2022. január 28., péntek English version

Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Felvételi 2015  --  Miért az SZTE?  --  Tehetséggondozás
Támogatjuk a tehetségeket!

Mindig is kutató akartál lenni? Vagy úgy érzed, egy művész veszik el benned? Itt nem hagyják elveszni a benned rejlő tehetséget! A Szegedi Tudományegyetem tehetséggondozó programjait az SZTE Tehetségpont fogja össze, melynek célja a jó képességű hallgatók felkutatása és támogatása.

A Csermely Péter biokémikus professzor által vezetett Nemzeti Tehetségsegítő Tanács kezdeményezésére kialakult, a határon is átnyúló hálózat ma már közel félezer tehetségpontot tömörít. 2006-ban Szeged város önkormányzata és az SZTE létrehozta a Szegedi Tehetséggondozó Tanácsot, mely a szegedi Tehetségpont döntéshozó szerveként működik.

A tanács elnöke Badó Attila jogászprofesszor, tagjai között találjuk Lékó Péter nemzetközi sakknagymestert, Balogh Elemér alkotmánybírót, Hatvani László matematikusprofesszort, Szalay István főiskolai tanárt, egykori polgármestert, Telegdy Gergely korábbi EHÖK-elnököt, Sófi Józsefet, az SZTE Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány létrehozóját és Járai Zsigmondot, a Magyar Nemzeti Bank Felügyelő Bizottságának elnökét, korábbi jegybankelnököt.

A Tehetségpont új tehetséggondozó rendszere, az évente kiírt Kiválósági lista keretében külön rangsorban értékelik az alap- és mester-, illetve osztatlan képzés hallgatóit, a sportolókat és művészeket, valamint a doktoranduszokat.

A hallgatói teljesítmények függvényében bronz-, ezüst- és arany fokozatú tagság érhető el. Az egyes szintekhez Talent-ösztöndíjak és megfelelő kedvezmények is társulnak, a színház-, sportbérletektől a Tehetségpont-könyvtáron át a mentorálásig. A Tehetségpont szeretné, ha a távolabbi jövőben a végzősök a Kiválósági listán elfoglalt helyük alapján előnyt élveznének a munkaerőpiacon is.

A Talent-ösztöndíjak száma folyamatosan nő, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács, Szeged Megyei Jogú Város, az SZTE Doktori Intézet, a Pro Talentis Alapítvány, az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ, az SZTE Esélyegyenlőséget Biztosító Bizottsága, az SZTE Médiacentrum, továbbá cégek támogatása alapján tudják segíteni a szorgalmas hallgatókat.

A Pro Talentis Universitatis Alapítvány célzatosan igyekszik megsokszorozni a szervezet forrásait, és már számos vállalkozást állított a tehetséggondozás oldalára. Így ösztöndíjjal támogatja a jó képességű egyetemistákat például a Pick Zrt., a Sole Mizo Zrt., a Printker Zrt., a ContiTech, a Ferroép Zrt., a Goodwill Pharma, a Te-Di Trade Kft. és az Egis is.

Szintén a Tehetségpontért munkálkodik a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány, mely évente öt hallgatót részesít fejenként 200 ezer forintos ösztöndíjban, és öt különdíjat is kioszt.

A Tehetségpont a művészpalántákat is segíti, a zenész tehetségeknek folyamatosan fellépési lehetőségeket igyekszik biztosítani (például a Művészetek Palotájában és a Somogyi-könyvtárban), a képzőművészeknek kiállításokat rendez.

Rendszeresen szervez továbbá fejlesztő tréningeket, valamint TÁMOP program keretében tudománynépszerűsítő magazint ad ki – melyben a hallgatók, doktoranduszok írásait is közli, valamint Science Café néven tudománynépszerűsítő előadássorozatot is indított.

Az ösztöndíjakról és egyéb lehetőségekről a Tehetségpont honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők: www.sztehetseg.hu

Bezár