2024. április 25., csütörtök English version
Archívum  --  2007  --  14. szám - 2007. október 24.  --  Sport
Utat mutathat az SZTE-Szedeák
Három szenzációs győzelemmel kezdte a bajnoki szezont az NB I/B Keleti csoportjában az újonc SZTE-Szedeák férfikosárlabda-csapata. Mindhárom mérkőzésen remek teljesítménnyel hívta fel magára a figyelmet Nagy András (képünkön), aki a Tiszaújvárosnak 13, a Jászberénynek 22, a Kecskemétnek pedig 16 pontot szórt.
A remek rajt (SZTE-Szedeák-Tiszaújváros 78-71, Jászberény-SZTE-Szedeák 68-76, SZTE-Szedeák-Kecskemét 85-74) magukat a kosarasokat is meglepte, ám a kemény és tudatos felkészülés tükrében egyáltalán nem is volt olyan váratlan. A B csoport légkörét is hamar megszokták a fiúk, habár azt Nagy András is elismeri, hogy az első meccsen mutatkozott némi feszültség a csapaton. „Be kell valljam, kicsit öszsze voltam zavarodva, aztán én is és a gárda is egyre jobban belelendültünk, fizikailag is remekül bírtuk a harcot: meghozta gyümölcsét az alapozás” – mondja a bedobó, aki a következő, jászberényi győzelemmel ünnepelte 23. születésnapját. András szerint a rutinosabb, B csoportos múlttal, korábbi A csoportos játékosokkal felálló ellenfelek elleni győzelmek egyik kulcsa a fiatalos lendület: a szegedi fiúk szétfutották riválisaikat, igyekeztek minél gyorsabban indítani a támadásaikat, s járatni a labdát. Ennek és a remek erőnlétnek köszönhetően tudtak Jászberényben a mérkőzés legvégén fordítani.
Ami az egyéni teljesítményét illeti, az eddigi ponterősségének értékét rendkívül magas dobószázaléka még tovább emeli. „Sokat jelent, hogy remekül kiszolgáltak a csapattársak, s Nyilas István vezetőedző bízik bennem, a kezdőben számít rám, ami külön önbizalmat ad” – így a sportcsaládból származó játékos (elég csak megemlíteni, hogy unokatestvére a kézilabdás kiválóság, Nagy László). A Kecskemét elleni derbin is fontos kosarakkal röpítette a csapatot, ám a negyedik negyed elején kipontozódott, így a végén már csak a padról űzhette-hajthatta a többieket. Ez volt ám a presztízsmeccs! „Több csapattársammal együtt a hírös városban ismertem meg a sportág alapjait, így különösen nagy bizonyítási vágy dolgozott bennem, bennünk” – ecseteli a győzelem jelentőségét. Érdekesség, hogy tízévesen annak a Vezsenyi Zoltánnak a kezei alatt kezdte bontogatni szárnyait, aki később, Szegedre kerülve is edzője lett, s akivel tavaly az SZTE-Szedeák bajnoki címet szerzett az NB II-ben.
A fiatal kosarast, aki 15-16 éves korában már a felnőttekkel edzett Kecskeméten, 17-18 évesen pedig az A csoportban is bemutatkozhatott, két dolog vonzotta a Tisza partjára: a legmagasabb osztályban szereplő együttes – balszerencséjére éppen idekerülésekor kezdte meg tavaly nyárig tartó kálváriáját a Szedeák -, illetve az egyetem jogi kara. „A szüleim mindig arra tanítottak, hogy a sport és a tanulás kiegészíti egymást. Természetesen sok lemondással jár ez az életforma, jóval kevesebbet bulizok, mint a csoporttársak, de bárki elhiheti: a testi és a szellemi fittség egymásból következnek” – mondja az ötödéves joghallgató, majd hozzáteszi: most is, mint gyerekkora óta, az iskola az első a számára, csak azt követi a kosárlabda. Ám ha megszerzi a diplomát, meglehet, néhány évre sportpályafutását helyezi a szakmai karrier megindítása fölé.
Nem titkolja ugyanis, nagy álma, hogy újra az első osztályban szerepelhessen, méghozzá meghatározó játékosként. S ha lehet, szegedi színekben, hiszen az elmúlt években nagyon a szívéhez nőtt a város, az egyesület. „Azt hiszem, igazán szerethető kis csapat vagyunk fiatal, Szegedhez, az egyetemhez kötődő játékosokkal. Ebből a szempontból kiutat is mutathatunk a magyar kosárlabdának, hiszen a válogatottak elmúlt időszakbeli sikertelensége jelzi, hová vezet, ha az idegenlégiósok hada a kispad szélére szorítja a hazai tehetségeket” – vélekedik.
András szerint a szedeákos fiúknak óriási erőt ad, hogy mérkőzésről mérkőzésre több száz fős, lelkes törzsközönség buzdítja őket, illetve a maximálisan segítőkész és támogató edző, vezetők minden óhajukra-sóhajukra odafigyelnek. A profi háttérrel rendelkező amatőr együttes elé az idei szezonban a megerősödést, a rutinszerzést, az összekovácsolódást tűzték ki célul. Hogy mire lehet elég a rengeteg elvégzett munka és a fiatalok dinamizmusa? Nos, a bedobó amondó, a Keleti csoportban a Debrecen kivételével mindenki fogható, a nyugatiak elleni rájátszásról viszont egyelőre korai lenne beszélni. Reméljük, a szegediek addig azért még a pulykakakas kedvét is elveszik a hancúrozástól.
Pintér M. Lajos

_MG_20422_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár