2024. április 26., péntek English version
Archívum  --  2008  --  8. szám - 2008. május 5.  --  Kultúra
Gitárszóval kezdődő május
Május első napjaiban immár a IX. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivált tartották. Az 1999-ben Pavlovits Dávid gitárművész alapította rendezvény azért jött létre, hogy a szakma nagynevű zenészei, szólisták, együttesek és fiatal művészek egyaránt bemutatkozhassanak. A négynapos rendezvény során koncerteket, dzsessz- és flamencoesteket is szerveztek – az utóbbi években négy kontinens harminc országából érkeztek gitárművészek –, illetve a már hagyományossá vált nemzetközi zeneakadémiai diáktalálkozón Közép-Kelet-Európa gitár szakos hallgatói délutáni koncerteken mutatkoztak be.
Az esemény idén összefonódott az Országos Egyetemi Gitárversennyel, melyre igencsak nagy igény volt, mivel az utóbbi években nem szerveztek hazánkban hasonló megmérettetést klasszikus gitár szakon tanuló hallgatók számára. A kétfordulós verseny mindkét részében kötelező és szabadon választott darabokat is el kellett játszani. Május 2-án és 3-án ennek fordulói zajlottak le, az estéket meghívott előadók koncertjei zárták. Így fellépett Sanel Redzic (Bosznia-Hercegovinából) és az orosz Anatoly Izotov, illetve Gabriel Bianco (Franciaországból) és a szerb Zoran Anic a SZTE ZMK Fricsay-termében; a Millenniumi kávéházban pedig Honey Bee és a Czutorchestra zenéltek.
Vasárnap a SZTE ZMK épületében mesterkurzusokat tartottak neves gitárművészek, Izotov, Bianco, Anic mellett Bozoki Andrea, Pavlovits Dávid, Roth Ede, Szilvágyi Sándor és a szerb Bosko Radojkovic. A gitárfesztivált és -versenyt a SZTE TIK-ben tartott gálaműsor zárta, melynek során a díjátadást és a versenygyőztesek bemutatását követően a Grupo Almodovar flamencoegyüttese lépett fel.
Az Országos Egyetemi Gitárverseny lapzártánk után ért véget, az eredményekről részletesen beszámolunk internetes felületünkön, a http://www.u-szeged.hu/szegediegyetem oldalon.
Sz. N.

tanter_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár