók elő tüzelőanyagok (pl. metanol). E rendezett nanoszerkezetű anyagok tulajdonságai, viselkedése az összetételük és az előállítási technológia módosításával szabályozható. A kutatási program célja a jelenség jobb megismerésével olyan reaktorok (foto-elektrokémiai cellák) kifejlesztése, amelyekkel ipari füstgázok felhasználásával tüzelőanyagok állíthatók elő.
uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes


tt-iroda

szgep_230x154.png
"Lendület" kutatócsoportok

Rendezvénynaptár *

Címkefelhő

BTK  Diplomaosztó  Egyetemi Tavasz  Egyetemi Élet  Egyetemi élet  Esemény  Fókusz  Irodalom  JGYPK  Kulturális Iroda  Kultúra  Kutatók Éjszakája 2009  SZTE Kulturális Iroda  SZTE Kultúrális Iroda  Sport  Szabadegyetem  TIK  TTIK  Tárca  ZMK