Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

2010-ben a Szegedi Tudományegyetem, az ELTE, a Debreceni Egyetem, a Semmelweis Egyetem, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nyerte el három esztendőre az első ízben kiosztott kutatóegyetemi címet. E státuszt az Oktatási és Kulturális Minisztérium azoknak a jelentős hazai és nemzetközi kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységet végező felsőoktatási intézményeknek ítélte oda, amelyeken meghatározó a folyamatos, stratégiai jellegű alap- és alkalmazott kutatás, a tehetséggondozást a képzés minden szintjén kiemelt feladatként végzik, valamint mind a kutatás, mind a képzés területén széles körű nemzetközi együttműködéseket folytatnak.


A kutatóegyetemek létrehozásának célja, hogy - német mintára - olyan elitegyetemek jöjjenek létre, amelyek kutatási eredményeiket az oktatásba is képesek közvetíteni.


Csaknem az összes államilag elismert egyetem pályázott az elismerésre; azaz a kaposvári, a győri és az újonnan alakult óbudai, illetve a speciális képzéseket nyújtó művészeti és nemzetvédelmi egyetemek kivételével az összes állami intézmény szerette volna elnyerni a kitüntetést.


A pályázatokat egy 100 pontos rendszer szerint értékelték: a kutatóegyetemi címet elnyert egyetemek 80 pont fölött teljesítettek; ők összességében, teljes egyetemként feleltek meg a pályázati kritériumoknak. A nyertes intézmények a kutatóegyetemi címet 2013. március 31-ig viselhetik, utána ismét pályázniuk kell az elismerésre. A minimálisan elvárt 70 pontot további öt intézmény érte el, ők „kiváló egyetem" című miniszteri elismerést kaptak.


A bírálók négy indikátorcsoportot vizsgáltak: a kutatási kapacitást, a doktori képzést és a tehetséggondozást, a teljes munkaidős oktatók kutatási-publikációs tevékenységét (beleértve a bölcsészeti és társadalomtudományi területeket is), illetve a hazai és nemzetközi kutatási-fejlesztési aktivitást, bevételeket. Ezek mellett a jövőbe mutató kutatás-fejlesztési, innovációs stratégia megalkotásáért kaphattak pontokat az intézmények.uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes


tt-iroda