A Mérnöki Karon műszaki-gazdasági jellegű oktatás folyik. A piac igényeinek megfelelően, a gazdaság fejlődését szolgáló mérnököket képeznek itt. A három BSc-végzettséget adó alapszak, amelyre felvételizni lehet: az élelmiszer-mérnöki, a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari gépészmérnöki, illetve a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki szak. A képzés azonban nem hat féléves, mint általában a BSc-tanulmányok – az itt tanuló hallgatók ugyanis a hat félév elvégzése után részt vesznek egy, tulajdonképpen hetedik félévnek megfelelő szakmai gyakorlaton. 2008-tól pedig immár az élelmiszermérnök mesterszakra is felvételizhetnek az érdeklődők.
Mezőgazdasági és élelmiszer-ipari gépészmérnök
Ezen az alapszakon olyan gépészmérnököket képeznek, akik képesek a termelési folyamatok és ipari szolgáltatások előkészítési, üzemeltetési és irányítási feladatait megfelelően ellátni, illetve a tervezés és a fejlesztés részfeladatait is megoldani. Az alapképzés mellett mezőgazdasági és élelmiszer-ipari tárgyaik vannak az itt tanulóknak, de foglalkoznak alkalmazott műszaki tudományokkal és gazdaságtudományi tárgyakkal is. A tanulmányaik alatt élelmiszer-ipari gépészeti, illetve környezetinformatikai szakirányt választhatnak a hallgatók. Az ide felvételizők ugyancsak elvégezhetik nappali és levelező tagozaton is hét félévnyi képzésüket.
Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök
Aki ilyen diplomát szerez a Mérnöki Karon, a mezőgazdasági termelés, termékfeldolgozás, illetve a kereskedelem és a kapcsolódó gazdasági, pénzügyi és infrastrukturális (szellemi) szolgáltatások irányítására alkalmas. Ezenkívül képes a saját és társas vállalkozások, szövetkezetek, pénzintézetek, biztosítótársaságok, önkormányzatok, valamint a szakigazgatás hivatalainál és szaktanácsadó szervezeteknél megfelelő tevékenység ellátására. Ez az alapszak tulajdonképpen továbbfejlesztése az intézményben korábban is létező vállalkozó-menedzser képzésnek, ami nem mellékesen a vidékfejlesztéssel bővült – a tapasztalatok szerint ma ez igen keresett szakterület. Az itt tanulók a szakmai alapképzés mellett marketing és menedzsment szaktárgyakat végeznek el, és elmélyülnek az alkalmazott gazdaságtudomány különböző területein is. Szakirányként vállalatgazdálkodást és -szervezést választhatnak a hallgatók a hét féléves képzésben. Tanulmányaik folytatására pedig lehetőségük nyílik az SZTE GTK-n.
Élelmiszer-mérnöki alapszak
Az itt végzettek jártasak a technológiai folyamatok irányításában, átfogó tudással rendelkeznek a feldolgozás, tartósítás és termékgyártás elméleti és gyakorlati területein. Az egyetemisták a szakmai alapképzésen túl élelmiszer-ipari szaktárgyakat, alkalmazott műszaki tudományokat, gazdaságtudományi tárgyakat tanulhatnak, illetve a szakmai képzésüket elmélyítendő választható tárgyaik is vannak. Nappali és levelező tagozaton is végezhető a képzés, amelyen belül két szakirányt is választhatnak az itt tanulók: az állati vagy növényi eredetű nyersanyagok feldolgozásának területét.
Élelmiszer-mérnöki mesterképzés
Büszkesége a karnak, hogy az itt dolgozó oktatók tudományos előmenetele lehetővé tette a mesterképzés indítását is a már fennálló három BSc-szak mellett. Akkreditáltatni tudták így az okleveles élelmiszer-mérnöki képzést. Az ilyen képesítéssel rendelkezők jártasak a termelés, a technológia és a műveletek tervezése és fejlesztése terén. Emellett a gazdasági folyamatok, a termékfejlesztés és a minőségbiztosítás területén is megfelelő szakmai ismeretekkel rendelkeznek, de képesek a műszaki és gazdasági szempontokat figyelembe véve vezetői feladatokat is ellátni. A négy féléves képzés során élelmiszeripari differenciált szaktárgyakat és szakspecifikus tárgyakat tanulnak, szakirányuk pedig az élelmiszer-ipari technológia és termékfejlesztés lehet.