2022. december 10., szombat English version
E-Universitas  --  Szabadegyetem - Szeged  --  Korábbi szemeszterek  --  X. szemeszter  --  A C-vitamin szegedi analízise
A C-vitamin szegedi analízise

Ismert, hogy Szent-Györgyi Albert orvosként szerzett diplomát, biológusként, biokémikusként, biofizikusként dolgozott, de a kémikusok is magukénak vallhatják, hiszen 1927-ben, Cambridge-ben kémiából doktorált. A doktori témája a mellékvese kéregből izolált, erősen redukáló anyag vizsgálata volt, amelynek ekkor, kis mennyisége miatt, csak az összegképletét tudta megállapítani (C6H8O6), és ezt a hat szénatomos, savas kémhatású anyagot a publikáláshoz hexuronsavnak nevezte.

1930-ban jött Szegedre és az akkor a Kálvária téren, a mai Déri Miksa középiskola épületében működő intézetében Svirbely Józseffel a tengerimalac teszt segítségével megállapították, hogy a hexuronsav maga a régóta keresett skorbut elleni faktor, a C-vitamin. 80 évvel ezelőtt megtalálták, hogy mindenféle (szegedi) paprika, az étkezésitől a csípős fűszer paprikáig valóságos „C-vitamin bánya”. Ezek és a korábban Hollandiában, Angliában a biológiai oxidáció terén elért eredményei alapján kapta meg az orvosi Nobel-díjat.

Szent-Györgyi Albert eredményei, hagyatéka az egész emberiségé, a „világörökség” részét képezik. Nemzetközisége mellett azonban igazán a miénk, magyaroké és még inkább a miénk, szegedieké, hiszen innen indult el 1937 decemberében Stockholmba átvenni a kitüntetést, és ide is tért vele vissza 75 évvel ezelőtt.

 

Az előadás megtekintése:

Szélessávú I. változat (méret: 256x144 sávszélesség: 89 kb/s)

Szélessávú II. változat (méret: 424x240 sávszélesség: 329 kb/s)

Szélessávú III. változat (méret: 640x360 sávszélesség: 757 kb/s)

LAN változat (méret: 852x480 sávszélesség: 1385 kb/s)

Megjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre.

Bezár