2024. április 19., péntek English version
Archívum  --  2010  --  1. szám - 2010. január 18.  --  ÁOK
Képzési kínálat
Címkék: ÁOK

Az SZTE ÁOK-n ál­ta­lá­nos or­vos sza­kon le­het ta­nul­ni. Ki­egé­szí­tő fa­kul­tás­ként szak­irá­nyú kép­zés for­má­já­ban ön­költ­sé­ges an­gol egész­ség­tu­do­má­nyi szak­for­dí­tó, il­let­ve an­gol egész­ség­tu­do­má­nyi szak­nyel­vi kom­mu­ni­ká­tor kép­zés­be is be­kap­cso­lód­hat­nak a me­di­ku­sok.

Ál­ta­lá­nos or­vos szak

Az Ál­ta­lá­nos Or­vos­tu­do­má­nyi Ka­ron az SZTE töb­bi ka­rá­tól el­té­rő mó­don egy­sé­ges, osz­tat­lan for­má­ban zaj­lik a kép­zés. A kred­itrend­szerű ok­ta­tás so­rán a hall­ga­tók hat évet öl­te­nek a ka­ron. A kép­zés so­rán 360 kred­itet kell ös­­sze­gyűj­te­ni, az el­mé­le­ti tár­gyak mel­lett a gya­kor­la­ti is­me­re­tek ará­nya 65 szá­za­lék. A kép­zés szin­te egye­dül­ál­ló mó­don há­rom nyel­ven (ma­gyar, an­gol, né­met) is fo­lyik.
Az el­ső két év­ben a me­di­ku­sok fő­leg ala­po­zó tár­gya­kat ta­nul­nak. A hall­ga­tók har­mad­év­ben ta­nul­nak kór­élet­tant, kor­bonc­tant és mik­ro­bi­o­ló­gi­át, va­la­mint ek­kor már or­vo­si pszi­cho­ló­gi­át is. Elkezdőd­nek eb­ben az év­ben a kli­ni­kai tár­gyak be­ve­ze­té­sei is, mint a be­ve­ze­tés a se­bé­szet­be, bel­gyó­gyá­szat­ba, így ek­kor már kór­te­rem­be, il­let­ve mű­tő­be is be­ke­rül­nek a hall­ga­tók. Ne­gyed-, il­let­ve ötöd­év­ben jön­nek a kli­ni­kai tár­gyak: a se­bé­szet, bőr­gyó­gyásza­t, sze­mé­szet, szü­lé­szet, pszi­chi­át­ria stb. Emel­lett ne­gyed­év­ben gyógy­szer­tant, ötöd­év­ben pe­dig nép­egész­ség­tant is ta­nul­nak. A ha­to­dik év a kli­ni­kai gya­kor­lat­ról szól. A ha­tod­év vé­gén kö­vet­ke­zik az ál­lam­vizs­ga, amely írás­be­li, szó­be­li és gya­kor­la­ti rész­ből áll, va­la­mint a dip­lo­ma­mun­ka meg­vé­dé­sé­ből, ami­vel már har­mad­év­ben el­kez­de­nek fog­lal­koz­ni a hall­ga­tók.
A dip­lo­mát szer­zett or­vos­dok­tor­ok előtt két út áll­hat, egy­részt szak­or­vos­kép­zé­si prog­ram­ba, más­részt va­la­me­lyik dok­to­ri is­ko­la PhD-képzésbe kap­cso­lód­hat­nak be.

Szak­for­dí­tói kép­zés

Ma­nap­ság az an­gol nyelv az egész­ség­tu­do­má­nyok ve­ze­tő szak­nyel­ve. Na­pon­ta több ezer új cikk je­le­nik meg külön­böző szak­mai fo­lyó­irat­ok­ban, zö­mé­ben an­gol nyel­ven. Ezek meg­is­me­ré­sé­hez pon­tos for­dí­tá­sok, ki­vo­na­tok szük­sé­ge­sek. Ma­gyar­or­szá­gon is szin­te he­ten­te ren­dez­nek nem­zet­kö­zi or­vo­si-gyógy­sze­ré­sze­ti kon­fe­ren­ci­á­kat, ahol ál­lan­dó szak­mai tol­má­cso­lá­si fel­ada­tok adód­nak. Ezek­nek a for­dí­tá­si és tol­má­cso­lá­si fel­ada­tok­nak szak­sze­rű el­lá­tá­sá­ra azok az egész­ség­tu­do­má­nyi vég­zett­sé­gű szak­em­be­rek al­kal­ma­sak, akik ren­del­kez­nek a meg­fe­le­lő szin­tű nyelv­tu­dás mel­lett spe­ci­á­lis for­dí­tá­si, tol­má­cso­lá­si is­me­re­tek­kel is. Ezért ér­de­mes je­lent­kez­ni akár már el­ső év­ben a szak­for­dí­tó-tol­mács vagy a szak­nyel­vi kom­mu­ni­ká­tor sza­kok­ra, me­lyek to­vább nö­ve­lik az or­vo­si dip­lo­ma ér­té­két.

Bezár