Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Szervezeti felépítés  --  Központi szolgáltató egységek  --  Közoktatási intézmények
Közoktatási intézmények
Az iskolát 1955-ben szervezték, 1958 óta a SZTE gyakorló gimnáziuma. Tanulóik az iskola fennállása alatt komoly hírnevet szereztek nem csupán városunkban, hanem országos viszonylatban is.
Iskolánk 1958 óta szerves része az egyetemnek. Fõ feladata a közoktatás mellett az egyetemi hallgatók tanári hivatásra való felkészítésének segítése, a gyakorlati képzésbõl ráháruló feladatok megoldása. A kinevezett és megbízott szakvezetõkhöz évente sok ötödéves tanárjelölt nyer beosztást. A Tanárképzõ Fõiskola külsû szakvezetõje több kolléga. Irányításukkal 25-30 fõiskolai hallgató végez tanítási gyakorlatot.
Az SZTE Napköziotthonos Óvoda a belvárosban található a Batthyány utca 5. szám alatt, egy régi építésű három szobás családi házban, a telekbelsőbe nyíló udvarral. Az udvar levegője tiszta, az Uniós szabálynak megfelelően az óvoda a játszóteret felújította fa játékokkal. Mászóka, babaház, rollerpálya, homokozó és rengeteg növény biztosítja az önfeledt játék lehetőségét.
Az iskolánkba elsősorban azok a szülők íratják gyermeküket, akik azt szeretnék, hogy a gyermek középiskolában folytassa tanulmányait. A tanulók legfontosabb céljuknak ma is a tanulást tekintik. A nevelőtestület alkotó pedagógusokból áll, akik képesek a kettős feladat végrehajtására: nevelni-oktatni a 6-14 éveseket és felkészíteni a tanárjelölteket a pedagógusi hivatásra. Emellett jut idejük tudományos munkára, cikkek, tankönyvek publikálására, tantervek készítésére.
Az újonnan alapított, egyetemi fenntartású középiskola 2004. szeptember 1-jétől működik, hogy felkészítse a diákokat a felsőfokú zenei tanulmányokra.