2022. január 28., péntek English version

Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Felvételi 2015  --  Miért az SZTE?  --  Garancia a sikerre
Garancia a sikerre

A Szegedi Tudományegyetemen végzettek döntő többsége – minőségi diplomája, színvonalas tudása és gyakorlati tapasztalatai révén – rendkívül hamar el tud helyezkedni a munkaerőpiacon – derül ki abból a kutatásból, amit az intézmény kutatócsoportja a Diplomás Pályakövető Rendszer keretében végzett el.

A Szegedi Tudományegyetem 2006 óta folytat pályakövető vizsgálatokat korábbi hallgatói körében. 2009-ben a „Hallgatói és intézményi szolgáltatásfejlesztés a Szegedi Tudományegyetemen” című uniós pályázatával csatlakozott az országos Diplomás Pályakövető Rendszerhez. Ennek keretében 2013 tavaszán végezték el azt a kutatást, mely a 2008-ban, 2010-ben és 2012-ben az SZTE különböző (nappali, esti, levelező, távoktatásos) tagozatain végzettek munkapiaci jellemzőit vizsgálta. Az online felmérésben 2688 fő válaszait értékelték ki (a válaszadók 63 százaléka nappali tagozaton tanult, 37 százalékuk esti, levelező vagy távoktatásos képzésben vett részt).

6j

Az adatok elemzéséből kiderült, hogy a Szegedi Tudományegyetem hallgatói már tanulmányaik befejezése előtt is igyekeznek valamilyen módon munkába állni: az abszolutórium megszerzésekor már 41 százalék rendelkezett főállású munkaviszonnyal. Ez a nem nappalin végzettek 89, míg a nappalin végzettek 13 százalékára volt igaz.

5j

Az abszolutórium megszerzését követően a válaszadók 44 százaléka keresett munkát, 37 százalékuk már állásban volt, és nem akart váltani, így nem nézett munka után. 13 százalék tanulmányait folytatta, ezért nem lépett ki a munkaerőpiacra, a többiek pedig egyéb okból (például gyermekvállalás) nem kívántak elhelyezkedni. A nappali tagozaton végzettek közül többen (59 százalék) kerestek munkát, 14 százalék viszont már akkor dolgozott, és nem akart munkahelyet váltani, további 20 százalék folytatta tanulmányait, a fennmaradóak pedig egyéb okokra hivatkozva nem akartak elhelyezkedni. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a Szegedi Tudományegyetemen diplomázott hallgatók minőségi diplomájuknak, színvonalas tudásuknak és gyakorlati tapasztalataiknak köszönhetően – továbbra is igen kiváló esélyekkel indulnak a munkaerőpiacon.

4j

A munkát keresők 36 százaléka gyakorlatilag azonnal (1 hónapon belül) talált állást, 53 százalék egy hosszabb-rövidebb munkakeresési időszak után el tudott helyezkedni, és csak 10 százalék jelezte, hogy nem talált még munkahelyet.

3j

A nappali tagozaton végzettek mutatói az előzővel közel megegyeznek: 38 százalék azonnal, 1 hónapon belül, 53 százalék némi keresés után sikeresen elhelyezkedett, míg valamivel kevesebb, mint tizedük még nem talált munkát.

2j

Azok közül, akik nem azonnal (1 hónapnál rövidebb idő alatt), hanem keresés után találtak munkát, 47 százaléknak 1-3 hónap, további 26 százaléknak 4-6 hónap, 16 százaléknak 7-12 hónap, míg 11 százaléknak több mint egy év kellett az elhelyezkedéshez. A nappali tagozatosok esetében szinte ugyanilyen adatokat kaptak a kutatás készítői: az érintettek 47 százaléka 1-3 hónap, 27 százaléka 4-6 hónap, 17 százaléka 7-12 hónap, míg 9 százaléka több mint egy esztendő alatt talált munkát. Összességében azokat tekintve, akik a végzéskor kiléptek a munkaerőpiacra (tehát vagy már akkor is dolgoztak, vagy munkát kerestek, s nem tanultak tovább vagy vállaltak például gyermeket) fél éven belül 86 százalék tudott sikeresen elhelyezkedni, míg a nappali tagozatosok közül 81 százalék.

1j

Bezár