2024. március 28., csütörtök English version
E-Universitas  --  Szabadegyetem - Szeged  --  Korábbi szemeszterek  --  IV. szemeszter  --  2009-A csillagászat nemzetközi éve, Bolygók felfedezése más csillagok körül - 2009. szeptember 16. szerda 18:00
Bolygók felfedezése más csillagok körül
Naprendszerünket egyre alaposabban ismerjük, a földi távcsövek és detektorok fejlődésének, valamint az űrszondáknak köszönhetően. Az emberiséget már régóta foglalkoztatja a kérdés: vajon vannak-e bolygók más csillagok körül is? Ha vannak, lehet-e rajtuk élet, vagy akár fejlett civilizáció?
 
Az óriási távolságokban lévő csillagok körüli bolygók kimutatása nagyon nehéz, hiszen a csillagok fényessége mellett elenyésző a bolygók fénye. Ezért nem sok esély van arra, hogy közvetlen képalkotással fedezzük fel őket. A 90-es évekre számos olyan megfigyelési módszert dolgoztak ki, melyekkel közvetett módon mégis lehetségessé vált ilyen extraszoláris- vagy exobolygók felfedezése. A módszerek nagy része a bolygóknak a csillagukra gyakorolt hatásain alapul. Ha egy csillagnak van bolygója, akkor mindkettő kering a közös tömegközéppont körül. A csillag mozgását, hozzánk való közeledését-távolodását a színképében lévő vonalak periodikus eltolódásából, hullámhossz változásából lehet meghatározni (Doppler-effektus). Ez az eltolódás rendkívül kismértékű, ezért igazi kihívást jelent a megmérése. A speciális műszerek kifejlesztése után ezzel a spektroszkópiai módszerrel 1995-ben fedezték fel az első exobolygót az 51 Pegasi Naphoz hasonló csillag körül. Napjainkra már mintegy 350-re növekedett a számuk. Egy másik sikeres módszer azon alapul, hogy amennyiben a bolygónak a csillag körüli keringési síkjához nagyon közel esik a látóirányunk, akkor a bolygó időnként átvonul a csillag korongja előtt, eltakar belőle, és erre az időre picit lecsökken a csillag fényessége. Így már 63 bolygót találtak, melyek közül 12 egy magyar kutatócsoport nevéhez fűződik. Az eddig talált bolygók döntő része Jupiterhez hasonló óriás. Föld típusú bolygók felfedezése a közelmúltban indított speciális űrtávcsövek megfigyeléseitől várható.
 
Az előadásban a Naprendszer tulajdonságainak rövid összefoglalása után bemutatom az exobolygók felfedezésének módszereit és legfontosabb eredményeit. Végül megvizsgáljuk, milyen lehetőségei vannak az ezen bolygókon esetleg kialakult élet jelei kimutatásának.
 
Az előadás megtekintése:
 
Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)
 
Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)
 
Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)
 
LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)
 
Megjegyzések:
 
Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!
Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.
 
Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.
 
Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.
 
Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre!
Bezár