2015. augusztus 1., szombat English version
Információk  --  Alma Mater
 


 


A Szegedi Tudományegyetem méltán büszke egykori munkatársaira és hallgatóira, kiknek életműve több nemzedéknyi idő elteltével is meghatározó a tudományban, a kultúrában és a közéletben. A szegedi felsőoktatás történetének legjelentősebb, legismertebb oktatói és kutatói közül is talán kiemelkedik Szent-Györgyi Albert, 1937-ben élettani-orvosi Nobel-díjjal kitüntetett kutató, biokémikus, a C-vitamin első előállítója; Bay Zoltán fizikus, a 20. század világviszonylatban is meghatározó természettudósainak, feltalálóinak egyike, Sík Sándor katolikus pap, költő, író, esztéta, Bálint Sándor néprajztudós, „a legszögedibb szögedi”, a nemrég elhunyt Csörgő Sándor, a legidézettebb magyar matematikus, Lovász László, a Wolf-díjas, Bolyai-díjas, Széchenyi-nagydíjas matematikus, de itt oktat a magyar Alkotmánybíróság jelenlegi elnöke, a jogász, politológus Paczolay Péter is. Az intézmény padjait pedig olyan diákok koptatták az elmúlt majd kilenc évtizedben, mint József Attila és Radnóti Miklós, a 20. századi magyar líra nagy hatású alakjai, de olimpiai bajnok sportolók sora – így Littomeritzky Mária úszó, Magay Dániel és Juhász Katalin vívók, Csapó Gábor vízilabdázó, Ábrahám Attila kajakos, Borkai Zsolt tornász, Fodor Rajmund, Kiss Gergely és Molnár Tamás vízilabdázók – is Szegeden végezte felsőfokú tanulmányait. Janics Natasa kajakos és Vajda Attila kenus, a pekingi olimpia bajnokai is a Szegedi Tudományegyetem hallgatói.
 
Az egyetem öregdiák-szervezete a Szegedi Tudományegyetemen és jogelőd intézményeiben végzett egykori hallgatóknak kínálja szolgáltatásait. Az Alma Mater szervezet célja, hogy a tegnap és a ma diákjai számára találkozási alkalmat biztosítson, és megteremtse annak esélyét, hogy a jelenlegi és az egykori hallgatók között szakmai és emberi kapcsolat születhessen. Bízva abban, hogy egykori hallgatóink – felismerve a folyamatos képzés és továbbképzés szükségességét – élnek a Szegedi Tudományegyetem nyújtotta, diplomásoknak szóló lehetőségekkel, az Alma Mater szervezet rendszeresen tájékoztatja őket az egyetemi élet aktualitásairól. Az országos felmérésekből kiderül, hogy a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak nagy többsége elégedett az egyetem szolgáltatásaival. Az Alma Mater szervezet célja, hogy a Szegedi Tudományegyetemhez tartozni ne csupán pár kellemes esztendőt, de az egész életet meghatározó hovatartozást jelentsen. Az öregdiák-szervezethez a www.sztealmamater.hu oldalon lehet csatlakozni.
 

 
DSC_3288_230x154.png
Alma Mater

Címkék

Rendezvénynaptár *

 • STARTPLEINAIR 2015 Nemzetközi Alkotótelep Zárókiállítás
  július 23. - szeptember 13.
 • VIII. Lótusz napok
  augusztus 01. - augusztus 02.
 • Lótusz Napok a szegedi Füvészkertben
  augusztus 01.
 • Jelentkezési határidő egészségtudományi szaknyelvi képzésekre
  augusztus 03.
 • Az anyagi kultúra és a társadalom változása az Alföldön című tudományos konferencia a 80 éves Juhász Antal tiszteletére
  augusztus 06. - augusztus 07.

Gyorslinkek

Bezár