2022. január 28., péntek English version

Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Felvételi 2015  --  Miért az SZTE?  --  Lakhatás (kollégiumok és albérletek)
Lakhatás Szegeden: kollégiumoktól az albérletekig

Számos lehetőség és program várja a hallgatókat a karközi és kari kollégiumokban, melyek második otthonként szolgálnak az ott lakóknak, de a szegedi albérletkínálat is igen széleskörű. Aki az SZTE-re jelentkezik, számos színvonalas, ugyanakkor megfizethető szálláslehetőség közül választhat.

Karközi kollégiumok


Az egyetem öt karközi kollégiumában a különböző karok különböző szakos hallgatói köthetnek egymással ismeretséget, barátságot.

 

Több mint 800 férőhelyével a Károlyi Mihály Kollégium az egyetem legnagyobb kollégiuma, mely a Kossuth Lajos sugárúton háromágyas szobákkal várja lakóit. A kollégium legjelentősebb eseménye a minden évben megrendezett KOPAJ (Kollégiumi Pajkosságok), a szintek közötti verseny, melyben a kreativitás kapja a főszerepet.

 

Az egykori szovjet laktanya területén fekvő két épület egységes kollégiumként, Öthalmi Diáklakásoknéven működik. A felújított épületben színvonalasan felszerelt egy- és háromszobás apartmanok várják a lakókat. Minden lakás összkomfortos, külön fürdőszobával, felszerelt konyhával (hűtőszekrény, gáztűzhely, konyhabútor) rendelkezik. A lakásokat egy-, két- és háromágyas szobák alkotják, amelyekben asztal, szekrény és polc áll rendelkezésre minden kollégistának. A régi épületben az elmúlt években teljes nyílászárócserére került sor, az elhasználódott padlószőnyegeket pedig laminált padlókra váltották. A munkálatoknak köszönhetően a szobák felszereltsége minden igényt kielégít, így az újszerű környezet és a jó közösség kompenzálja a belvárostól való távolságot.

 

HermanÚjszeged parkos környezetében, az Erzsébet liget közelében várja lakóit a tízemeletes Herman Ottó Kollégium, amely régen a természettudományi kar hallgatóinak adott otthont. Az „A” épület háromágyas szobái és a Fürj utcai „B” épület kétágyas szobái kertvárosi környezetben ideális otthont nyújtanak a tanulni vágyó, csendet és nyugalmat szerető hallgatóknak. A kollégium keretein belül működő Herman Ottó Diákegyesület (HODIE) a nehéz helyzetű tehetséges hallgatókat támogatja; tudományos, szakmai, közösségteremtő, kulturális és sportprogramokat biztosít lakóinak.

 

Az SZTE Móra Ferenc Szakkollégiuma Újszegeden, a város zöldövezetében árnyas parkok között helyezkedik el, a belvárostól 15 percnyi sétára. Két háromágyas szobát – melyekben mosdófülke és hűtőszekrény is található – egy közös étkező köt össze, a folyosón lévő konyhákban pedig főzési lehetőség is van. A kollégium nemcsak szálláshely, hanem fontos szakmai műhely és egyben közösségformáló erő is, mely lehetőségeket teremt a hallgatók szakmai továbbfejlődéséhez, sokoldalú képzéséhez, a kultúra és a tudomány értékeinek közvetítéséhez. A kollégiumi közösséget elsősorban a BTK és a TTIK, kisebb részben az ÁJTK, illetve a GTK hallgatói alkotják.

 

A belvárosban fekvő Eötvös Lóránd Kollégium nem csupán négy falat, hanem szellemi közösséget is jelent. Tudományos műhelyekkel, előadásokkal, diákszínpaddal, könyvtárral és különböző nyelvtanfolyamokkal várja az egyetem tehetséges hallgatóit. A leendő elsőévesek kiemelkedő eredményekkel pályázhatnak ide a Tehetség-HÍD programon keresztül.

 

Kari kollégiumok

 

A Szegedi Tudományegyetem karai közül hatnak saját kollégiuma van, ezek kari egységekre bontva várják a Szegedre érkező elsőéves hallgatókat.

 

KollégiumAz Általános Orvostudományi Kar Apáthy István Kollégiuma a belvárosban a Dóm tér mellett található. A 234 férőhelyes kollégiumban háromágyas fürdőszobás szobákat alakítottak ki. 2011 ősze óta a kollégium minden évben 30 szakkollégiumi helyet biztosít a hallgatóknak. A szakkollégium szervezetének feladata, hogy összefogja és továbbképezze azokat az önkéntes hallgatókat, akik tanulmányaikon felül szívesen foglalkoznak még az orvostudomány minél behatóbb megismerésével. Erre biztosítanak lehetőséget a különböző szakkollégiumi programok, mint például kerekasztal-beszélgetések, tudományos konferenciákon való részvétel és a tanulmányi kirándulások.

 

Az ÁOK szintén belvárosban található id. Jancsó Miklós Kollégiuma több mint 200 férőhelyes, döntően négyágyas szobákkal, közös tusolóhelyiségekkel. A kari kollégium elsősorban orvostanhallgatókat vesz fel, de üres férőhelyek esetén más karok hallgatóit is elszállásolja.

 

A klinikákhoz közel, a Semmelweis utcában található a Gyógyszerésztudományi Kar Semmelweis Ignác Kollégiuma, mely mindössze hárompercnyi sétára van a GYTK központi épületétől. Szobái négyágyasak, szintenkénti tusolókkal, elektromos tűzhellyel és mikrohullámú sütővel felszerelt konyhákkal. A kollégium földszintjén egyetemi menza tart nyitva reggeltől estig, az alagsorban a fitneszterem, a TV-szoba és a Medica Club ad helyet a sportolási, kulturális és szórakozási lehetőségeknek.

 

Az SZTE Egészségtudományi és Szociális Kar szintén két kollégiumba várja az elsőéves hallgatókat.

Újszeged kertvárosi részében található a nyolcemeletes Madzsar József Kollégium, melyből csodálatos kilátás nyílik Szegedre. A kétágyas szobákban mosdó és beépített szekrény található, szintenként két zuhanyzóhelyiség, mosókonyha és jól felszerelt főzőkonyha áll a hallgatók szolgálatára. Parkosított udvar, kerékpár megőrző, társalgó helyiségek, számítógépterem és tanulószoba várja az ide érkező hallgatókat.

 

Az ETSZK háromszintes belvárosbeli Béke Utcai Kollégiumának szobái két-, három és négyágyasak, szintenként közös főzőkonyhával, gáztűzhellyel és hűtőkkel.


Szintén a belvárosban található a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Teleki Blanka Kollégiuma közel a kar főépületéhez, a József Attila Tanulmányi és Információs Központhoz és az egyetemi szórakozóhelyekhez. A szobák két négyágyas, mosdóval rendelkező hálóhelyiségből és hűtővel, íróasztalokkal felszerelt közös tanulótérből állnak, szintenként tusolókkal, mosdókkal és jól felszerelt konyhákkal. Az elmúlt években akadálymentesítésre került sor, melynek köszönhetően három akadálymentesített szoba várja a mozgáskorlátozott hallgatókat. A kollégiumban három nagy társalgó és egy esti filmnézésre alkalmas szoba, pingpongasztal, csocsó, konditerem, futball- és kosárlabdapálya biztosít lehetőséget a közösségi és sportprogramoknak.

 

Háromágyas szobákkal várja vendégeit a Mérnöki Kar Kollégiuma, mely a Kollégiumi úton található. A belvárostól való távolságot egy közel kéthektáros füves parkosított terület, ingyenes parkolási lehetőség, rendezvényház és sportpályák ellensúlyozzák.

 

Hódmezővásárhelyen, a Mezőgazdasági Kar négyemeletes kollégiumában két- és háromágyas szobák állnak a hallgatók rendelkezésére, a közös fürdők és mellékhelyiségek a folyosóról nyílnak. A második, harmadik és a negyedik emeleteken egy-egy elektromos főzőlappal és mikrohullámú sütővel ellátott konyha áll a vendégek rendelkezésére.


Kollégiumi férőhelyek száma kollégiumonként

Kollégiumi férőhelyek

 

A jelentkezés feltételei

 

Az SZTE kollégiumaiba való jelentkezés elektronikus úton, az úgynevezett MODULO rendszerben történik. A jelentkezőknek ezen a felületen először egy „Általános szociális helyzetfelmérő lapot” kell kitölteniük, majd ugyanitt a „Kollégiumi férőhely iránti kérelem” adatlapot és az ehhez szükséges igazolásokat elektronikus úton bemutatni. A felvételinél elsősorban a szociális helyzetet, a lakóhelytől való távolságot és a tanulmányi eredményeket veszik figyelembe. A kollégiumi díj mind a karközi, mind a kari kollégiumokban havi tízezer forint körüli összeget jelent, így árkategóriában ez mondható a legolcsóbb szálláshelynek. Bővebb információkat mind a kari, mind a karközi kollégiumokról a saját honlapjaikon találhatnak az érdeklődők.

 

Albérlet

 

Kiadó lakásAki inkább albérletet választana, annak érdemes a Déli Apró hirdetőújságból vagy az online egyetemi albérletkeresőn tájékozódni, illetve az egyetemi albérlet-közvetítő facebookos oldalát felkeresni. Kiadó szobákat már tizenötezer forint plusz rezsi áron találhatunk, míg a másfél, kétszobás albérletek átlagosan negyvenötezer forintba kerülnek. Ezen az áron felül szinte minden albérletben a beköltözéskor egy-kéthavi kauciót kell megfizetni. Természetesen ezek az árak a belvároshoz közeledve emelkednek. A kiadó szobák választéka rendkívül nagy, és a város gyakorlatilag bármely részében található megfelelő albérletet.

Bezár