2024. április 17., szerda English version
Archívum  --  2007  --  3. szám - 2007. február 19.  --  Sport
Központ a központban
Már csak napok kérdése, hogy a Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Kick-Box Szövetség  aláírja azt a megállapodást, melynek keretén belül a Hattyas sori sportközpontban egy modern küzdősportcentrumot hoznak létre.
„A történet a  Szegeden rendezett 2005-ös világbajnokságig nyúlik vissza” – nyilatkozott lapunknak Németh Ferenc (képünkön), a Magyar Kick-Box Szövetség versenyigazgatója. „Mikor elkészítettük a sportágunk 12 éves sportágfejlesztési koncepcióját – melynek egyik állomása többek között ez a világbajnokság volt –, megfogalmaztunk benne egy fejlesztési programot is. A sportág legfelsőbb vezetése kívánatosnak tartotta – s tartja még most is – regionális központok létrehozását. Ez kisebb-nagyobb sportbázisok felállítását jelenti, ahol kényelmes, modern körülmények között készülhetnek fel a versenyzők a hazai és a nemzetközi megmérettetésekre.
Közel kilenc és fél millió forintot nyertünk a nemzeti sportfejlesztési stratégia keretein belül, amihez jelentős önrészt sikerült hozzátennünk szponzori felajánlásokból. Önállóan nem tudtunk volna felépíteni egy új intézményt.
„Az egyetemi sportközpont folyamatosan bővülő testkultúraparkja kiváló megoldást jelentett. Szerencsére a sportközpont vezetője, Szabó József nyitott volt a kezdeményezésünkre, így hamarosan aláírhatjuk a kölcsönös együttműködési megállapodást” – mondta Németh Ferenc.
 
Csontok helyett tatami
 
„Első körben a sportközpont hátsó épületét – ahol most egy egyetemi csontraktár található – építjük át. Az alsó szintek felszabadultak, és már a vizesblokk (öltözők, tusolók) kialakításán dolgoznak a munkások" – mutatja meg a tervrajzokat a szakember. A sportvezető a négyszáz négyzetméteres felső szint oszlopai mellett felállított három ringet rajzolja papírra ujjaival. Mellettük öt tatamirészt fektetnének le. Az új részleg módszertani központként is működne, ami sporttudományos kategóriát is jelent. Az alsó szintre terveznek laborhelységeket, melyekben terhelés-élettani, biomechanikai és pszichológiai méréseket végeznének. Ehhez a projekthez a Magyar Kick-Box Szövetség adná a nevét és az általa pályázott forrásokat, az egyetem a helyet biztosítja, és a Kick-Box Világszövetség idehelyezi az oktatási, módszertani központját, hiszen minden komoly sportág mögé kell egy olyan központ, ahol szakmai kutatás, mérés folyik.
 
A Tigers SE versenyzői hamarosan az új, modern központban készülhetnek a megmérettetésekre.
Fotó: V. Cs.
 
Az elsők
 
Az országban Szegeden épülne fel az első ilyen profilú küzdősport-létesítmény. Természetesen igénybe vehetik majd más sportágak versenyzői is a korszerű laborhelységeket.
„Rengeteg sportágban van jelentősége a mozgáselemzésnek" – mutat rá Németh Ferenc az igényekre. „A sportolót különböző műszerekkel szerelik fel, majd szoftvereken rögzítik a mozgáskoordinációját. Később az adatokat feldolgozzák, elemzik, és a számítástechnikának köszönhetően olyan visszajelzéseket kapnak, melyek segítségével könnyebben javíthatják a hibákat. Nos, ebben a laborban erre lesz lehetőség. Nem beszélve arról, hogy az egyetem is használhatja a testnevelőtanár-képzésben."
 
ELŐNYÖS
Szabó József, a sportközpont vezetője szerint az egyetemi létesítmény ideálisnak bizonyult a küzdősportcentrum kialakítására, hiszen kész létesítménykomplexummal rendelkezünk, amiben könnyebb új termeket kialakítani, mint máshol felépíteni egy teljesen különálló blokkot. Másrészt a nyári időszakban a tanítási szünet miatt több pluszterem is felszabadul. Nekünk jelentős problémánk van a küzdősportoktatással, hiszen az érdeklődés igen nagy, de a sok szakág miatt nem tudunk megfelelő számú oktatót biztosítani. Ez a probléma is megoldódik, hiszen a szövetség biztosítana az egyetemnek edzőket a kurzusokra. Így számunkra mindenképpen előnyös a megállapodás.
 
Nem is olyan távol
 
„Első lépésben tehát a vizesblokk és az edzőtermi rész készül el” – mesél a közeli-távolabbi tervekről a szövetség versenyigazgatója. „Szeretnénk májusra befejezni ezt a munkát. Május 10-13-án világkupaversenyt rendezünk a jégpályán, és szép lenne az új központ átadóünnepségével megnyitni. A távlati terv pedig egy különálló tatamiterem felépítése, hiszen még el sem készült az edzőtermünk, de máris túljelentkezés van rá. Persze mondanom sem kell, hogy főként az anyagi források függőségében himbálózunk. Nem titok az sem, hogy a távlati tervek közt szerepel egy versenyterem is, hat-hétszáz fős lelátóval. És a közelben szeretnénk még bővíteni a szálláslehetőséget. Szeptembertől májusig működne diákszállásként egy új épületszárny, nyáron pedig mi vehetnénk igénybe edzőtáborok szervezésére."
A sportvezető elmondta, hogy a szövetség több várossal  is előrehaladott tárgyalásokat folytat a regionális küzdősportcentrumok létrehozásában. Pécs, Szombathely, Debrecenben és Budapest is a reménybeli helyszínek között van.
Dobó Csaba
Bezár