2024. május 7., kedd English version
Archívum  --  2007  --  11. szám - 2007. szeptember 3.  --  Irodalom  --  Koncertnovella
Mindenki úgy gondolja, na jó, szóval többen úgy gondolják, az a tuti, amit ők csinálnak. Elég, ha kitolják arcaikat a színpadra, a fiúk már pogóznak is, a lányok sikítoznak. Lenyomnak húszat az egyforma zenékből, királyság az élet, mindjárt lebegünk. Ezek az együttesek aztán megsértődnek, ha megkérdőjelezem királyságuk határait, s amit ők eredetinek gondolnak, én a rutin, az unalom és az örömtelen önkielégítés szavakkal jellemzek.
Más. Majdnem üres volt a JATE Klub-sátor, amikor éjfél felé a Superhiks gitárosai szó szerint a húrok szaggatásába kezdtek. Én éreztem előre, hogy nekem ott kell lennem. A ska és a punk közös gyökerei összefonódva a macedón fúvósok osi hangjaival rögtön olyan természetes keménységgel zúzták agyba azt a néhány embert, aki ott volt, hogy közös nyelvünk lett a boldog mosoly és a gyermeki ugrálás. SMS Tatjanának, gyere, mert irodalmár barátnőnk úgy táncol, mint egy betépett istennő, és ennél korrektebb punk-ska zenét ebben a pillanatban nem játszanak az egész Balkánon. Nekem úgy tűnt, hogy Tatjana repült, mert gyalog nem érhetett oda ilyen rövid idő alatt, pogo-marionett ugrabugrájával betáncolta a sátor délkeleti szegletét. Egy gondtalan kislány mosolyával arcán, együtt énekelte a dalokat a gitárossal, valami bolgárhoz hasonló nyelven.  Az idő telt, gyorsan telt, s annak ellenére, hogy minden helyszínen „nagy ász” zenélt, a sátor szép lassan megtelt táncoló partizánokkal. Azt örömmel láttam, hogy a boldog népek között ott voltak a szegedi NSZK zenekar tagjai is. Legalább mi, itt délen…
Fáradt testem lehúzott a földre, törökülésben éltem tovább a bulit, gondolatban már egy szkopjei utazást tervezve. Jártam délen, szinte mindenfelé, de Macedóniában csak átutaztam, átaludva egy éjszakát, hatalmas hegyek között araszolva. De legközelebb megállok. Mert koncertre megyek. Ha lehet, Superhiksre. És ti is, ha látni akartok egy megszállottan ugráló, harsonájával hadonászó zenészt, ha autentikus ska és punk zenére vágytok, gyertek velem!
 
Superhiks (Macedónia) – SZIN, JATE Klub-sátor – 10-500 néző
 
Petró János

DSC_00661_230x154.png

Koncertnovella

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023/2024-2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár